Να φέρει τους ερευνητές στην αίθουσα διδασκαλίας επιθυμεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Άρθρο γνώμης της κ. Μαρίγια Γκαμπριέλ, επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιας για την καινοτομία, την έρευνα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη νεολαία

Η όρεξη για γνώση και κατανόηση είναι πολύτιμη και σημαντική αναφέρει σε άρθρο της η Μαρίγια Γκαμπριέλ, επιτρόπος της ΕΕ αρμόδιας για την καινοτομία, την έρευνα, τον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τη νεολαία.

Στο άρθρο επισημαίνει πως η εκπαίδευση, και ιδίως η επιστημονική εκπαίδευση, είναι καίριας σημασίας και πως με τη σωστή διδασκαλία, οι μαθητές και οι μαθήτριες μπορούν να αναπτύξουν ενδιαφέρον από μικρή ηλικία για τον ρόλο που παίζουν η επιστήμη και η έρευνα στην καθημερινή τους ζωή.

Η επίτροπος αναφέρει πως θα πρέπει "να κινήσουμε την περιέργειά τους και να τους παρακινήσουμε να μάθουν περισσότερα, να μη φοβούνται την επιστήμη. Ίσως μάλιστα μπορούμε και να τους ενθαρρύνουμε να γίνουν οι ίδιοι επιστήμονες. Και θα χρειαστούμε άριστους ερευνητές, ερευνήτριες και φορείς καινοτομίας για την αντιμετώπιση των σημερινών και των μελλοντικών προκλήσεων!"

Πρόκειται όπως σημειώνει για μια ιδεά που γεννήθηκε για την πρωτοβουλία «Ερευνητές στα σχολεία».

Όπως καταγράφει στο άρθρο:

"Η έννοια είναι απλή. Πρόκειται για την πρόσκληση ερευνητών και ερευνητριών σε αίθουσες διδασκαλίας σε σχολεία πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου μπορούν να συζητήσουν τα θέματα της έρευνάς τους με τους μαθητές και τις μαθήτριες και να τους εξηγήσουν πώς εργάζονται.

Οι ερευνητές και οι ερευνήτριες θα συζητήσουν θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η βιώσιμη ανάπτυξη, η υγεία, τα τρόφιμα και η διατροφή, το περιβάλλον, τα εδάφη ή οι ωκεανοί. Προτού επισκεφθούν ένα σχολείο, οι ερευνητές και οι ερευνήτριες, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας, θα λάβουν κατάρτιση σχετικά με τον καλύτερο τρόπο προβολής της εργασίας τους σε ένα νεαρότερο κοινό. Και οι εκπαιδευτικοί θα λάβουν κατάρτιση, από τους ίδιους τους ερευνητές και τις ερευνήτριες, ώστε να κατανοήσουν καλύτερα το συγκεκριμένο θέμα. Οι μαθήτριες και οι μαθητές θα μπορούν επίσης να επισκεφθούν εργαστήρια και να κληθούν να επιλύσουν επιστημονικές προκλήσεις. Όλες αυτές οι ευκαιρίες μάθησης έχουν σχεδιαστεί ώστε οι μαθητές και οι μαθήτριες να ανακαλύψουν την επιστήμη, την έρευνα και την καινοτομία με διαδραστικό και ενθαρρυντικό τρόπο.

