Σκληρή απάντηση της Αθήνας στο τουρκικό διάβημα προς τον Έλληνα Πρέσβη στην Άγκυρα για «την στρατικοποίηση των νησιών» στο Αιγαίο

Η ελληνική πλευρά απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο. O Τούρκος πρόεδρος- για ακόμη μία ημέρα – πάντως επιμένει στην εμπρηστική ρητορική και επανέρχεται στις κατηγορίες του.

Στον απόηχο της προκλητικής, αλλά και χωρίς απτά αποτελέσματα, παρουσίας του Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, η Τουρκία θέτει ξανά ζήτημα αποστρατικοποίησης στο Αιγαίο, εγκαλώντας τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα. Άμεση η απάντηση της ελληνικής διπλωματίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές: «η ελληνική πλευρά απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο. Δεν είναι η Ελλάδα η χώρα η οποία απειλεί με πόλεμο τη γείτονα της (casus belli), ούτε έχει συγκεντρώσει τον μεγαλύτερο αποβατικό στόλο στα παράλια της, όπως έχει κάνει η Τουρκία».

Η Ελλάδα σέβεται απολύτως τη Συνθήκη της Λωζάννης, ενώ η Τουρκία συνεχίζει να παραβιάζει την ελληνική εθνική κυριαρχία, τόνισε ο πρέσβης. Μόνο σήμερα καταγράφηκαν 96 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου, με ακόμα δύο υπερπτήσεις, πάνω από την Κίναρο. H Άγκυρα έφτασε στο σημείο να ζητήσει εξηγήσεις για το θέμα και από τον Αμερικανό πρέσβη.

Στον ίδιο επιθετικό τόνο κινήθηκε και πάλι ο Τούρκος πρόεδρος, ο οποίος μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, κατηγόρησε την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα ανέφερε: «ούτε αυτές οι συγκεντρώσεις στρατιωτικών δυνάμεων ούτε αυτές οι πολιτικές και οικονομικές στηρίξεις είναι αρκετές για να ανεβάσουν την Ελλάδα στο επίπεδό μας, αλλά αρκούν για να σύρουν την Ελλάδα στο βάλτο. Δεν θα παραλείψουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας έναντι της Ελλάδας, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας[…] Οι προκλήσεις της Ελλάδας είναι ένα επικίνδυνο παιχνίδι για τους Έλληνες πολιτικούς, το ελληνικό κράτος, τον ελληνικό λαό και όσους τους χρησιμοποιούν ως μαριονέτες».

Χαρακτηριστικό του τουρκικού εκνευρισμού, το γεγονός ότι λίγες ώρες νωρίτερα ο εκπρόσωπος του Ερντογάν άφηνε ανοικτή μια συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν, στην Πράγα όπου και θα ταξιδέψουν στις 6 Οκτωβρίου, με την Αθήνα πάντως να ξεκαθαρίζει ότι τέτοιο ενδεχόμενο δεν φαίνεται στον ορίζοντα.

Ο τουρκικός αναθεωρητισμός θα βρεθεί ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού, τόσο στην ετήσια συνάντηση της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στο Ηράκλειο στις 27 Σεπτεμβρίου, όσο και τρεις ημέρες μετά, στο Αλικάντε της Ισπανίας, όπου στη Σύνοδο Κορυφής των μεσογειακών κρατών.

«Η συνεχής κατευθυνόμενη επανάληψη των fake news σε μέσα μαζικής ενημέρωσης στην Τουρκία για στρατόπεδα τρομοκρατών στην Ελλάδα, δεν πρόκειται να έχει κανένα απολύτως αποτέλεσμα. Πρόκειται για μυθεύματα και το γνωρίζει όλος ο κόσμος» αναφέρει σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

Nα σημειωθεί ότι στην Αρμενία θα βρεθεί σήμερα ο Νίκος Δένδιας.

«Είδαμε τις δηλώσεις του κ. Καλίν. Δεν υπάρχει περαιτέρω ορατότητα προς την κατεύθυνση, την οποία περιγράφετε[…]Πάντοτε είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση αποτελεσματικά και ουσιαστικά επ’ ωφελεία των εθνικών μας συμφερόντων και των εθνικών μας δικαίων» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Σεπτεμβρίου 2022 - 06:15

Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Ρωσία: Εικοσιεξάχρονος καταδικάστηκε σε δέκα χρόνια κάθειρξης για "εσχάτη προδοσία"
13:57
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
13:00
Κατέρρευσε ο κυβερνητικός συνασπισμός του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας και των Πρασίνων
11:54
Τμήμα Μετεωρολογίας - 2ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
11:22
Επιχείρηση εναντίον του νοτίου Λιβάνου εξαπέλυσε το Ισραήλ
11:08
Αρχίζει ποινική διερεύνηση για στημένους αγώνες ποδοσφαίρου
10:47
Κατάρριψη μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τη φρεγάτα Ύδρα
10:41
Αγανακτισμένος ο Υπουργός Οικονομικών για τις προτάσεις για τις πολλαπλές συντάξεις
09:36
Αρχίζει διοικητική έρευνα για την πυρκαγιά στην περιοχή Ασγάτας – Σανίδας – Βάσας Κελλακίου
09:22
Ένταλμα σύλληψης σε επιχειρηματία για την πυρκαγιά στην επαρχία Πάφου
09:14
Κυριάκος Μητσοτάκης: Έτοιμη η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές του καλοκαιριού
08:58
Ελλάδα: Στον ανακριτή οδηγήθηκε ο Βουλευτής Κωνσταντίνος Φλώρος
06:27
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.