Η Ολομέλεια της Βουλής τίμησε τα θύματα του Ολοκαυτώματος

Μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων του Ολοκαυτώματος, τήρησε η Ολομέλεια της Βουλής, με αφορμή την 27η Ιανουαρίου η οποία έχει καθιερωθεί ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων του Ολοκαυτώματος.

Σε προ ημερησίας διατάξεως αναφορά της, η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, είπε ότι η μαζική και μεθοδική εξόντωση εκατομμυρίων Εβραίων από το ναζιστικό καθεστώς συνιστά τη θλιβερή κορύφωση μιας σειράς εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας που διαπράχθηκαν στη δίνη και τα κολαστήρια θανάτου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

«Εβδομήντα οκτώ κιόλας χρόνια μετά, η υπόμνηση της ημέρας μνήμης του Ολοκαυτώματος δεν προκύπτει ως απλώς συμβολική, αλλά επιβάλλεται ως αναγκαία, καθώς η γηραιά ήπειρος και οι σύγχρονες δημοκρατίες αντιμετωπίζουν διαρκώς τα πρωτοφανή φαινόμενα ενός προϊόντος ρατσισμού και αντισημιτισμού, θέτοντας υπό αίρεση τις κοινοτικές αξίες και το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, κατεξοχήν θεσπιστή και θεματοφύλακα της δημοκρατικής ειρήνης», είπε.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, η αποτυχία του διεθνούς συστήματος, να διασφαλίσει την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα φέρνει ξανά την ανθρωπότητα απέναντι στην έσχατη πρόκληση μιας νέας μαζικής και ολοκληρωτικής εξόντωσης.

«Η διατήρηση της μνήμης που αναδεικνύει τη φρίκη και την εκμηδένιση του ανθρώπου από άνθρωπο προβάλλει για όλους μας συνεπώς αδήριτη, στο όνομα της υπεράσπισης της ανθρώπινης ζωής και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας», είπε.

Παράλληλα η κα. Δημητρίου ανέφερε ότι Κύπρος και Ισραήλ ανέπτυξαν ιδιαίτερους δεσμούς από αρχαιοτάτων χρόνων και εγκαθίδρυσαν διπλωματικές σχέσεις αμέσως μετά την ανεξαρτησία της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενώ τα τελευταία χρόνια τόσο στο διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο του τριμερούς μηχανισμού Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ ενδυνάμωσαν τις σχέσεις και τη συνεργασία τους σε ένα ευρύ φάσμα τομέων. 

Σημείωσε ότι ιδιαίτερης γεωστρατηγικής σημασίας είναι η τριμερής συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, με κοινή συνιστώσα τη βούληση για διασφάλιση της ειρήνης, της συλλογικής ασφάλειας, της σταθερότητας και της ευημερίας.

«Γι’ αυτό τον λόγο θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την περαιτέρω εμβάθυνση και ενίσχυσή της  προς όφελος των λαών μας και της περιοχής ευρύτερα», είπε.

Η κα. Δημητρίου χαιρέτισε την παρουσία στην αίθουσα της ολομέλειας της Βουλής του πρέσβη του Ισραήλ Oren Anolik και ανέφερε πως και φέτος η Βουλή των Αντιπροσώπων συμμετέχει στην ετήσια εκστρατεία #WeRemember του Παγκόσμιου Εβραϊκού Συνεδρίου και της ΟΥΝΕΣΚΟ με διάφορες δράσεις, περιλαμβανομένης της φωταγώγησης του κτιρίου της Βουλής με το λογότυπο της εκστρατείας #WeRemember.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Ιανουαρίου 2023 - 18:48

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

06 Φεβρουαρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου
22:00
Η πλειοψηφία των στελεχών της ηγεσίας του ΔΗΣΥ υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να στηριχθεί επιλογή επαναφοράς του ΑΚΕΛ στην εξουσία
21:00
Κλειστοί δρόμοι στα ορεινά του Τροόδους (βίντεο)
20:37
Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στη μεθόριο Τουρκίας - Συρίας (βίντεο)
20:24
Ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του σεισμού στη Συρία και την Τουρκία, εξέφρασε ο πρόεδρος Αναστασιάδης
19:49
Τουρκία - Σεισμός : Αγνοούμενοι Τουρκοκύπριοι μαθητές Λυκείου της κατεχόμενης Αμμοχώστου στο Αντιγιαμάν (βίντεο)
18:54
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, είχε το απόγευμα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας
18:26
Δραματική έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για αποστολή βοήθειας απευθύνει η Συρία
18:16
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 6/02/23
17:28
Μήνυμα προς την ηγεσία και τον κόσμο του ΔΗΣΥ για συνένωση δυνάμεων απευθύνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης
16:58
76 διασώστες και γιατρούς στέλνει στην Τουρκία το Ηνωμένο Βασίλειο
16:34
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 6/02/23
16:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand