Δημοκρατικός χώρος η ΕΕ και πρέπει να προστατευθεί, δήλωσε η Αντιπρόεδρος Σούιτσα

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δημιουργήσει έναν δημοκρατικό χώρο που ξεπερνά ηλικίες, σύνορα, πολιτισμούς και ιστορίες και είμαστε υπεύθυνοι για αυτόν τον χώρο και έχουμε το ηθικό καθήκον να τον προστατέψουμε, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαία Επίτροπος και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Δημοκρατία και τη Δημογραφία, Ντούμπραβκα Σούιτσα.

Η Αντιπρόεδρος, εκφώνησε ομιλία στο πλαίσιο του Cyprus Forum, που διεξάγεται στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας, ενώ συμμετείχε και σε συζήτηση με τον Μιχάλη Μούτσελο, Λέκτορα συγκριτικής πολιτικής στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Η κ. Σούιτσα ανέφερε στην ομιλία της ότι πολλές φορές ακούει από τα λαϊκά στρώματα να νοιώθουν ότι αφήνονται πίσω. Πρέπει, δήλωσε να προσέχουμε από τα άκρα, τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά του πολιτικού φάσματος. Σημείωσε ότι τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα αποτελούν προειδοποίηση και για αυτό θα πρέπει «να δράσουμε τώρα και να ενωθούμε σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να οικοδομήσουμε δημοκρατική ανθεκτικότητα εκ των έσω».

Παράλληλα, είπε ότι παρόλο που η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις, υπάρχουν ακόμη πολλά που θα πρέπει να γίνουν και θα υλοποιηθούν. Η Αντιπρόεδρος δήλωσε ότι ηγήθηκε των εργασιών για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης (“Conference on the Future of Europe”), όπου δόθηκε η ευκαιρία σε πολίτες να συζητήσουν μεταξύ τους σε ένα χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλή και διαφανή δημόσιο χώρο. «Πάντα επέμενα στο να βρίσκονται οι πολίτες στο επίκεντρο της διαδικασίας», υπογράμμισε.

Οι προτάσεις, συνέχισε, περιλαμβάνουν τις φιλοδοξίες 800 τυχαία επιλεγμένων πολιτών που αφιέρωσαν χρόνο για να συζητήσουν για τη μελλοντική Ευρωπαϊκή Ένωση, στην οποία επιθυμούν να ζήσουν και να εργαστούν.

Ταυτόχρονα, είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται τις προτάσεις της Διάσκεψης, ενόψει του Προγράμματος Εργασίας για το 2023.

Επιπλέον, ανέφερε ότι η πρόσφατη ομιλία της Προέδρου της Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για την κατάσταση της Ένωσης έθεσε το πλαίσιο για το πρόγραμμα εργασίας της Επιτροπής για το επόμενο έτος. Η Πρόεδρος, συνέχισε η κ. Σούιτσα, ανέφερε μια σειρά από σημαντικές δράσεις που ανταποκρίνονται άμεσα στις προτάσεις των πολιτών και αυτό δείχνει ότι η εμπλοκή μας, με τους πολίτες δεν περιορίζεται σε εκλογές, αλλά προχωρά πολύ βαθύτερα.

«Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης έσπειρε τους σπόρους για μια σημαντική αλλαγή στη χάραξη πολιτικής σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε.

Η Διάσκεψη, πρόσθεσε, συνέπεσε με μια πρωτοφανή υγειονομική κρίση, η οποία προκάλεσε αναπροσαρμογές. Η δημοκρατία, τόνισε, δεν μπορεί να σταματήσει για μια πανδημία και έπρεπε να διασφαλιστεί ότι οι πολίτες θα διατηρήσουν τον χώρο διαβούλευσης, τη φωνή, τη συμβολή και τη συνεισφορά τους.

Συνέχισε λέγοντας ότι, ακριβώς τη στιγμή που η πανδημία βρισκόταν σε ύφεση, προέκυψε μια άλλη κρίση. Ο πόλεμος σήκωσε το άσχημο κεφάλι του στην ήπειρό μας για άλλη μια φορά, είπε. Σε πλήρη αντίθεση με την επιθετικότητα του Κρεμλίνου, οι πολίτες της Διάσκεψης ανέλαβαν την πρωτοβουλία να σταθούν αλληλέγγυοι με την Ουκρανία.

«Θα θυμάμαι πάντα τους γενναίους Ουκρανούς, που μίλησαν στην ολομέλεια της Διάσκεψης τον Μάρτιο νωρίτερα φέτος», είπε. Τους δόθηκε ο απαραίτητος χώρος ασφαλείας για τη φωνή τους, συνέχισε. Η αλήθεια, είπε, είναι ότι δεν έχουμε τελειώσει ακόμα. Ο ενεργειακός εφοδιασμός της Ευρώπης αντιμετωπίζει μια σειρά από προκλήσεις, δήλωσε.

