Οδηγίες και συστάσεις σε ταξιδιώτες που ταξιδεύουν σε χώρες της ΕΕ / του ΕΟΧ και σε προσωπικό των αερολιμένων

Σε οδηγίες και συστάσεις σε ταξιδιώτες που έχουν ως προορισμό την Κίνα και τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στην ΕΕ / στον ΕΟΧ από την Κίνα, καθώς και σε προσωπικό των αερολιμένων προχωρεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όπως αναφέρει το Υπουργείο Υγείας.

Σε ανακοίνωσή του, το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει ότι ο αριθμός των κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα είναι επί του παρόντος πολύ υψηλός, με ακριβή δεδομένα να μην είναι διαθέσιμα και αρκετές χώρες λαμβάνουν ταξιδιωτικούς περιορισμούς, όπως η διενέργεια δειγματοληπτικών διαγνωστικών εξετάσεων σε αερολιμένες ή επίδειξη αρνητικού αποτελέσματος σε εξέταση της νόσου COVID-19 ή πιστοποιητικού εμβολιασμού.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας,  προχωρεί σε συστάσεις προς τους ταξιδιώτες της ΕΕ / του ΕΟΧ που έχουν ως προορισμό την Κίνα και τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στην ΕΕ / στον ΕΟΧ από την Κίνα, ενώ υπενθυμίζει στο προσωπικό των αερολιμένων και των αεροπορικών εταιρειών τις κατευθυντήριες γραμμές ατομικής προστασίας που δημοσίευσε το ECDC (Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων) και ο EASA (Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας).

Για ταξιδιώτες της ΕΕ / του ΕΟΧ, που επιθυμούν να μεταβούν στην Κίνα, συστήνει όπως επιδεικνύουν προσοχή εάν ταξιδεύουν σε οποιαδήποτε περιοχή ανά τον κόσμο με υψηλά ποσοστά μετάδοσης του SARS-CoV-2, καθώς αυτό θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο λοίμωξης και επιπλέον θα μπορούσε να δυσχεράνει την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης στο εξωτερικό, εάν προκύψει ανάγκη, ενώ τους προτρέπει να επιβεβαιώνουν ότι η ασφάλιση υγείας τους παρέχει πλήρη κάλυψη στη χώρα προορισμού.

Πριν από την αναχώρηση, όλοι οι ταξιδιώτες προτρέπονται να διασφαλίζουν ότι έχουν λάβει το πλήρες σχήμα εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, συμπεριλαμβανομένων των αναμνηστικών δόσεων, και ότι έχουν λάβει, σε γενικές γραμμές, όλα τα εμβόλια σύμφωνα με τα εθνικά τους προγράμματα εμβολιασμού, ενώ κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι ιατρικές μάσκες προσώπου συγκαταλέγονται στα πλέον αποτελεσματικά μέσα για την πρόληψη της μετάδοσης του SARS-COV-2.

Ως εκ τούτου, συστήνεται να εξετάζεται η χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών.

Στο μεταξύ, οι ευάλωτοι επιβάτες συστήνεται να συνεχίσουν να φορούν μάσκα προσώπου ανεξάρτητα από τους κανόνες· ιδανικά μάσκα τύπου FFP2/N95/KN95 που παρέχει υψηλότερο επίπεδο προστασίας από μια συνήθη χειρουργική μάσκα. Συνιστάται θερμά στα άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτέρνισμα) να φορούν ιατρική μάσκα προσώπου ανεξάρτητα από τις απαιτήσεις που ισχύουν για τη συγκεκριμένη πτήση.

Όλοι οι πολίτες γενικά συστήνεται να ενθαρρύνονται να παραμένουν στο σπίτι σε περίπτωση ασθένειας, να εφαρμόζουν ορθές πρακτικές υγιεινής των χεριών και του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ενδεδειγμένης χρήσης μάσκας προσώπου, και να ελαχιστοποιούν την έκθεση σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων συγκοινωνιών, ιδίως όσον αφορά τα ευάλωτα άτομα, με σκοπό τη μείωση της εξάπλωσης καθώς και της έκθεσης σε ιούς του αναπνευστικού συστήματος.