Και με τη νέα αυτή πρωτοβουλία θέλουμε να προσεγγίσουμε ιδιαίτερα τα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες. Επειδή γνωρίζουμε ότι οι σχολικές επιδόσεις των κοριτσιών είναι τουλάχιστον ισάξιες με εκείνες των αγοριών στα επιστημονικά μαθήματα. Ωστόσο, πολύ λιγότερες γυναίκες απ’ ό,τι άνδρες είναι πιθανό να εργάζονται στους τομείς των θετικών επιστημών, της τεχνολογίας, της μηχανικής ή των μαθηματικών (STEM). Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο διασφαλίσαμε ότι η πρωτοβουλία αυτή, οι Ερευνητές στα σχολεία, θα επικεντρωθεί ιδιαίτερα στα κορίτσια και στις γυναίκες, ώστε να τις βοηθήσει να συνειδητοποιήσουν τις ικανότητές τους στους τομείς STEM. Σε τελική ανάλυση, η πρωτοβουλία χρηματοδοτείται στο πλαίσιο των δράσεων Marie Skłodowska-Curie, οι οποίες παρέχουν χρηματοδοτική στήριξη για την εξέλιξη της σταδιοδρομίας και την περαιτέρω κατάρτιση των ερευνητών και των ερευνητριών σε όλα τα στάδια της σταδιοδρομίας τους. Οι δράσεις έλαβαν το όνομά τους από την αξιοσημείωτη επιστήμονα, η οποία ήταν η μόνη γυναίκα που βραβεύτηκε με δύο βραβεία Νόμπελ — και αυτό σε μια εποχή κατά την οποία η πρόσβαση στην επιστήμη, ιδίως για τις γυναίκες, δεν ήταν προφανής. Με μεγάλη υπερηφάνεια ανακοινώνω ότι σήμερα οι δράσεις Marie Skłodowska-Curie στηρίζουν έναν αυξανόμενο αριθμό νέων γυναικών στην έρευνα και την καινοτομία, με τις ερευνήτριες να αντιπροσωπεύουν πάνω από το 42 % των υποτρόφων του προγράμματος, πολύ πάνω από τον μέσο ερευνητικό πληθυσμό της ΕΕ, και το 46 % των υποψήφιων διδακτόρων που χρηματοδοτούνται από το πρόγραμμα.

Κατ’ αρχάς, οι δραστηριότητες των Ερευνητών στα σχολεία θα πραγματοποιηθούν σε περίπου 2.400 σχολεία στα κράτη μέλη της ΕΕ και στις συνδεδεμένες χώρες του προγράμματος «Ορίζων Ευρώπη». Θα περιλαμβάνουν περισσότερους από 200.000 μαθητές και μαθήτριες σε διάστημα δύο ετών (2022-2023). Αλλά αυτό είναι μόνο η αρχή. Ελπίζουμε να μπορέσουμε να προσεγγίσουμε πολύ περισσότερα σχολεία και μαθητές τα επόμενα χρόνια. Η πρωτοβουλία αναπτύχθηκε επίσης για να καλύψει συγκεκριμένα τις πιο απομακρυσμένες και μειονεκτικές περιοχές, οι οποίες έχουν μικρότερη πρόσβαση σε επιστημονικές και ερευνητικές δραστηριότητες. Επειδή και εκεί, τα παιδιά ρωτούν τους ενήλικες: «Αλλά γιατί;», και αξίζουν όσο και κάθε άλλο παιδί να λάβουν μια έξυπνη και κατάλληλη για τα παιδιά εξήγηση.

Είμαι βέβαιη ότι αυτή η ωραία πρωτοβουλία θα στεφθεί με επιτυχία και περιμένω να ακούσω τα σχόλια των μαθητών και των μαθητριών, των εκπαιδευτικών, των ερευνητών και των ερευνητριών σχετικά με τον χρόνο που θα περάσουν μαζί. Πιστεύω επίσης ότι οι ανταλλαγές αυτές θα συμβάλουν στην ενίσχυση της κοινωνικοοικονομικής ανθεκτικότητας, της ανταγωνιστικότητας και του μετασχηματισμού της ΕΕ με την πάροδο του χρόνου, καθώς βασιζόμαστε όλο και περισσότερο στην επιστημονική αριστεία."

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 27 Σεπτεμβρίου 2022 - 13:51

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Δέκα κράτη συμφωνούν με την Κύπρο για καθεστώς Συρίας
19:29
Δέσμευση χωρών του ΝΑΤΟ για ενίσχυση του Κίεβο
19:26
Επικοινωνία υπουργών εξωτερικών Τουρκίας - Ιράν
19:13
Εντοπίστηκε ο κρατούμενος που είχε αποδράσει από τις κεντρικές
19:07
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα
18:52
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.