Διπλή ηχηρή απάντηση από Αθήνα και Ουάσιγκτον έλαβε η Άγκυρα μετά την εμπρηστική ανακοίνωση του Συμβουλίου Ασφαλείας υπό τον Ταγίπ Ερντογάν (Βίντεο)

Αυστηρή απάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκηστις νέες ευθείες απειλές της Άγκυρας και του Ταγίπ Ερντογάν. Τα νερά μας θα παραμείνουν απόρθητα, τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τελετή ονοματοδοσίας της πυραυλακάτου “Υποπλοιαρχος Βλαχάκος”.

Όπως δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός: «Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο. Αυτό το οποίο προέχει σήμερα είναι η άγρυπνη ετοιμότητα, είναι η ατσάλινη ενότητα, είναι η ώριμη αποφασιστικότητα. Όποιος παραβιάζει τελικά τα σύνορα τιμωρείται. Και ότι στον 21ο αιώνα δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα άλλων εποχών. Πολύ περισσότερο, δεν έχουν θέση κάθε λογής επίδοξοι τοπικοί ταραχοποιοί. Θα το ξαναπώ ακόμα μια φορά: τα προβλήματα λύνονται ειρηνικά και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο. Αυτό απαιτούν οι λαοί μας και είναι λάθος, μεγάλο λάθος, κάποιοι να επιχειρούν να δηλητηριάζουν την κοινή τους γνώμη, ανακαλύπτοντας εχθρούς εκεί που απλά δεν υπάρχουν».

Η επιθετική ρητορική της Άγκυρας είχε αποτυπωθεί χθες το βράδυ στην ανακοίνωση του τουρκικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, που συνεδρίασε επί 4 ώρες, υπό την προεδρία Ερντογάν.

Όπως αναφέρει στην απόφασή του: «Οι κύκλοι που ενθαρρύνουν την Ελλάδα να αναπτύξει όπλα σε νησιά με αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς έχουν κληθεί να υιοθετήσουν την κοινή λογική. Δεν θα διστάσουμε να χρησιμοποιήσουμε κάθε είδους νόμιμες μεθόδους και μέσα για την προστασία των συμφερόντων και των δικαιωμάτων του έθνους μας απέναντι στις μάταιες προσπάθειες της Ελλάδας».

Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντά της, ήταν η άμεση και κατηγορηματική απάντηση της Αθήνας, με το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών να αναφέρει:

«Η Τουρκία έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπίζεται με κάθε νόμιμο μέσο τα συμφέροντα της, υπό την βασική αίρεση ότι αποδέχεται τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου. Δεν έχει, όμως, κανένα δικαίωμα να παραβιάζει κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο και να απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο (casus belli). Η Ελλάδα δεν προβάλει καμία διεκδίκηση έναντι της Τουρκίας.

Τάσσεται υπέρ του διαλόγου στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Θα υπερασπιστεί, όμως, τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα της εφόσον παραστεί η ανάγκη».

Παράλληλα, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κατέστησε σαφές ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου είναι αδιαμφισβήτητη.

Η κυριαρχία της Ελλάδος στα νησιά δεν αμφισβητείται ξεκαθάρισε για ακόμη μια φορά ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Νεντ Πράις κατά την διάρκεια της ενημέρωσης, προσθέτοντας “καλούμε όλες τις χώρες, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων μας, να σεβαστούν την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία και να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν εντάσεις. Συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ –την Τουρκία και την Ελλάδα, στην προκειμένη περίπτωση– να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή και να επιλύσουν τις διαφορές τους διπλωματικά. Καλούμε όλα τα μέρη να αποφύγουν τη ρητορική και τη λήψη μέτρων που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω τις εντάσεις. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των χωρών πρέπει να γίνονται σεβαστά. Η κυριαρχία της Ελλάδας σε αυτά τα νησιά δεν αμφισβητείται.“

Eν τω μεταξύ η ανάπτυξη του στρατιωτικού εξοπλισμού κάθε χώρας και εν προκειμένω της Ελλάδας δεν είναι θέμα των Ηνωμένων Πολιτειών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Στέητ Ντιπάρτμεντ. Απαντώντας σε ερώτηση Τούρκου δημοσιογράφου σχετικά με τις διαμαρτυρίες της Άγκυρας ο κ Πράις είπε “σας παραπέμπω στις κυβερνήσεις των χωρών αυτών σχετικά με οποιαδήποτε ανάπτυξη του δικού τους αμυντικού εξοπλισμού. Δεν είναι κάτι για το οποίο εμείς έχουμε λόγο“.

Αμερικανός δημοσιογράφος παρενέβη στο διάλογο και ρώτησε αν και η Τουρκία μπορεί να αναπτύσσει όπου και όπως θέλει τον στρατιωτικό εξοπλισμό της και γιατί οι ΗΠΑ δεν επιτρέπουν στην Τουρκία να αναπτύσσει η να αγοράζει εξοπλισμό. Ο εκπρόσωπος απάντησε ότι “έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις σε ορισμένες επιλογές. Δεν νομίζω ότι αυτός ο σύμμαχος (Ελλάδα) ενδιαφέρεται να αγοράσει S-400. Αυτή είναι η αγορά ενός συγκεκριμένου ρωσικού συστήματος που προσέκρουσε σε κυρώσεις που επιβάλλονται από το Κογκρέσο. Πρόκειται λοιπόν για διαφορετικές περιπτώσεις. Φυσικά, οι χώρες σε όλο τον κόσμο είναι ανοιχτές να κάνουν τις δικές τους επιλογές. Θα υπάρξουν περιπτώσεις –ακραίες περιπτώσεις– όπου ορισμένες επιλογές θα έχουν επιπτώσεις από την πλευρά των Ηνωμένων Πολιτειών και στις διμερείς σχέσεις μας”.

Σε σχέση με τα τα F-16, ρωτήθηκε γιατί το Κογκρέσο προσπαθεί να βάλει προϋποθέσεις στην Τουρκία όπως για παράδειγμα να μην χρησιμοποιούνται για παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, ενώ δεν βάζει προϋποθέσεις στην Ελλάδα για αντίστοιχες αγορές. Ο εκπρόσωπος απάντησε με νόημα ότι το κριτήριο που χρησιμοποιούν οι ΗΠΑ είναι το εθνικό συμφέρον της Αμερικής.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 29 Σεπτεμβρίου 2022 - 18:12

Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Μονόωρη στάση εργασίας αυτή την ώρα στο ΡΙΚ
13:30
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
13:04
Ελλάδα: Ένοχη η Ρούλα Πισπιρίγκου για τον θάνατο της κόρης της
12:55
Στα 830 ευρώ αυξάνεται ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα
12:39
Επίσκεψη Ερντογάν στις ΗΠΑ τον Μάιο
12:31
Πρόστιμα ύψους 80 χιλιάδων ευρώ σε 40 παρόχους υγείας για καταχρήσεις στο ΓΕΣΥ
12:24
Τμήμα Μετεωρολογίας 2ο Δελτίο Καιρού 29/3/2024
11:59
Σύλληψη δύο προσώπων για υπόθεση εμπορίας ναρκωτικών
11:47
Σε δίωρη στάση εργασίας κατέρχονται οι χαμηλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι της Ισότητας
11:33
Η Ρωσία επιτέθηκε εναντίον τριών θερμοηλεκτρικών εργοστασίων της Ουκρανίας
11:10
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.