Τα διεθνή ΜΜΕ για τις εκλογές στην Ιταλία: Θλιβερή βραδιά – Σεισμός με νεοφασιστικές ρίζες (Φωτο+Βίντεο)

Η Ιταλία όχι μόνο θα αποκτήσει την πρώτη γυναίκα αλλά παράλληλα θα είναι η πρώτη φορά από την εποχή του Μουσολίνι που κυριαρχεί «τόσο ακραία Δεξιά», είναι οι φράσεις που κυριαρχούν στα διεθνή Μέσα Ενημέρωσης που επικεντρώνονται στην 45χρονη Τζόρτζια Μελόνι.

«Για μια θλιβερή βραδιά», κάνει λόγο το αμερικανικό δίκτυο CNN, επισημαίνοντας ότι στις τελευταίες εκλογές του 2018, το εθνικιστικό κόμμα «Αδέλφια της Ιταλίας» της Μελόνι κέρδισε μόλις 4,5% των ψήφων, αλλά αποδείχθηκε ότι η δημοτικότητά του καλπάζει καθώς «οι Ιταλοί απορρίπτουν το πολιτικό κατεστημένο».

Η Δεξιά θριάμβευσε στις εκλογές, συμπληρώνει το πρακτορείο Reuters.

«Αποφασισμένη» η Ιταλία για κυβέρνηση συγκατοίκησης εθνικιστικών και συντηρητικών κομμάτων, σχολιάζει το περιοδικό Economist, σύμφωνα με το οποίο «ένα κόμμα που έχει τις ρίζες του στον νεοφασισμό, εξελίσσεται σε κυρίαρχο στο επόμενο κοινοβούλιο με περίπου 23-24% των ψήφων, ενώ αντίθετα οι εταίροι της Μελόνι από τη Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι κινδύνευσαν να τερματίσουν με λιγότερο από 10%.

Αρκετά ιταλικά μέσα ενημέρωσης διαμηνύουν ότι «γράφεται ιστορία», και σχολιάζουν ότι «παρά τις βρώμικες απειλές της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, οι Ιταλοί ψήφισαν υπέρ της ακροδεξιάς».

To εκλογικό αποτέλεσμα θορυβεί μεγάλο μέρος της Ευρώπης, καθώς η Ιταλία είναι η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωπαϊκής ‘Ενωσης, επισημαίνει το BBC και παράλληλα επισημαίνει ότι ναι μεν το εθνικιστικό κόμμα της Μελόνι θριάμβευσε αλλά οι σύμμαχοί της δεν ευθυγραμμίζονται αφού το κόμμα του Ματέο Σαλβίνι υποχωρεί κάτω από το 9% και το Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι ακόμη χαμηλότερα.

«Λίγες εβδομάδες μετά τους πανηγυρισμούς της ακροδεξιάς στις εκλογές στη Σουηδία, πολιτικός σεισμός καταγράφεται στην Ιταλία. Παρά τον ευρωσκεπτικισμό της, η Μελόνι υποστηρίζει σθεναρά τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας για την Ουκρανία, αν και οι σύμμαχοί της διαφοροποιούνται με τον Μπερλουσκόνι, που είναι φίλος εδώ και πολύ καιρό με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, να δέχεται πυρά», επισημαίνει μεταξύ άλλων, η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.

«Η ριζοσπαστική δεξιά κερδίζει τις εκλογές», συνοψίζει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel επισημαίνοντας την ιστορικά χαμηλή συμμετοχή των ψηφοφόρων στις εκλογές.

Der Spiegel εκλογες.png

«Δεξιός θόρυβος στη Ρώμη» είναι ο τίτλος της εφημερίδας Bild. Οι «Αδελφοί» είναι το διάδοχο σχήμα φασιστικού κόμματος και η Μελόνι σύμφωνα με τους πολιτικούς της αντιπάλους δεν πήρε ποτέ αποστάσεις από τον φασισμό του Μουσολίνι», υπογραμμίζεται στο ρεπορτάζ και προστίθεται ότι η αρχηγός των Αδελφών της Ιταλίας θέτει ως πρώτη προτεραιότητα την σχέση της Ιταλίας με τις ΗΠΑ, όχι με την ΕΕ.

εφημερίδας Bild.png

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung εστιάζει στη χαμηλή συμμετοχή των Ιταλών στις εκλογές: «Το κόμμα της αποχής αναδείχθηκε ισχυρότερη πολιτική δύναμη», εξηγεί και επισημαίνει ότι η συμμετοχή μειώθηκε κατά 10 εκατοστιαίες μονάδες από το 2018, με την αποχή να φθάνει το 35%, χωρίς ωστόσο να φαίνεται ότι ευνοήθηκε κάποιο από τα κόμματα.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 26 Σεπτεμβρίου 2022 - 10:11

Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Έκκληση OHE χρηματοδότησης $2,8 δισεκατομμυρίων για τη Γάζα
05:57
Πλήρως προσηλωμένο στη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού παραμένει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
05:49
Την επιβολή νέων κυρώσεων κατά του Ιράν αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση
05:40
Το Κατάρ επανεξετάζει τον ρόλο του ως μεσολαβητή μεταξύ Ισραήλ - Χαμάς
05:33
Αεροπορικές επιδρομές Ισραήλ εναντίον της Χεζμπολάχ στον Λίβανο
05:26
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
05:21
17 Απριλίου
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 17/4/2024
22:06
Η ΥΚΑΝ έχει στείλει 420 μαθητές σε θεραπευτικά προγράμματα απεξάρτησης
22:00
Νίκος Δένδιας: Έχει δρομολογηθεί anti-drone θόλος στο Αιγαίο, όπως του Ισραήλ
21:50
Παγκύπρια 24ωρη απεργία του Συνδέσμου Εργοληπτών Μηχανολογικών και Ηλεκτρολογικών Έργων- Καταδικάζει η ΟΕΒ
21:27
Κοινή επίσκεψη του Προέδρου Χριστοδουλίδη και της Προέδρου της Κομισιόν στο Λίβανο στις 2 Μαϊου
20:49
Πρόγραμμα για στήριξη τ/κ επιχειρήσεων από ΕΕ ανακοίνωσε η Κομισιόν
20:10
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.