Αναγκαιότητα ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου για το κυπριακό

Ο διορισμός ειδικού απεσταλμένου για το Κυπριακό, η βάση λύσης του Προβλήματος, τα τουρκικά εμπόδια στο έργο της Ειρηνευτικής Δύναμης και η δημιουργία νέων τετελεσμένων στο Βαρώσι, ήταν τα θέματα τα οποία κυριάρχησαν κατά την κλειστή ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, από τον Κόλιν Στιούαρτ.

   Οι διαβουλεύσεις διήρκεσαν περίπου δύο ώρες, με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα και επικεφαλής της Ουνφικύπ, να προχωρεί σε εκτενή ενημέρωση για τις πρόσφατες εξελίξεις στο Κυπριακό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΡΙΚ, μετά την ενημέρωση από τον κύριο Στιούαρτ, οι εκπρόσωποι της Μεγάλης Βρετανίας, της Ρωσίας, της Γαλλίας, της Κίνας, της Ελβετίας και της Μάλτας, αναφέρθηκαν στην αναγκαιότητα διορισμού ειδικού απεσταλμένου, ώστε να αναθερμανθεί η διαπραγματευτική διαδικασία.  

Παράλληλα, μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, υπογράμμισαν την ανάγκη προσήλωσης στη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας.

Στις τοποθετήσεις τους, Μεγάλη Βρετανία, Αλβανία, Ελβετία, Κίνα και Μάλτα, αναφέρθηκαν στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου, τονίζοντας το ανησυχητικό γεγονός, ότι η τουρκική πλευρά συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τη δημιουργία νέων τετελεσμένων. Υπογράμμισαν, μάλιστα, ότι η Τουρκία αδιαφορεί για τις πρόσφατες εκκλήσεις του Συμβουλίου, αναφορικά με την ανάγκη αποφυγής ενεργειών, οι οποίες δεν είναι σύμφωνες με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.  

Οι κλειστές διαβουλεύσεις, έλαβαν χώρα ενόψει της ανοικτής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για ανανέωση της θητείας της Ουνφικύπ, στις 30 Ιανουαρίου 2023.

ΓΑ

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Ιανουαρίου 2023 - 06:29

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

06 Φεβρουαρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου
22:00
Η πλειοψηφία των στελεχών της ηγεσίας του ΔΗΣΥ υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να στηριχθεί επιλογή επαναφοράς του ΑΚΕΛ στην εξουσία
21:00
Κλειστοί δρόμοι στα ορεινά του Τροόδους (βίντεο)
20:37
Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στη μεθόριο Τουρκίας - Συρίας (βίντεο)
20:24
Ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του σεισμού στη Συρία και την Τουρκία, εξέφρασε ο πρόεδρος Αναστασιάδης
19:49
Τουρκία - Σεισμός : Αγνοούμενοι Τουρκοκύπριοι μαθητές Λυκείου της κατεχόμενης Αμμοχώστου στο Αντιγιαμάν (βίντεο)
18:54
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, είχε το απόγευμα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας
18:26
Δραματική έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για αποστολή βοήθειας απευθύνει η Συρία
18:16
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 6/02/23
17:28
Μήνυμα προς την ηγεσία και τον κόσμο του ΔΗΣΥ για συνένωση δυνάμεων απευθύνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης
16:58
76 διασώστες και γιατρούς στέλνει στην Τουρκία το Ηνωμένο Βασίλειο
16:34
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 6/02/23
16:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand