Π. Προδρόμου: Αλλάζει την Πέμπτη η ώρα των εξετάσεων λόγω πανσυνδικαλιστικής κινητοποίησης

Αλλάζει την ερχόμενη Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου, το ωράριο της γραπτής αξιολόγησης στα λύκεια και η λειτουργία των γυμνασίων λόγω της πανσυνδικαλιστικής κινητοποίησης για την ΑΤΑ.

Σε σημερινές του δηλώσεις, στο περιθώριο διάσκεψη Τύπου, ο Υπουργός Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, είπε ότι απάντησε σε σχετικό ερώτημα που τέθηκε με επιστολή της Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, σχετικά με την εξαγγελία απεργίας την ερχόμενη Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2023 από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των εκπαιδευτικών.

«Στη βάση των όσων έχουν γνωστοποιηθεί τυχόν απεργία θα επηρέαζε γραπτές εξετάσεις σε λύκεια, καθώς και το πρόγραμμα των γυμνασίων. Η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας έχει προσχωρήσει σε αλλαγές στο ωράριο της γραπτής αξιολόγησης που θα ελάμβανε χώρα εκείνη την ώρα ούτως ώστε να μην επηρεαστούν οι μαθητές και οι μαθήτριες και αυτή να έχει ολοκληρωθεί την ώρα της απεργίας», πρόσθεσε, κοινοποιώντας την απάντηση.

Όσον αφορά τη λειτουργία των γυμνασίων, ο κ. Προδρόμου είπε ότι αυτή θα πρέπει να τερματισθεί αναπόφευκτα την ώρα της έναρξης της απεργίας, στις 12 το μεσημέρι και ως εκ τούτου οι μαθητές και οι μαθήτριες θα σχολάσουν νωρίτερα.

«Ταυτόχρονα όμως θα ήθελα να παρατηρήσω προσωπικά ότι η εξαγγελθείσα απεργία προκαλεί εντύπωση και κάποιο προβληματισμό», σημείωσε.

Φυσικά, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, δεν χωρά συζήτηση και είναι αδιαμφισβήτητο το δικαίωμα των εργαζόμενων να έχουν διεκδικήσεις και να προχωρούν, αν χρειάζεται, ακόμα και σε απεργία.

«Με δεδομένη αυτή τη θέση αρχών, εξακολουθεί πάντως να είναι παράδοξο ότι ακούμε σήμερα να διεκδικείται η τιμαριθμική αναπροσαρμογή των μισθών, η ΑΤΑ, από μια Κυβέρνηση η οποία την έχει ήδη αποκαταστήσει -έστω και εν μέρει- αφού η προηγούμενη διακυβέρνηση είχε αναγκαστεί να την καταργήσει και εξακολουθούν να γίνονται συνεννοήσεις για τη διεύρυνση της. Ακόμα περισσότερο δημιουργείται απορία πώς δέκα μόλις μέρες πριν τις εκλογές γίνεται μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση μέσω απεργίας. Όπως ακριβώς το έθεσε προχτές και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τίθεται το ερώτημα: Σε ποιόν ασκείται πίεση με μια τέτοια απεργία; », συμπλήρωσε.    

Διερεύνηση από ΥΠΑΝ, στα πλαίσια της υπόθεσης διαρροής, για την αποχώρηση παιδιών από σχολεία

---------------

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει καταγγελίες των οργανωμένων γονέων Μέσης Εκπαίδευσης για δεύτερη διαρροή, στα πλαίσια των εξετάσεων τετραμήνων και πως προτίθενται να στείλουν και σχετική επιστολή προς τον ίδιο, ο Υπουργός Παιδείας είπε ότι «δεν έχουμε ακόμα κάποια ειδοποίηση από την Συνομοσπονδία γονέων, ούτε έχουμε τέτοια πληροφορία ότι υπήρξε κάποιο θέμα».

Ο κ. Προδρόμου ανέφερε, συγκεκριμένα, ότι στις προηγούμενες παγκύπριες εξετάσεις «μέχρι που κυκλοφορούσε ανάμεσα στα παιδιά, στο διαδίκτυο εικονικό πλαστό πρόγραμμα εξετάσεων» για να προσθέσει ότι κυκλοφορούν πάρα πολλές φήμες.

«Βεβαίως εγώ θα ήθελα να πω ότι για την θλιβερή εκείνη περίπτωση που κάποια εκπαιδευτικός συμπεριφέρθηκε με τρόπο απαράδεκτα ανεύθυνο. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για να γίνει ο έλεγχος, όχι μόνο στην εκπαιδευτικό και στο σχολείο», σημείωσε.

Ανέφερε, ταυτόχρονα, ότι η διερεύνηση θα γίνει από το Υπουργείο. Ενώ το θέμα αντιμετωπίστηκε αμέσως και σε λιγότερο από ένα τέταρτο μετά την έναρξη της εξέτασης είχαν ειδοποιηθεί τα σχολεία ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί το εφεδρικό δοκίμιο και παρά το ότι σχεδόν ολότητα των μαθητών παρακάθισε -παρά την ταλαιπωρία αυτή – στην εξέταση με το εφεδρικό δοκίμιο, σε τρία από τα 63 σχολεία παρατηρήθηκε αυτό το φαινόμενο της αποχώρησης παιδιών, είπε.

«Και αυτό θα διερευνηθεί, γιατί δεν είναι δυνατό σε όλα τα σχολεία να βρουν τον τρόπο να λειτουργήσουν κανονικά και σε τρία μόνο σχολεία να βρεθεί κάποιος αριθμός παιδιών, 130 στον ένα, 50 στο άλλο...οι οποίοι να θεωρήσουν ότι θα έπρεπε να αποχωρήσουν διατρέχοντας τον κίνδυνο να εφαρμοζόταν ο κανονισμός και να είχαν ουσιαστικά μηδενιστεί. Αυτό αποφεύχθηκε. Αποφασίσαμε ότι δεν θα γίνει αυτό. Θα τους δοθεί η ευκαιρία αλλά θα πρέπει το Υπουργείο και η Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης να δει τι δεν πήγε καλά σε εκείνα τα σχολεία», πρόσθεσε.     

Δ.Κ. 

Τελευταία Ενημέρωση: 21 Ιανουαρίου 2023 - 14:54

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

05 Φεβρουαρίου
Άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρώην Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου (Βίντεο)
12:10
Άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος για την προεδρία Κωνσταντίνος Χριστοφίδης (Βίντεο)
12:05
Άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος για την προεδρία Χρίστος Χρίστου (Βίντεο)
12:00
Άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο ανεξάρτητος υποψήφιος Αχιλλέας Δημητριάδης (Βίντεο)
11:31
Άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέας Ευστρατίου (Βίντεο)
11:24
Ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Χαράλαμπος Αριστοτέλους δήλωσε ότι η υποψηφιότητα του ήρθε για να μείνει
11:19
Στο 11,7% το ποσοστό συμμετοχής μέχρι τις δέκα το πρωί (Βίντεο)
10:54
Άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Κολοκασίδης
10:43
Άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου (Βίντεο)
10:34
Η πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα (Βίντεο)
10:15
Άσκησε το εκλογικό του δικαίωμα ο ανεξάρτητος υποψήφιος Νίκος Χριστοδουλίδης (Βίντεο)
09:57
Πρόεδρος Αναστασιάδης: O κυπριακός λαός να μην μείνει αδιάφορος και να ασκήσει το δικαίωμα που του έδωσε το Σύνταγμα (Βίντεο)
09:47
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand