Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση Ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία, δηλώνει ο πρόεδρος της χώρας

Photo by PEDJA MILOSAVLJEVIC/AFP

Σερβία: Δεν αναγνωρίζει το Βελιγράδι την προσάρτηση στη Ρωσία εδαφών της Ουκρανίας, δήλωσε ο πρόεδρος Αλ. Βούτσιτς

Η Σερβία δεν θα αναγνωρίσει την προσάρτηση ουκρανικών εδαφών στην Ρωσική Ομοσπονδία, ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτιστς σε συνέντευξη Τύπου, σχολιάζοντας τα δημοψηφίσματα που διεξήχθησαν στις περιοχές της Ουκρανίας που βρίσκονται υπό ρωσική κατοχή.


«Η Σερβία δεν μπορεί και δεν θα αναγνωρίσει την αναμενόμενη απόφαση της Κρατικής Δούμας της Ρωσίας για την προσάρτηση των εδαφών της Ουκρανίας, όπου διεξήχθησαν δημοψηφίσματα, επειδή σέβεται το διεθνές δίκαιο και την Χάρτα του ΟΗΕ» δήλωσε ο Βούτσιτς.


Ο πρόεδρος της Σερβίας τόνισε ότι ενδεχόμενη αναγνώριση του αποτελέσματος των δημοψηφισμάτων και αποδοχή της προσάρτησης θα αποδυνάμωνε τις σερβικές θέσεις για το ζήτημα του Κοσόβου.


«Υπερασπιζόμαστε τη δική μας εδαφική ακεραιότητα και είναι προς το συμφέρον μας να υπερασπιζόμαστε και την εδαφική ακεραιότητα διεθνώς αναγνωρισμένων κρατών και αυτό είναι το μόνο πράγμα που δεν πρόκειται να αλλάξει. Αυτά είναι πράγματα που έχουν κρίσιμη σημασία για εμάς», επισήμανε ο Βούτσιτς.


Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκολα Σελάκοβιτς στις 25 Σεπτεμβρίου ξεκαθάρισε ότι η Σερβία δεν πρόκειται να αναγνωρίσει το αποτέλεσμα των δημοψηφισμάτων για την προσάρτηση στην Ρωσία επαρχιών της Ουκρανίας.


Δύο ημέρες νωρίτερα ωστόσο ο ίδιος ο Σελάκοβιτς υπέγραψε στην Νέα Υορκη πρωτόκολλο συνεργασίας για την διετία 2023-2024 με τον ομόλογο του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ.


Η Σερβία αν και επίσημα καταδικάζει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αρνείται να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία.


Από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία η ΕΕ ζητά τακτικά από την Σερβία να εναρμονιστεί με την εξωτερική πολιτική της Ένωσης και να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία, υπογραμμίζοντας ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση των υποψηφίων προς ένταξη χωρών.


Η ενόχληση στις Βρυξέλες για την συμπεριφορά της Σερβίας είναι τόσο ‘έντονη που σύμφωνα με σημερινά δημοσιεύματα του ανεξάρτητου σερβικού Τύπου στο Ευρωκοινοβούλιο προετοιμάζεται σχέδιο ψηφίσματος για την λήψη μέτρων ώστε να αναγκαστεί η Σερβία να ακολουθήσει την πολιτική της Ένωσης.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα «Danas» στο σχέδιο αυτό προτείνεται να συνδεθεί η συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και η παροχή οικονομικής βοήθειας με την στάση της Σερβίας απέναντι στην Ρωσία και την πρόοδο σε θέματα που αφορούν τον εκδημοκρατισμό, το κράτος δικαίου και το σεβασμό των ευρωπαϊκών αξιών.

ΙΝ

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Σεπτεμβρίου 2022 - 20:26

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.