15 χώρες υπέγραψαν την επιστολή για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

15 χώρες τελικά υπέγραψαν την επιστολή για το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Βέλγιο, Βουλγαρία, Κροατία, Γαλλία, Ελλάδα, Ιταλία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σλοβενία και Ισπανία έβαλαν τελικά τις υπογραφές τους στην επιστολή -όχι όμως και η Κύπρος – ζητώντας από την Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον να προχωρήσει σε νομοθετική πρωτοβουλία για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του φυσικού αερίου που εισέρχεται στην ΕΕ.

«Η ενεργειακή κρίση που ξεκίνησε το περασμένο φθινόπωρο επιδεινώθηκε με την πάροδο του χρόνου και προκαλεί πλέον αφόρητες πληθωριστικές πιέσεις που πλήττουν σκληρά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας. Αναγνωρίζουμε τις προσπάθειες που κατέβαλε η Επιτροπή και τα μέτρα που πρότεινε για την αντιμετώπιση της κρίσης. Δεν έχουμε όμως ακόμη αντιμετωπίσει το σοβαρότερο πρόβλημα από όλα: τη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Το ανώτατο όριο τιμών που έχει ζητηθεί από την αρχή από ολοένα και περισσότερα κράτη μέλη είναι το μοναδικό μέτρο που θα βοηθήσει κάθε κράτος μέλος να μετριάσει τις πληθωριστικές πιέσεις, να διαχειριστεί τις προσδοκίες και να παράσχει ένα πλαίσιο σε περίπτωση πιθανών διαταραχών του εφοδιασμού και να περιορίσει τα επιπλέον κέρδη στον τομέα», αναφέρει η επιστολή.

ΕΕ βρυξελλες ς4τυ.jpg

«Το ανώτατο όριο θα πρέπει να εφαρμόζεται σε όλες τις χονδρικές συναλλαγές φυσικού αερίου και να μην περιορίζεται στην εισαγωγή από συγκεκριμένες δικαιοδοσίες. Μπορεί να σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να διασφαλίζεται η ασφάλεια του εφοδιασμού και η ελεύθερη ροή του φυσικού αερίου εντός της Ευρώπης, ενώ παράλληλα να επιτυγχάνεται ο κοινός μας στόχος για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου. Αυτό το ανώτατο όριο αποτελεί προτεραιότητα και μπορεί να συμπληρωθεί με προτάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής εποπτείας της αγοράς φυσικού αερίου και την ανάπτυξη εναλλακτικών κριτηρίων αναφοράς για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου στην Ευρώπη», συνεχίζει.

«Υπό το πρίσμα των ανωτέρω, εμείς οι υπογεγραμμένοι Υπουργοί Ενέργειας σας καλούμε να μας παρουσιάσετε μια πρόταση προς αυτή την κατεύθυνση, η οποία θα συζητηθεί στο έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας της 30ής Σεπτεμβρίου και θα ακολουθήσει νομοθετική πρόταση το συντομότερο δυνατό», καταλήγει η επιστολή.

ΓΑ

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Σεπτεμβρίου 2022 - 10:48

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Νοεμβρίου
Δράκου: Θα μελετηθεί ενδελεχώς η έκθεση του Γενικού Εισαγγελέα
16:56
Κρούσματα γρίπης των πτηνών στην Κύπρο
16:34
Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου - 3ο Δελτίο Καιρού (26/11/22)
16:20
Προσπάθεια αποδόμησής της καταγγέλλει η Άννα Αριστοτέλους
16:07
Απελευθερώθηκαν 9 Ρώσοι αιχμάλωτοι πολέμου
15:19
Ν. Δένδιας: Η Ελλάδα θα συνεχίσει να υπερασπίζεται την εθνική κυριαρχία της
14:28
Νίκη ελπίδας για την Αυστραλία, 1-0 την Τυνησία
14:09
ΥΠΑΜ: Με σταθερές σχέσεις στον τομέα της άμυνας και μέσω διπλωματίας απαντά στις τουρκικές προκλήσεις η ΚΔ
13:19
Η Κύπρος χαιρέτισε χθες βράδυ την κατάθεση του σχεδίου δράσεως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το μεταναστευτικό
12:42
Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου - 2ο Δελτίο Καιρού (26/11/22)
12:09
Στην Αθήνα μεταβαίνει την ερχόμενη εβδομάδα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης
11:54
Νέα Navtex για διεξαγωγή ερευνών για υδρογονάνθρακες εξέδωσε η Αθήνα
11:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand