Συστηματική η δουλειά για προώθηση τουριστικού προϊόντος, λέει ο Σάββας Περδίος

Σε μια δύσκολη περίοδο, το Υφυπουργείο Τουρισμού εντείνει τις προσπάθειες του για προώθηση του τουριστικού προϊόντος, μέσα από το μεσοπρόθεσμο πλάνο δράσης 2023-2025, της Εθνικής Στρατηγικής, δήλωσε ο Υφυπουργός Σάββας Περδίος, εκφράζοντας ικανοποίηση για τα έσοδα που καταγράφηκαν από τον τουρισμό, το 2022, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία.

Χαιρετίζοντας την ετήσια Γενική Συνέλευση του Παγκύπριου Συνδέσμου Διευθυντών Ξενοδοχείων (ΠΑΣΥΔΙΞΕ), που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό, ο κ. Περδίος είπε πως σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, τα έσοδα έχουν φτάσει σχεδόν το 90% σε σχέση με το 2019, «μια επίδοση η οποία, αν αναλογιστεί κανείς ότι πριν 11 μήνες ξεκινούσε ο πόλεμος (στην Ουκρανία), μας αφήνει όλους ικανοποιημένους».

Ο Υφυπουργός ανέλυσε τους βασικούς πυλώνες του μεσοπρόθεσμου πλάνου δράσης 2023-2025, του δεύτερου μέρους της Εθνικής Στρατηγικής για τον Τουρισμό, αναφέροντας ότι αυτοί αφορούν, μεταξύ άλλων, την εκπαίδευση του έμψυχου δυναμικού και τη στήριξη απομακρυσμένων περιοχών και περιοχών της υπαίθρου, με έμφαση στην Πόλη Χρυσοχούς και Τηλλυρία.

«Έχουμε συγκεκριμένο πλάνο, ιδιαίτερα για την περιοχή αυτή, που ήταν ξεχασμένη μέχρι σήμερα αλλά όχι πλέον», είπε και υπέδειξε ότι «τα χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης, το σχέδιο «Κύπρος, το αύριο», εν πολλοίς θα πάνε σε απομακρυσμένες περιοχές και περιοχές της υπαίθρου, άρα αυτό θα δώσει τη σημασία για την ανάπτυξη που πρέπει στις περιοχές αυτές».

Επίσης, συνέχισε, σημαντικός πυλώνας είναι «τα μετρήσιμα στατιστικά στοιχεία» και σημείωσε ότι, σε συνεργασία με τη Στατιστική Υπηρεσία, από τον ερχόμενο μήνα και κάθε χρόνο, όλοι οι φορείς του τουρισμού θα λαμβάνουν «ένα συγκεντρωμένο και ολιστικό πακέτο με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία».

Ανάμεσα στους πυλώνες του πλάνου δράσης περιλαμβάνονται, είπε ο Σάββας Περδίος, θέματα προσβασιμότητας και περιβάλλοντος για τα οποία «το Υφυπουργείο εκπονεί συγκεκριμένα προγράμματα για βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών αλλά και για ανάδειξη του ότι, ναι η Κύπρος έχει τις υποδομές που πρέπει για να είναι ένας προσβάσιμος τουριστικός προορισμός, αλλά έχει επίσης και τα προϊόντα για να μπορέσει να ανεδείχθη και ως ένας προορισμός κλιματικά ωφέλιμος».

Αναφερόμενος στον πυλώνα για εμπλουτισμό του προϊόντος, είπε πως τα 13 πρότυπα πιστοποίησης του Υφυπουργείου θα ενισχυθούν με άλλα τρία και συγκεκριμένα «τις θεματικές παραλίες, τα stays in nature (διαμονή στη φύση) αλλά και τα wellness destinations (προορισμοί ευεξίας), που θα μας βοηθήσουν πάρα πολύ».

Έκανε ακόμη λόγο για εξειδικευμένες δράσεις στον τομέα του ναυτικού τουρισμού και ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των επισκεπτών στην Κύπρο, ενώ τόνισε ότι έγινε «πάρα πολύ σημαντική δουλειά στον τομέα της αεροπορικής συνδεσιμότητας τα τελευταία χρόνια».

Σύμφωνα με τον Σάββα Περδίο, για το 2023, αναμένονται 56 πτήσεις ανά εβδομάδα από το Ισραήλ, 45 από Γερμανία και 45 από Σκανδιναβικές χώρες, 34 από Πολωνία, 25 από Αυστρία, επίσης 25 από Ιταλία και 25 από Γαλλία, 20 από Ελβετία και 20 από Σερβία.

Απευθυνόμενος προς τον ΠΑΣΥΔΙΞΕ και όλους τους εμπλεκομένους στην τουριστική βιομηχανία, έστειλε το μήνυμα πως πρέπει «να συνεχίσουμε να δίνουμε τη σημασία που πρέπει σε αυτές τις αγορές της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής - όπως είναι το Ισραήλ και σύντομα η Σαουδική Αραβία - κι αν το κάνουμε αυτό, πιστεύω ότι δεν θα πάει στράφι η δουλειά που έχουμε κάνει όλοι μαζί τα τελευταία τέσσερα χρόνια».

Ευχαριστώντας τον Σύνδεσμο και τα μέλη του για τη στήριξη, υπενθύμισε ότι ο ΠΑΣΥΔΙΞΕ αποτελεί μέλος της υποστηρικτικής επιτροπής για την Εθνική Στρατηγική Τουρισμού και χωρίς τη συμβολή τους «αυτά που κάναμε δεν θα γίνονταν», ενώ τους κάλεσε να παραμείνουν δίπλα στο Υφυπουργείο «για το καλό του τουρισμού και της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού».

