Νέα προγράμματα κατάρτισης για 48.550 εργαζομένους και ανέργους ανακοίνωσε η ΑνΑΔ

Την έγκριση νέων πολυεπιχειρησιακών προγραμμάτων κατάρτισης που θα εφαρμοστούν από Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) μέσα στο α΄ εξάμηνο 2023, ανακοίνωσε την Παρασκευή η Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Κύπρου (ΑνΑΔ).

Σύμφωνα με την ΑνΑΔ, οι αιτήσεις για συμμετοχή στα προγράμματα κατάρτισης γίνονται μόνο μέσω του συστήματος Ερμής, με κάθε αίτηση να υποβάλλεται μέσω του συστήματος Ερμής προς το ΚΕΚ πριν την έναρξη του προγράμματος κατάρτισης ή τη συμπλήρωση του 25% της συνολικής διάρκειας του προγράμματος.  

Όπως αναφέρεται, τα προγράμματα, τα οποία καλύπτουν θέματα που καθορίζονται από την ΑνΑΔ, στοχεύουν στην κατάρτιση και αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού του τόπου, συμβάλλοντας στη βελτίωση της παραγωγικότητας, ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξη της ανθεκτικότητας των επιχειρήσεων. 

Συμπληρώνεται πως τα θέματα αφορούν όλους τους τομείς της οικονομίας και όλες τις κατηγορίες επαγγελμάτων, καλύπτοντας, μεταξύ άλλων, θέματα όπως διεύθυνση επιχειρήσεων, νέες τεχνολογίες και καινοτομίες, πράσινες και γαλάζιες δεξιότητες, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, εξοικονόμηση ενέργειας, ασφάλεια και υγεία στην εργασία, επιχειρησιακή συνέχεια, εκπαίδευση εκπαιδευτών, ψηφιακές δεξιότητες και εξειδικευμένες δεξιότητες σε διάφορα επαγγέλματα.

Διευκρινίζεται πως η εφαρμογή των προγραμμάτων κατάρτισης γίνεται μόνο από πιστοποιημένα από την ΑνΑΔ Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), σε πιστοποιημένες Δομές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΔΕΚ) και με πιστοποιημένους Εκπαιδευτές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΕΚ), ενώ τα ΚΕΚ έχουν τη δυνατότητα να εφαρμόσουν τα προγράμματα κατάρτισης τόσο με κατά πρόσωπο εκπαίδευση όσο και με εξ αποστάσεως ηλεκτρονική μάθηση ή και με συνδυασμό των δύο μεθόδων.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τα προγράμματα που εγκρίθηκαν ανήκουν σε τρεις κατηγορίες. Η πρώτη αφορά συνήθη πολυεπιχειρησιακά προγράμματα κατάρτισης, τα οποία εφαρμόζονται στο πλαίσιο της πολιτικής της ΑνΑΔ για παροχή κινήτρων σε εργοδότες με σκοπό τη συνεχή κατάρτιση των εργοδοτουμένων τους για κάλυψη αναγκών των επιχειρήσεων/οργανισμών τους και σε αυτά συμμετέχουν και άνεργοι εγγεγραμμένοι στη Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης, με στόχο την ένταξή τους στην απασχόληση μέσω της αναβάθμισης των γνώσεων και δεξιοτήτων τους. 

Σημειώνεται πως εγκρίθηκαν 1.909 προδιαγραφές για εφαρμογή 1.813 προγραμμάτων κατάρτισης για συμμετοχή 43.750 ατόμων με συνολική δαπάνη €12,1 εκ.

Η δεύτερη κατηγορία περιλαμβάνει πολυεπιχειρησιακά προγράμματα κατάρτισης ζωτικής σημασίας, στόχος των οποίων είναι η ικανοποίηση των αναγκών κατάρτισης των επιχειρήσεων/οργανισμών και των εργοδοτούμενών τους, κυρίως του διευθυντικού και επιστημονικού προσωπικού, σε εξειδικευμένα ή καινοτομικά θέματα που αποτελούν σημαντικές προτεραιότητες για την οικονομία του τόπου. 

Προστίθεται πως στα προγράμματα αυτά αξιοποιούνται εκπαιδευτές με ευρεία πείρα και περιλαμβάνουν τόσο ιδρυματικό όσο και ενδοεπιχειρησιακό μέρος, ενώ σημειώνεται πως εγκρίθηκαν 82 προγράμματα για συμμετοχή 2.200 ατόμων με συνολική δαπάνη €3,5 εκ.

Η τρίτη κατηγορία αφορά προγράμματα συνεχιζόμενης κατάρτισης συνδικαλιστικών στελεχών, στόχος των οποίων είναι η παροχή κινήτρων σε σωματεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις για να συμμετέχουν με στελέχη τους σε προγράμματα κατάρτισης που οργανώνονται από Κέντρα Συνδικαλιστικής Κατάρτισης, σε θέματα που σχετίζονται με τη συνδικαλιστική τους ιδιότητα.

Σημειώνεται ακόμη πως εγκρίθηκαν 37 προδιαγραφές για εφαρμογή 94 προγραμμάτων κατάρτισης για συμμετοχή 2.600 ατόμων με συνολική δαπάνη €0,25 εκ.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα της ΑνΑΔ, ενώ οι ενδιαφερόμενοι άνεργοι πρέπει να απευθύνονται στα Γραφεία Εργασίας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης για να εξασφαλίσουν παραπεμπτικά, καταλήγει η ανακοίνωση.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 13 Ιανουαρίου 2023 - 15:10

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

06 Φεβρουαρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου
22:00
Η πλειοψηφία των στελεχών της ηγεσίας του ΔΗΣΥ υποστηρίζει ότι δεν μπορεί να στηριχθεί επιλογή επαναφοράς του ΑΚΕΛ στην εξουσία
21:00
Κλειστοί δρόμοι στα ορεινά του Τροόδους (βίντεο)
20:37
Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των θυμάτων από τις αλλεπάλληλες σεισμικές δονήσεις στη μεθόριο Τουρκίας - Συρίας (βίντεο)
20:24
Ειλικρινή συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων του σεισμού στη Συρία και την Τουρκία, εξέφρασε ο πρόεδρος Αναστασιάδης
19:49
Τουρκία - Σεισμός : Αγνοούμενοι Τουρκοκύπριοι μαθητές Λυκείου της κατεχόμενης Αμμοχώστου στο Αντιγιαμάν (βίντεο)
18:54
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, είχε το απόγευμα ο πρωθυπουργός της Ελλάδας
18:26
Δραματική έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα για αποστολή βοήθειας απευθύνει η Συρία
18:16
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 6/02/23
17:28
Μήνυμα προς την ηγεσία και τον κόσμο του ΔΗΣΥ για συνένωση δυνάμεων απευθύνει ο Νίκος Χριστοδουλίδης
16:58
76 διασώστες και γιατρούς στέλνει στην Τουρκία το Ηνωμένο Βασίλειο
16:34
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 6/02/23
16:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand