Κρ. Λαγκάρντ: Σε επιβράδυνση η ευρωπαϊκή οικονομία - Εκτός στόχου ο πληθωρισμός έως το 2024

Eπιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και υποχώρηση της ανάπτυξης για τα επόμενα δύο χρόνια, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ ανεβάζουν σημαντικά τον πήχη του πληθωρισμού, τόσο για φέτος όσο και για την επόμενη χρονιά, ενώ θα κινείται εκτός στόχου ακόμη και το 2024.

Υπό το βάρος των προβλέψεων αυτών, οι κεντρικοί τραπεζίτες που μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισαν ομόφωνα, όπως αποκάλυψε η πρόεδρος της Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%.
Όπως προκύπτει από τις νέες προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ, η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα είναι αναιμική για τα επόμενα δύο χρόνια.

Για φέτος το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,1% - κυρίως χάρη στις εξαιρετικές επιδόσεις των δύο πρώτων τριμήνων - ωστόσο για το 2023 ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ προβλέπεται να υποχωρήσει στο 0,9% και το 2024 στο 1,9% από 2,1%.
Όπως διευκρίνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, η οικονομία της ζώνης του ευρώ αναπτύχθηκε κατά 0,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, κυρίως λόγω των ισχυρών καταναλωτικών δαπανών και των δαπανών εστίασης και τουρισμού, ως αποτέλεσμα της άρσης των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία. Το καλοκαίρι, καθώς οι άνθρωποι ταξίδευαν περισσότερο, ωφελήθηκαν ιδιαίτερα οι χώρες με μεγάλους τουριστικούς τομείς. Ταυτόχρονα, όμως, οι επιχειρήσεις δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους και των συνεχιζόμενων προβλημάτων στον εφοδιασμό, αν και τα προβλήματα αυτά μειώνονται σταδιακά. Η ΕΚΤ αναμένει ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί σημαντικά στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.
Στο μέτωπο του πληθωρισμού, οι αναθεωρημένες προβλέψεις ανεβάζουν τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο 8,1% για φέτος από το 5,1% που ήταν η πρόβλεψη του περασμένου Μαρτίου και 6,8% του Ιουνίου. Για το 2023 ο πληθωρισμός εκτιμάται πλέον ότι θα κινηθεί στο 5,5% από 3,5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ προβλέπεται ότι θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% και συγκεκριμένα στο 2,3% το 2023.
Η κυρία Λαγκάρντ είπε ακόμα ότι θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός και πιθανόν πάνω από τον στόχο του 2% για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΕΚΤ: Αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

Μ.Β

Τελευταία Ενημέρωση: 08 Σεπτεμβρίου 2022 - 18:31

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

30 Σεπτεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου
22:00
Τις τουρκικές μεθοδεύσεις στο μεταναστευτικό στην Κύπρο έθεσε στον διευθυντή του γραφείου ΓΓ ΟΗΕ ο Νίκος Νουρής
21:57
Σαράντα οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς σε πυρκαγια στην Πάφο
21:39
Μπάιντεν: Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε μαζί με τους συμμάχους μας κάθε ίντσα εδάφους του ΝΑΤΟ
21:27
Πούτιν - Κόκκινη Πλατεία : Η Ρωσία θα πετύχει νίκη στον πόλεμο που διεξάγει κατά της Ουκρανίας
20:33
ΝΑΤΟ: Οι πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας συνιστούν τη σοβαρότερη κλιμάκωση της σύγκρουσης
20:13
Μητσοτάκης: Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας
20:06
Οι G7 καταδίκασαν την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία
19:44
Η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάζει την παράνομη προσάρτηση εδαφών της ουκρανικής επικράτειας από τη Ρωσία
19:24
Σειρά εκδηλώσεων και στρατιωτική παρέλαση αύριο για τα 62 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας
19:19
Αντίδραση ΗΠΑ: Επιβολή νέων κυρώσεων σε εκατοντάδες πρόσωπα και οργανισμούς σε σχέση με τη Ρωσία
18:12
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ουδέποτε θα αναγνωρίσει τις παράνομες προσαρτήσεις από τη Ρωσία
17:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand