Το πρώτο δεκαήμερο Οκτωβρίου ξεκινά ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης από Προσωπικούς Ιατρούς

Την έναρξη των εμβολιασμών κατά της εποχικής γρίπης ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση ο εμβολιασμός από Προσωπικούς ιατρούς αναμένεται να ξεκινήσει εντός του πρώτου δεκαήμερου του Οκτωβρίου

Αυτούσια η ανακοίνωση:

Το Υπουργείο Υγείας ενημερώνει ότι ο εμβολιασμός κατά της εποχικής γρίπης από Προσωπικούς Ιατρούς αναμένεται να ξεκινήσει εντός του πρώτου δεκαήμερου του Οκτωβρίου 2022.

Μέσα από συντονισμένες ενέργειες, το Υπουργείο Υγείας έχει εξασφαλίσει την παραλαβή όλης της ποσότητας των συγκεκριμένων εμβολίων που αναμένεται να φτάσει στην Κύπρο στις 28 Σεπτεμβρίου (170 χιλιάδες εμβόλια).

Εποχική γρίπη:

Η γρίπη είναι μια οξεία ιογενής λοίμωξη του αναπνευστικού που οφείλεται στον ιό Influenza (Ινφλουέντζα). Ο ιός βρίσκεται, συνήθως, στα σωματίδια που εκκρίνονται από την αναπνευστική οδό των μολυσμένων ατόμων. Επομένως, μεταδίδεται κυρίως αερογενώς μέσω του βήχα και του φτερνίσματος από άνθρωπο σε άνθρωπο ή/και με μολυσμένα χέρια και επιφάνειες.

Εμφανίζεται κάθε χρόνο τόσο στο Βόρειο όσο και στο Νότιο ημισφαίριο κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, και η συχνότητα εμφάνισής της είναι περίπου 10% στους ενήλικες και 30-40% στα παιδιά. Λόγω της ταχείας μετάδοσής της, η γρίπη εξαπλώνεται υπό μορφή κύματος στον πληθυσμό και η διάρκεια της παρουσίας της κυμαίνεται μεταξύ 6-8 εβδομάδων. Στην Κύπρο, με βάση τα στοιχεία παρακολούθησης του νοσήματος, η δραστηριότητα της εποχικής γρίπης συνήθως αρχίζει Ιανουάριο, κορυφώνεται Φεβρουάριο και υποχωρεί τέλος Μαρτίου.

Συμπτώματα:

Τα συμπτώματα ξεκινούν με πονοκέφαλο και αίσθημα καταβολής και ακολουθούνται από ψηλό πυρετό, ρίγος, βήχα και συμπτώματα από το ανώτερο αναπνευστικό σύστημα, που μπορεί να διαρκέσουν μέχρι και δέκα μέρες. Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές, ορισμένοι όμως, όπως

άτομα που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου (χρόνια καρδιολογικά, αναπνευστικά προβλήματα, ανοσοκαταστολή), διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρές επιπλοκές, οι οποίες μπορούν να εμφανιστούν και σ’ ένα μικρό ποσοστό υγιών ατόμων.

Τονίζεται ότι ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης.

Φέτος όπως και πέρυσι θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην κάλυψη του πληθυσμού με το εμβόλιο της γρίπης, έχοντας δεδομένο το γεγονός ότι τα συμπτώματά της συμπίπτουν με αυτά του κορωνοϊού (COVID-19).

Καλούνται όλα τα άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου, ή εποπτεύουν άτομα, όπως επικοινωνήσουν έγκαιρα με τους Προσωπικούς Ιατρούς τους ώστε να εξασφαλιστεί η ομαλή διαδικασία του εμβολιασμού τους.

Ο αντιγριπικός εμβολιασμός συστήνεται στις πιο κάτω ευάλωτες ομάδες και ομάδες αυξημένου κινδύνου και παρέχεται δωρεάν σε:

  1. Άτομα ηλικίας 65 χρονών και άνω,
  2. Παιδιά άνω των 6 μηνών μέχρι 15 ετών συμπεριλαμβανομένων,
  3. Άτομα άνω των 15 ετών που παρουσιάζουν έναν ή/και περισσότερους από τους πιο κάτω επιβαρυντικούς παράγοντες:

3.1. Άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες1,

3.2. Καρδιακή νόσο2 με σοβαρές αιμοδυναμικές διαταραχές.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Σεπτεμβρίου 2022 - 12:35

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.