Σε σχέση με τους ταξιδιώτες που εισέρχονται στην ΕΕ / στον ΕΟΧ από την Κίνα, αναφέρει πως είναι αναγκαίο να γνωρίζουν τις απαιτήσεις εισόδου στους αερολιμένες μετεπιβίβασης και προορισμού, όπως εάν απαιτείται η παροχή αποτελεσμάτων εξετάσεων για τη νόσο COVID-19 ή τεκμηρίωσης σχετικά με το καθεστώς εμβολιασμού και να ενημερώνονται ότι σε ορισμένες χώρες της ΕΕ / του ΕΟΧ υφίστανται επί του παρόντος σοβαρές πιέσεις στα συστήματα υγείας λόγω διαφόρων επιδημικών εξάρσεων λοιμωδών νόσων, και πως αυτό μπορεί να έχει αντίκτυπο στη διαθεσιμότητα περίθαλψης, τόσο για τους πολίτες όσο και για τους ταξιδιώτες που επισκέπτονται την ΕΕ / τον ΕΟΧ.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, οι ιατρικές μάσκες προσώπου συγκαταλέγονται στα πλέον αποτελεσματικά μέσα για την πρόληψη της μετάδοσης του SARS-COV-2. Ως εκ τούτου, συστήνεται να εξετάζεται η χρήση μάσκας σε πολυσύχναστους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια αεροπορικών ταξιδιών.

Οι ευάλωτοι επιβάτες προτρέπονται να συνεχίσουν να φορούν μάσκα προσώπου ανεξάρτητα από τους κανόνες· ιδανικά μάσκα τύπου FFP2/N95/KN95 που παρέχει υψηλότερο επίπεδο προστασίας από μια συνήθη χειρουργική μάσκα. Συνιστάται θερμά στα άτομα με αναπνευστικά συμπτώματα (βήχα ή φτέρνισμα) να φορούν ιατρική μάσκα προσώπου ανεξάρτητα από τις απαιτήσεις που ισχύουν για τη συγκεκριμένη πτήση.

Λόγω των συνεχιζόμενων υψηλών επιπέδων κυκλοφορίας των ιών του αναπνευστικού συστήματος στην ΕΕ / στον ΕΟΧ, συμπεριλαμβανομένων του RSV, του SARS-CoV-2 και της γρίπης, όλοι οι ταξιδιώτες που έρχονται στην Ευρώπη και όλοι οι πολίτες ενθαρρύνονται να παραμένουν στο σπίτι σε περίπτωση ασθένειας, να εφαρμόζουν ορθές πρακτικές υγιεινής των χεριών και του αναπνευστικού συστήματος, συμπεριλαμβανομένης της ενδεδειγμένης χρήσης μάσκας προσώπου, και να ελαχιστοποιούν την έκθεση σε πολυσύχναστους δημόσιους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των δημόσιων συγκοινωνιών, ιδίως όσον αφορά τα ευάλωτα άτομα, με σκοπό τη μείωση της εξάπλωσης καθώς και της έκθεσης σε ιούς του αναπνευστικού συστήματος.

Το ECDC και ο EASA έχουν δημοσιεύσει το Πρωτόκολλο COVID-19 για την Ασφάλεια της Υγείας στην Αεροπορία, καθώς και παράρτημα του https://www.easa.europa.eu/en/downloads/137460/en  και οι οδηγίες που περιέχονται στο έγγραφο αυτό εξακολουθούν να ισχύουν και συστήνεται να εφαρμόζονται από τις χώρες της ΕΕ / του ΕΟΧ στο πλαίσιο μιας προσέγγισης με βάση τον βαθμό κινδύνου.

Όσον αφορά στην ατομική προστασία του προσωπικού, το ECDC επαναλαμβάνει τα ακόλουθα όσον αφορά στον εμβολιασμό και στα Μέσα Ατομικής Προστασίας (ΜΑΠ).

Εμβολιασμός

--------------

Οι φορείς εκμετάλλευσης αεροσκαφών και αερολιμένων, είτε μεμονωμένα είτε μέσω των φορέων εκπροσώπησής τους, και σε συντονισμό με τις αρμόδιες αρχές δημόσιας υγείας, προτρέπονται να συνεχίσουν να ενημερώνουν τα μέλη του προσωπικού τους σχετικά με τα πλεονεκτήματα του εμβολιασμού κατά της νόσου COVID-19, ιδίως την υψηλή αποτελεσματικότητα στην πρόληψη σοβαρής λοίμωξης και θανάτου.

Ο εμβολιασμός κατά του SARS-CoV-2 μειώνει τον κίνδυνο για τους ίδιους, για τα μέλη της οικογένειάς τους καθώς και για άτομα που ταξιδεύουν και τα οποία, για λόγους υγείας, ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εμβολιαστούν ή να έχουν ανεπαρκή ανοσολογική απόκριση. Εφόσον επιτρέπεται από το εθνικό νομικό πλαίσιο, οι υπεύθυνοι επιχειρήσεων θα μπορούσαν επίσης να εξετάσουν το ενδεχόμενο ανάπτυξης στρατηγικής εμβολιασμού για όλα τα επιλέξιμα μέλη του προσωπικού.

Οι φορείς εκμετάλλευσης αερολιμένων, οι φορείς εκμετάλλευσης αεροσκαφών και οι πάροχοι υπηρεσιών / προμηθευτές προτρέπονται να παρέχουν τα αναγκαία ΜΑΠ στα μέλη του προσωπικού τους και να εξασφαλίζουν ότι έχουν εκπαιδευτεί ως προς την κατάλληλη χρήση τους.

Συγκεκριμένα, τα μέλη του προσωπικού που έρχονται απευθείας σε επαφή με τους επιβάτες (π.χ. αεροσυνοδοί, υπάλληλοι ελέγχου ασφαλείας, βοηθοί επιβατών με μειωμένη κινητικότητα, προσωπικό καθαρισμού κ.λπ.) συστήνεται να ενθαρρύνονται να φορούν κατάλληλα ιατρική μάσκα προσώπου ή, εφόσον υπάρχουν και το νομικό πλαίσιο το επιτρέπει, μάσκες προσώπου υψηλότερων προδιαγραφών (π.χ. μάσκες αναπνευστικής προστασίας FFP2/N95/KN95).

Επίσης, το προσωπικό θα πρέπει να ενθαρρύνεται να τηρεί αδιαλείπτως την υγιεινή του αναπνευστικού συστήματος, καθώς και την τακτική εφαρμογή μέτρων υγιεινής των χεριών, είτε με κατάλληλο πλύσιμο είτε με χρήση αλκοολούχου απολυμαντικού υγρού. Για εργασίες κατά τις οποίες το προσωπικό ενδέχεται να εκτεθεί σε εκτίναξη υγρών μπορεί να εξεταστεί η χρήση προστατευτικής ποδιάς ή πλαστικής ποδιάς μίας χρήσης.

Επιπλέον, τα μέλη του πληρώματος προτρέπονται να ενθαρρύνονται να φορούν μάσκα προσώπου κάθε φορά που έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα ή βρίσκονται κοντά σε αυτά. Από τη στιγμή που βρίσκονται στο πιλοτήριο και η θύρα είναι κλειστή, τα μέλη του πληρώματος μπορούν να αφαιρούν τις μάσκες τους με την επιφύλαξη της πολιτικής του αερομεταφορέα και μεταξύ τους συμφωνίας [σημείωση: η σύσταση αυτή θα μπορούσε προσωρινά να επανεξεταστεί]. Επιπλέον, τα μέλη του πληρώματος προτρέπονται να αφαιρούν τις μάσκες τους σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και όποτε το απαιτούν οι αρμόδιες αρχές για επίσημους σκοπούς, όπως η ταυτοποίηση ή ο έλεγχος αλκοολαιμίας.

Εξάλλου, οι φορείς εκμετάλλευσης αεροσκαφών συστήνεται να διαθέτουν επί του αεροσκάφους ένα ή περισσότερα Universal Precaution Kits (κουτί γενικής προστασίας ή γενικών προφυλάξεων, UPK.  Το Universal Precaution Kit παρέχει προστασία από παθογόνα που μεταδίδονται με αίμα ή άλλα δυνητικά παθογόνα που μεταδίδονται με σωματικά υγρά). Τα εν λόγω κουτιά προτρέπονται να χρησιμοποιούνται από τα μέλη του πληρώματος που βοηθούν τους επιβάτες με συμπτώματα συμβατά με τη νόσο COVID-19, καθώς και για τον καθαρισμό και την ορθή απόρριψη τυχόν δυνητικά μολυσματικού περιεχομένου.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιανουαρίου 2023 - 18:44

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
13:00
Θέατρο αεροπορικών βομβαρδισμών παραμένει η Γάζα
12:52
Επιβραδύνθηκε η περιστροφή της Γης από το λιώσιμο των πάγων
12:33
Μέτρα στήριξης 35,3 εκατομμυρίων ευρώ ανακοίνωσε η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:21
Ποινή φυλάκισης 2 ετών σε 25χρονο οδηγό για τροχαίο το 2020
12:13
Σε κρίσιμη κατάσταση το θύμα επίθεσης με μαχαίρι σε τρένο του Λονδίνου
11:45
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.