4ος Κύκλος Ανοικτών Τηλεδιαλέξεων «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ»

Συνομιλώντας με σύγχρονους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς: ο Δρ Γιώργος Κράιας συζητά με τον Βασίλη Κατσικονούρη

Συνεχίζεται τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023, ο 4ος κύκλος ανοικτών τηλεδιαλέξεων με γενικό τίτλο «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», τον οποίο διοργανώνει το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα «Θεατρικές Σπουδές» του Ανοικτού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΑΠΚΥ). Στο πλαίσιο της θεματικής Συνομιλώντας με σύγχρονους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς, ο Δρ Γιώργος Κράιας, Συντονιστής της Θεματικής Ενότητας «Ιστορία του Θεάτρου και Δραματολογία Ι» του Προγράμματος Θεατρικές Σπουδές συζητά με τον θεατρικό συγγραφέα Βασίλη Κατσικονούρη. Η διαδικτυακή συζήτηση θα αρχίσει στις 19:00 και θα μεταδοθεί μέσω των εργαλείων τηλεκπαίδευσης του ΑΠΚΥ στον σύνδεσμο https://bit.ly/3BqTB7B

«Τριλογία των Ανυπεράσπιστων»

Ο Γιώργος Κράιας και ο Βασίλης Κατσικονούρης θα συζητήσουν για την «Τριλογία των Ανυπεράσπιστων» («Το γάλα», «Οι αγνοούμενοι» και «Πήρε τη ζωή της στα χέρια της»). Την ανάλυση της τριλογίας του κ. Κατσικονούρη θα ακολουθήσει συζήτηση για τη συγγραφή ενός θεατρικού έργου (επιλογή θεματολογίας, πραγμάτευση υλικού, δημιουργία χαρακτήρων, πλέξιμο διαλόγων κτλ.). Επίσης, στο τηλεσεμινάριο θα συμμετάσχει ως (συν)ομιλήτρια και η φοιτήτρια του Μεταπτυχιακού Προγράμματος «Θεατρικές Σπουδές» κα. Βαρβάρα Σπυράκη, η οποία το τρέχον ακαδημαϊκό έτος εκπονεί υπό την εποπτεία του Δρος Κράια τη μεταπτυχιακή της διατριβή με θέμα τη λειτουργία των μοτίβων στο έργο του Βασίλη Κατσικονούρη.

Ο Βασίλης Κατσικονούρης γεννήθηκε το 1960 στο Κιλκίς. Έχει γράψει τα θεατρικά έργα Το Γάλα, Καλιφόρνια Ντρίμιν, Το Μπουφάν Της Χάρλεϋ, Ο Μάκης, Οι Αγνοούμενοι, Καγκουρό κ.ά. τα οποία έχουν παιχτεί στο Εθνικό Θέατρο, Θέατρο Δημήτρης Χόρν, Στοά, Θ. Μεταξουργείο, Ελληνικός Κόσμος, Ίδρυμα Μ. Κακογιάννης κ. α, στην Κύπρο (ΘΟΚ, Θέατρο Διόνυσος, ΕΘΑΛ, κ. ά.) καθώς και στην Πολωνία, στη Σερβία και στη Γερμανία. Το 2011, το έργο του Το Γάλα μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο σε σενάριο του ίδιου. Έχει τιμηθεί με κρατικά βραβεία θεατρικού έργου από το Υπουργείο Πολιτισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, με βραβείο σε Διεθνή Διαγωνισμό του Ιδρύματος Ωνάση και με βραβεία κοινού από το περιοδικό Αθηνόραμα. Τα τελευταία χρόνια ασχολείται και με τη σκηνοθεσία.

Πλούσια θεματολογία

Η θεματολογία του 4ου Κύκλου της Σειράς «Το Θέατρο της Δευτέρας στο ΑΠΚΥ», περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, συζητήσεις με σύγχρονους Έλληνες θεατρικούς συγγραφείς, εισηγήσεις για το λαϊκό θέατρο της αναγεννησιακής Ιταλίας, την performance και τη σύγχρονη παράταση, έργα-ορόσημα μεγάλων θεατρικών συγγραφέων, σύγχρονες παιδαγωγικές θεωρίες για το θέατρο στην εκπαίδευση και το ψηφιακό δράμα.

ΓΑ

Τελευταία Ενημέρωση: 02 Ιανουαρίου 2023 - 10:23

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
13:33
Ξεκίνησε η διαδικασία ποινικών υποθέσεων για ψευδείς δηλώσεις (Βίντεο)
13:15
Έκκληση για αποκλιμάκωση απευθύνει η Κυπριακή Δημοκρατία (Βίντεο)
13:07
Ανησυχία για την κλιμάκωση της έντασης εξέφρασε ο αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος
13:02
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία εξέτασης των ενστάσεων (Βίντεο)
11:58
Δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση από το Ισράηλ για τις επιθέσεις σε Ιράν, Συρία και Ιράκ
11:51
Εντός του έτους τα απτά αποτελέσματα στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης
11:49
Δημιουργείται Κέντρο Αριστείας Γαλάζιας Χάρτας της Κοινοπολιτείας στην Κύπρο
11:43
Τμήμα Μετεωρολογίας-2ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
11:26
Ισραηλινά πλήγματα κατά στρατιωτικής θέσης στη νότια Συρία
10:53
Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ
10:42
Πίεση προς την Τουρκία - Ειδική προβολή ντοκιμαντέρ "Προσκλητήριο Αγνοουμένων"
10:11
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.