Χαιρετισμό στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου απηύθυνε και ο Αντιπρόεδρος Τουρισμού του ΚΕΒΕ, Κώστας Γαλαταριώτης, ο οποίος αναφέρθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τουρισμός, μετά την πανδημία και τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και την οικονομική κρίση, διαμηνύοντας ότι «οφείλουμε να διαχειριστούμε τις προκλήσεις με σύνεση και συνεργασία, έτσι ώστε ο τουρισμός μας να συνεχίσει να αποτελεί την ατμομηχανή της οικονομίας μας και να συνεισφέρει το μέγιστο δυνατόν στο ΑΕΠ της χώρας».

«Εμείς προσβλέπουμε σε ακόμα καλύτερες επιδόσεις στον τουρισμό, αλλά τονίζουμε ότι πρέπει να εμπλουτίσουμε το τουριστικό μας προϊόν, να λύσουμε το πρόβλημα της εποχικότητας, να αυξήσουμε τη συνδεσιμότητα της Κύπρου, να προωθήσουμε έργα υποδομής και να επιλύσουμε όλα τα σοβαρά διαχρονικά προβλήματα», συμπλήρωσε.

Είπε ακόμη πως, όραμα όλων είναι να καταστεί η Κύπρος ένας αειφόρος ολόχρονος ποιοτικός τουριστικός προορισμός, που θα προσελκύει ετήσια πέραν των πέντε εκατομμυρίων ξένων, που θα δημιουργούν σημαντική προστιθέμενη αξία για την Κύπρο, την τοπική κοινωνία, τις επιχειρήσεις, το περιβάλλον και την οικονομία.

Ο κ. Γαλαταριώτης υπογράμμισε ότι το ΚΕΒΕ θεωρεί το 2023 ως κομβικό χρονικό σημείο για τον τομέα του τουρισμού, «γιατί θα διαφανεί κατά πόσον θα συνεχιστεί η καλή πορεία και γενικά τα θετικά αποτελέσματα», εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το Υφυπουργείο Τουρισμού θα συνεχίσει τις προσπάθειες και ο ΠΑΣΥΔΙΞΕ το έργο του, «με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, με στόχο να φτάσει ο τουρισμός της χώρας μας στο επίπεδο που του αξίζει».

Μιλώντας ενώπιον της Συνέλευσης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΔΙΞΕ, Δρ. Χρίστος Αγγελίδης, ανέλυσε τις δυσκολίες που έχει να αντιμετωπίσει η κοινωνία και κατ’ επέκταση η τουριστική βιομηχανία μέσα στο 2023, υπογραμμίζοντας πως «σε αυτό το πλαίσιο και περιβάλλον, θα καλεστούμε να επιδείξουμε, για άλλη μια χρονιά, ως κράτος, ως επιχειρήσεις, ως ιδιώτες, την ανάλογη υπομονή και ψυχραιμία και τη στρατηγική συνεργασία, μέσα από την οποίαν λειτουργήσαμε τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια».

Σήμερα, συνέχισε, «και εμπειρίες έχουμε και Υφυπουργείο έχουμε και labels έχουμε και στόχους έχουμε και στρατηγικό πλάνο έχουμε, μέσα από το οποίο μπορούμε, συντεταγμένα και συλλογικά, να δράσουμε και να αντιδράσουμε σε ό,τι και να μας προκύψει».

Αναφέρθηκε σε τρεις παραμέτρους που θα πρέπει να διέπουν τη στρατηγική και συγκεκριμένα, τη διάθεση μεγαλύτερου κονδυλίου προς το Υφυπουργείο Τουρισμού από τον κρατικό προϋπολογισμό, συνέχιση της λειτουργίας υπό καθεστώς κρίσης «παραμένοντας προσηλωμένοι στους υψηλούς μας στόχους» και τρίτο, στην επένδυση και προστασία των στελεχών του Συνδέσμου, «τους ανθρώπους της πρώτης γραμμής, τους ανθρώπους της φιλοξενίας, που τα τελευταία χρόνια καλούνται να δουλέψουν με ελλείψεις προσωπικού, κρατώντας άθικτη την ποιότητα, που αγωνίζονται για την κερδοφορία των επιχειρήσεων τους, αλλά και την ικανοποίηση των πελατών τους σε υψηλά επίπεδα».

Ο κ. Αγγελίδης ανέλυσε τις δράσεις και πρωτοβουλίες του ΠΑΣΥΔΙΞΕ τα τελευταία χρόνια και τόνισε ότι όραμα είναι ένα καλύτερο αύριο για όλους, με αναβαθμισμένα ξενοδοχειακά επαγγέλματα, η δημιουργία ενός Κέντρου Μελετών και Ερευνών για την τουριστική βιομηχανία, η ένταξη στο σύστημα χρηματοδότησης του κράτους στα πρότυπα των ΕΤΑΠ, η προώθηση της Κύπρου σε κάθε διαθέσιμο μέσο ως ένα ολόχρονο προορισμό διακοπών και μια κερδοφόρα τουριστική και ξενοδοχειακή βιομηχανία, που να μπορεί να συνεισφέρει άπλετα στην αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης, ο ΠΑΣΥΔΙΞΕ απένειμε τιμητική πλακέτα στον Υφυπουργό Τουρισμού καθώς και στον Νίκο Μυλωνά για την συνεισφορά τους στον κυπριακό τουρισμό, ενώ επέδωσε επιταγή 10 χιλιάδων ευρώ προς το ίδρυμα για παιδιά με καρκίνο «Μικροί Ήρωες», καθώς και τρεις μεγάλες τηλεοράσεις, τελευταίας τεχνολογίας, στην Εθνική Φρουρά.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Ιανουαρίου 2023 - 19:27

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.