Συνέχισε, λέγοντας ότι το κόστος ζωής αυξάνεται καθημερινά και οι πολίτες νιώθουν την πίεση για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην. Για να ξεπεράσουμε αυτές τις κρίσεις μαζί, πρέπει να ασχοληθούμε πλήρως μαζί τους, είπε.

Η κ. Σούιτσα, επανέλαβε ότι, τώρα, περισσότερο από ποτέ, οι πολίτες πρέπει να έχουν έναν χωρίς αποκλεισμούς, ασφαλή και διαφανή δημόσιο χώρο, όπου θα μπορούν να συνεισφέρουν στη χάραξη πολιτικής, ειδικότερα δε, σε αυτούς τους καιρούς της παραπληροφόρησης. Ανέφερε, εξάλλου, ότι για την οικοδόμηση εμπιστοσύνης παρακολουθούνται και υλοποιούνται προτάσεις της Διάσκεψης, ενώ η συμβολή των πολιτών επισφραγίζει τη νομιμότητα της διαδικασίας.

Παράλληλα, σημείωσε ότι το Νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και οι εισηγήσεις για την ψυχική υγεία, που αποτελούν πρωτοβουλίες πολιτών, έχουν ήδη προταθεί από την Επιτροπή και πλέον το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλούνται να τα εγκρίνουν. Ορισμένες από τις προτάσεις που τέθηκαν από τους πολίτες, πρόσθεσε, μπορούν να υλοποιηθούν από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Ωστόσο, είπε, άλλες προτάσεις απαιτούν έναν πιο εμπεριστατωμένο προβληματισμό ή ακόμη και αλλαγή των Συνθηκών σε ορισμένες περιπτώσεις.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η συμμετοχή σε εκλογές κάθε 4 ή 5 χρόνια δεν μπορεί να είναι αρκετή για τη δημοκρατία και για αυτό η επικοινωνία αποτελεί συστατικό στοιχείο της συμμετοχής των πολιτών. Προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε ότι στις 2 Δεκεμβρίου, μαζί με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, θα διοργανωθεί εκδήλωση ανατροφοδότησης με τους πολίτες.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι με στόχο τη δημιουργία ενός οικοσυστήματος δημοκρατικής δέσμευσης, θα βελτιωθεί η διαδικτυακή σχέση με τους πολίτες μέσω της πύλης «Have Your Say». «Θέλουμε να παρέχουμε έναν κόμβο όπου οι πολίτες μπορούν εύκολα να συμμετέχουν, να παρέχουν πληροφορίες και να λαμβάνουν ανατροφοδότηση», είπε.

Ακόμη, σημείωσε ότι χάρη στο θάρρος των Ευρωπαίων πολιτών, να συγκεντρωθούν και να συζητήσουν για το κοινό τους μέλλον, η ευρωπαϊκή δημοκρατία δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρειάζεται το όραμα, τη δέσμευση για τη συμμετοχή όλων των ανθρώπων της, απ’ όλες τις γενιές, για να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, μια καλύτερη δημοκρατία, κατέληξε.

Στη συζήτηση (fire side chat), που ακολούθησε με τον κ. Μούτσελο, η Αντιπρόεδρος συζήτησε, μεταξύ άλλων, για την πανδημική και την κλιματική κρίση, καθώς και για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τις συνέπειες της. Παράλληλα, μίλησε για την αστυφιλία και για το δημογραφικό πρόβλημα που παρατηρείται στην ΕΕ, λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.

Ακόμη, εξήρε την σημασία του Ευρωπαϊκού Έτους Νεολαίας 2022, επισημαίνοντας  ότι η συμμετοχή των νέων είναι υψίστης σημασίας. Μάλιστα, για αυτό το θέμα είπε ότι το μότο της είναι ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να είναι «όχι για σας, χωρίς εσάς» (“Not about you, without you”).Υπενθύμισε επίσης, ότι το 2023 θα είναι το Ευρωπαϊκό Έτος για τις Δεξιότητες (“European Year of Skills”).

Ολοκληρώνοντας την καταληκτική της τοποθέτηση, ευχαρίστησε τους διοργανωτές και δήλωσε ότι η ενδυνάμωση της δημοκρατίας πρέπει να είναι συνεχής.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Σεπτεμβρίου 2022 - 13:36

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Η ΔΗΠΑ χαιρετίζει το νέο πακέτο μέτρων κατά της ακρίβειας
14:40
ΕΔΕΚ: Το τρίτο πακέτο μέτρων προσφέρει σημαντική στήριξη σε ευάλωτες ομάδες
14:22
ΔΗΣΥ: Από τα μέτρα μένουν εκτός ορισμένες κατηγορίες ευάλωτων νοικοκυριών
14:15
Εκπαίδευση Γιατρών στο εξωτερικό για την μεταμοσχευτική ηπατολογία
13:56
Περί τα τέλη του 2024 τα αντισταθμιστικά μέτρα για την επιβολή της πράσινης φορολογίας
13:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.