Σε ιστορικό χαμηλό έναντι του δολαρίου υποχώρησε προσωρινά η στερλίνα

Κατά σχεδόν 5% υποτιμήθηκε η στερλίνα έναντι του δολαρίου τις πρώτες πρωινές ώρες στις ασιατικές χρηματαγορές, πέφτοντας στην ιστορικά χαμηλή ισοτιμία του 1,0327 έναντι του δολαρίου.

Αργότερα ανέκτησε λίγη από τη δύναμή της ανεβαίνοντας σε λίγο παρακάτω από 1,07 δολάρια, που συνιστά πάντως τη χειρότερη ισοτιμία από το Φεβρουάριο του 1985.

Η αξία του βρετανικού νομίσματος βρίσκεται σε κάθετη πτώση από την Παρασκευή, μετά από την παρουσίαση του μίνι προϋπολογισμού της νέας κυβέρνησης της Λιζ Τρας.

Ο Υπουργός Οικονομικών Κουάσι Κουάρτενγ ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα μαζικών περικοπών φόρων, ύψους 45 δισεκατομμυρίων λιρών, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων ακύρωση της αύξησης του φόρου επιχειρήσεων, κατάργηση του ανώτερου συντελεστή φορολογίας εισοδήματος και άρση των ορίων στα μπόνους τραπεζιτών.

Το γεγονός ότι η χρηματοδότηση αυτού του πακέτου, όπως και των ταυτόχρονων πακέτων ύψους 210 δισεκατομμυρίων λιρών κατά της ενεργειακής ακρίβειας, θα χρηματοδοτηθεί από αυξημένο κρατικό δανεισμό, προκαλεί τις αναταράξεις για τη στερλίνα.

Εν μέσω δημοσιογραφικών αναφορών περί ανησυχίας και διαφωνιών στο Συντηρητικό Κόμμα για τις επιπτώσεις ενός τόσο επιθετικού προγράμματος περικοπών φόρων εν μέσω υψηλού πληθωρισμού, η κα Τρας επέμεινε στο CNN ότι «πρέπει να δώσουμε κίνητρα στην ανάπτυξη σε αυτή την πολύ δύσκολη περίοδο για την παγκόσμια οικονομία». Απέρριψε δε τον ισχυρισμό ότι αυξάνει με τρόπο απερίσκεπτο το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Σε δική του συνέντευξη σε κυριακάτικη τηλεοπτική εκπομπή του BBC ο Υπουργός Οικονομικών κ. Κουάρτενγκ άφησε να εννοηθεί ότι θα ακολουθήσουν περισσότερες μειώσεις φόρων: «Είμαστε (στην εξουσία) μόνο 19 ημέρες. Θέλω να δω τον επόμενο χρόνο τον κόσμο να κρατά περισσότερο από το εισόδημά τους, διότι πιστεύω ότι είναι ο βρετανικός λαός που θα οδηγήσει εμπρός αυτή την οικονομία».

Σύμφωνα πάντως με την Daily Telegraph, υπάρχουν Συντηρητικοί βουλευτές διατεθειμένοι να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο με τα νέα οικονομικά μέτρα αν η στερλίνα υποχωρήσει σε ισοτιμία ένα προς ένα με το δολάριο.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 26 Σεπτεμβρίου 2022 - 10:40

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

30 Νοεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Τετάρτη 30 Νοεμβρίου
22:00
ΗΠΑ: Μητέρα και ο οκτάχρονος γιος της έχασαν τη ζωή τους από κτύπημα ανεμοστρόβιλου
21:18
ΚΕ: Η ισοπεδωτική πολιτική και ο μηδενισμός αποτελεί συνήθη πρακτική του ΑΚΕΛ
21:02
Ρωσικές ενισχύσεις σε περιοχή που συνορεύει με την Τουρκία
20:47
Κουλέμπα: Για να επιτύχει το σχέδιο για την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Ζαπορίζια θα πρέπει να αποσυρθεί η Ρωσία
20:00
Ιράν: Ποινή θανάτου σε 4 άνδρες οι οποίοι βρέθηκαν ένοχοι για συνεργασία με το Ισραήλ
19:10
Η υπουργός Δικαιοσύνης έχει μελετήσει το πόρισμα το οποίο αφορά τις φυλακές
18:15
Το ΑΚΕΛ αποφάσισε να καταψηφίσει τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2023
17:44
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 30/11/2022
17:19
Κίνα: Εντείνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις
16:14
Μισό δισ. το πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης στο δεκάμηνο
16:06
Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Ανώτατο η νομοθεσία που αφορά τη μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια
15:51
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand