Κρ. Λαγκάρντ: Σε επιβράδυνση η ευρωπαϊκή οικονομία - Εκτός στόχου ο πληθωρισμός έως το 2024

Eπιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας στο τελευταίο τρίμηνο του έτους και υποχώρηση της ανάπτυξης για τα επόμενα δύο χρόνια, προβλέπει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι αναθεωρημένες προβλέψεις της ΕΚΤ ανεβάζουν σημαντικά τον πήχη του πληθωρισμού, τόσο για φέτος όσο και για την επόμενη χρονιά, ενώ θα κινείται εκτός στόχου ακόμη και το 2024.

Υπό το βάρος των προβλέψεων αυτών, οι κεντρικοί τραπεζίτες που μετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισαν ομόφωνα, όπως αποκάλυψε η πρόεδρος της Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, την αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%.
Όπως προκύπτει από τις νέες προβλέψεις των οικονομολόγων της ΕΚΤ, η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα είναι αναιμική για τα επόμενα δύο χρόνια.

Για φέτος το ΑΕΠ προβλέπεται να αυξηθεί κατά 3,1% - κυρίως χάρη στις εξαιρετικές επιδόσεις των δύο πρώτων τριμήνων - ωστόσο για το 2023 ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ προβλέπεται να υποχωρήσει στο 0,9% και το 2024 στο 1,9% από 2,1%.
Όπως διευκρίνισε η Κριστίν Λαγκάρντ, η οικονομία της ζώνης του ευρώ αναπτύχθηκε κατά 0,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2022, κυρίως λόγω των ισχυρών καταναλωτικών δαπανών και των δαπανών εστίασης και τουρισμού, ως αποτέλεσμα της άρσης των περιορισμών που σχετίζονται με την πανδημία. Το καλοκαίρι, καθώς οι άνθρωποι ταξίδευαν περισσότερο, ωφελήθηκαν ιδιαίτερα οι χώρες με μεγάλους τουριστικούς τομείς. Ταυτόχρονα, όμως, οι επιχειρήσεις δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις εξαιτίας του υψηλού ενεργειακού κόστους και των συνεχιζόμενων προβλημάτων στον εφοδιασμό, αν και τα προβλήματα αυτά μειώνονται σταδιακά. Η ΕΚΤ αναμένει ότι η οικονομία θα επιβραδυνθεί σημαντικά στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.
Στο μέτωπο του πληθωρισμού, οι αναθεωρημένες προβλέψεις ανεβάζουν τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή στο 8,1% για φέτος από το 5,1% που ήταν η πρόβλεψη του περασμένου Μαρτίου και 6,8% του Ιουνίου. Για το 2023 ο πληθωρισμός εκτιμάται πλέον ότι θα κινηθεί στο 5,5% από 3,5% που ήταν η προηγούμενη πρόβλεψη, ενώ προβλέπεται ότι θα παραμείνει πάνω από τον στόχο του 2% και συγκεκριμένα στο 2,3% το 2023.
Η κυρία Λαγκάρντ είπε ακόμα ότι θα υπάρξουν περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων, καθώς ο πληθωρισμός θα παραμείνει υψηλός και πιθανόν πάνω από τον στόχο του 2% για μεγάλο χρονικό διάστημα.

ΕΚΤ: Αύξηση των επιτοκίων κατά 75 μονάδες βάσης

Μ.Β

Τελευταία Ενημέρωση: 08 Σεπτεμβρίου 2022 - 18:31

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

23 Απριλίου
Η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου καταγγέλλει τον Γενικό Ελεγκτή
14:55
Δημιουργία συνασπισμού χωρών για το μεταναστευτικό (Βίντεο)
14:22
Απόπειρα φόνου διαπράχθηκε το μεσημέρι στη Λακατάμεια (Βίντεο)
13:05
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 23 Απριλίου 2024
13:00
Κατασβέστηκε η πυρκαγιά στην Κρήτη
12:41
Ισραήλ: Δεν έχουμε επιτύχει τους πολεμικούς μας στόχους
12:28
Ικανοποίηση ΟΕΒ για την πορεία της οικονομίας
12:12
Αποτελεσματικά μέτρα για το μεταναστευτικό ζητούν χώρες της πρώτης γραμμής (Βίντεο)
11:41
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 23/04/24
11:28
Mεγάλη πυρκαγιά σε εξέλιξη στην Κρήτη
11:19
Ο εκσυγχρονισμός Νομικής και Ελεγκτικής Υπηρεσίας στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης (Βίντεο)
10:44
Κίνα: Κόκκινος συναγερμός για καταρρακτώδεις βροχές
10:26
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.