Κωνσταντίνος Πετρίδης: Θεαματική άνοδο καταγράφει η Κύπρος στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων

Η άνοδος της Κύπρου από την 68η στη 18η θέση στον δείκτη Greenfield FDI Performance Index είναι εξαιρετικής σημασίας αφού o δείκτης καταγράφει τις επιδόσεις των χωρών στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων, πολύ σημαντικών για τις θέσεις εργασίας και εισοδημάτων ιδιαίτερα στο ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον που ζούμε σήμερα, αναφέρει σε γραπτή δήλωση του ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης

Η Κύπρος, επισημαίνει, κατέγραψε τη μεγαλύτερη από όλες τις χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το 1ο εξάμηνο του 2022:

-  Οι ξένες άμεσες επενδύσεις αυξήθηκαν στην Κύπρο κατά 150% σε σχέση με τα επίπεδα προ πανδημίας (1ο εξάμηνο 2019)

- Οι επενδύσεις σε λογισμικό (Software) και πληροφορική (IT) αυξήθηκαν με το εντυπωσιακό  600% (σε σύγκριση με το 2019) – γεγονός που επιβεβαιώνει την επιτυχία του «Προγράμματος Προσέλκυσης Επιχειρήσεων» για προώθηση της χώρας ως ένας ανερχόμενος τεχνολογικός κόμβος. Επιβεβαιώνει ότι αυτό το όραμα, με τις κατάλληλες πολιτικές που ακολουθούμε, μετατρέπεται ραγδαία σε πραγματικότητα.

Επισημαίνει ακόμη πως είναι η ίδια περίοδος που η χώρα μας σημείωσε ρυθμό ανάπτυξης πέραν του 6%, κατά περίπου 30% δηλαδή μεγαλύτερο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Είναι επίσης η ίδια περίοδος που κατά κανόνα σημειώνονται στις πλείστες χώρες υποβαθμίσεις λόγω της οικονομικής κρίσης, που η Κύπρος κατάφερε πολύ σημαντική αναβάθμιση της οικονομίας από οίκους αξιολόγησης, λόγω των επιδόσεων, της διαφοροποίησης και της ανθεκτικότητάς της.

Όπως σημείωνει ο Υπουργός Οικονομικων αυτά  τα αποτελέσματα δεν είναι τυχαία. Αποτελούν επιστέγασμα των πολιτικών μας και την υλοποίηση του νέου μοντέλου ανάπτυξης «Όραμα 2035», το οποίο έχουμε σχεδιάσει και υιοθετήσει σε συνεργασία με το Συμβούλιο Οικονομίας. Επίσης, των πολιτικών που δημιουργούν καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας ή που συγκρατούν την αύξηση της ανεργίας την ώρα της κρίσης και των πολιτικών που αυξάνουν τα εισοδήματα ή έστω τα συγκρατούν την ώρα της κρίσης.

Αναμφίβολα,αναφέρει ο Κώνσταντίνος Πετρίδης, διανύουμε ακόμη μια διεθνή οικονομική κρίση που δοκιμάζει τις αντοχές μας όπως και της κάθε χώρας. Σε αυτή την κρίση στηρίξαμε και στηρίζουμε με 350 εκ. ευρώ τους συμπολίτες μας λόγω του πληθωρισμού και της αύξησης της τιμής της ενέργειας. Και αυτό πέραν της στήριξης των 3 δις ευρώ την περίοδο της πανδημίας. Στηρίξαμε τους συμπολίτες μας γιατί αντισταθήκαμε στο λαϊκισμό και προνοήσαμε να μπορούμε να στηρίξουμε την ώρα της ανάγκης.

Η απάντηση όμως στην κρίση, στη συγκράτηση της ανεργίας, ειδικά εν καιρώ πληθωρισμού, δεν είναι ούτε οι φωνασκίες, ούτε οι αφορισμοί. Είναι οι σοβαρές πολιτικές προσέλκυσης πραγματικών επενδύσεων και οικονομικής ανάπτυξης. Σε αυτά που καταγράφει ο εν λόγω δείκτης, οι στατιστικές της ΕΕ και οι οίκοι αξιολόγησης. Σε αυτές τις πολιτικές είμαστε προσηλωμένοι για να μην ξανανιώσουμε την ύφεση, την ανεργία και τη συρρίκνωση των εισοδημάτων που βιώσαμε στο πρόσφατο παρελθόν καταλήγει ο Υπουργός Οικονομικών.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 09 Σεπτεμβρίου 2022 - 10:18

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

30 Σεπτεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου
22:00
Τις τουρκικές μεθοδεύσεις στο μεταναστευτικό στην Κύπρο έθεσε στον διευθυντή του γραφείου ΓΓ ΟΗΕ ο Νίκος Νουρής
21:57
Σαράντα οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς σε πυρκαγια στην Πάφο
21:39
Μπάιντεν: Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε μαζί με τους συμμάχους μας κάθε ίντσα εδάφους του ΝΑΤΟ
21:27
Πούτιν - Κόκκινη Πλατεία : Η Ρωσία θα πετύχει νίκη στον πόλεμο που διεξάγει κατά της Ουκρανίας
20:33
ΝΑΤΟ: Οι πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας συνιστούν τη σοβαρότερη κλιμάκωση της σύγκρουσης
20:13
Μητσοτάκης: Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας
20:06
Οι G7 καταδίκασαν την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία
19:44
Η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάζει την παράνομη προσάρτηση εδαφών της ουκρανικής επικράτειας από τη Ρωσία
19:24
Σειρά εκδηλώσεων και στρατιωτική παρέλαση αύριο για τα 62 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας
19:19
Αντίδραση ΗΠΑ: Επιβολή νέων κυρώσεων σε εκατοντάδες πρόσωπα και οργανισμούς σε σχέση με τη Ρωσία
18:12
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ουδέποτε θα αναγνωρίσει τις παράνομες προσαρτήσεις από τη Ρωσία
17:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand