Κατοχυρωμένα τα δικαιώματα των εργαζομένων στα κυπριακά αεροδρόμια, διαβεβαιώνει ο Υπουργός Μεταφορών

Κατοχυρωμένα είναι βάσει διατάγματος τα δικαιώματα των εργαζομένων σε εταιρείες παροχής υπηρεσιών εδάφους στα κυπριακά αεροδρόμια και όσοι εργαζόμενοι αποτελούν πλεονάζον προσωπικό έχουν προτεραιότητα για εργοδότηση από τυχόν νέες εταιρείες που θα αδειοδοτηθούν, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος.

Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Δήμαρχο Λάρνακας και απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με ανησυχίες που εκφράστηκαν από εργαζόμενους στις υπηρεσίες εδάφους του Αεροδρομίου Πάφου, ότι ενδεχομένως θα μείνουν εκτός εργασίας, ο κ. Καρούσος είπε ότι σε σύσκεψη στο Υπουργείο Μεταφορών το μεσημέρι θα επεξηγηθούν στις συντεχνίες τα όσα προβλέπονται στο εν λόγω διάταγμα ενώ ενημέρωσης θα τύχει και το Υπουργείο Εργασίας.

«Είναι κατοχυρωμένοι οι εργαζόμενοι με διάταγμα του Υπουργού Μεταφορών στο οποίο ξεκάθαρα αναφέρεται ότι η εργοδότηση πλεονάζοντος προσωπικού είναι μέρος της άδειας της εταιρείας η οποία αν δεν τηρεί τις συλλογικές συμβάσεις τότε ακυρώνεται και η άδεια», σημείωσε ο κ. Καρούσος.

Πρόσθεσε ότι «μέσα στους κανονισμούς των αεροδρομίων είναι ξεκάθαρο ότι για όποιες ανάγκες έχουν οι νέες εταιρείες προτεραιότητα δίδεται σε υπαλλήλους και εργαζομένους που είναι πλεονάζον προσωπικό από άλλες εταιρείες».

Όπως είπε ο Υπουργός Μεταφορών «η νέα εταιρεία θα ξεκινήσει να προσλαμβάνει υπαλλήλους από τους υφιστάμενους που έχουν προτεραιότητα ενώ είναι από την 1η Νοεμβρίου που θα γίνει αυτή η αλλαγή, επομένως υπάρχει χρόνος για να γίνει αυτή η μετακίνηση».

Ο Υπουργός δήλωσε ότι «του προκαλεί εντύπωση ότι μόλις προχθές το βράδυ υπέγραψε η νέα εταιρεία υπηρεσιών εδάφους με μεγαλή αεροπορική εταιρεία» και διερωτήθηκε «πώς γίνεται μέσα σε λίγες ώρες να ανακοινώνει κάποια εταιρεία ότι θα βγάλει πλεονάζον προσωπικό».

«Αυτό είναι κάτι το οποίο μόνο αυτοί που ενημέρωσαν τους υπαλλήλους το γνωρίζουν», πρόσθεσε.

Ο Υπουργός Μεταφορών εξήγησε ότι «η Κύπρος είχε με διάταγμα μόνο δύο εταιρείες να δραστηριοποιούνται στα αεροδρόμια μας στις υπηρεσίες εδάφους και υπήρχαν παράπονα πάρα πολύ έντονα από αεροπορικές εταιρείες για ολιγοπώλιο, για υψηλές χρεώσεις και μάλιστα μεγάλες αεροπορικές εταιρείες μας είχαν προειδοποιήσει ότι θα αποχωρούσαν από την Κύπρο, επομένως καταλαβαίνετε πόσο θα επηρεάζονταν τα αεροδρόμια μας και η συνδεσιμότητα της Κύπρου μπροστά σε μια τέτοια εξέλιξη».

Πρόσθεσε ότι «αφού το προηγούμενο διάταγμα είχε λήξει, η απόφαση του Υπουργείου Μεταφορών ήταν ότι θα προσφέρουμε ελεύθερη πρόσβαση στα αεροδρόμιά μας δηλαδή θα ανοίξουμε την αγορά ούτως ώστε να σταματήσουμε το ολιγοπώλιο και τις υψηλές χρεώσεις».

Όπως είπε ο κ. Καρούσος «αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι χρεώσεις προς τις αεροπορικές εταιρείες μέχρι και 40% χωρίς να βάλει το χέρι στην τσέπη ο φορολογούμενος πολίτης».

Ανέφερε ότι με τον τερματισμό του ολιγοπωλίου, «είχαμε προβλέψει να κατοχυρώσουμε τους υπαλλήλους και όποια νέα εταιρεία αδειοδοτηθεί από τον διαχειριστή των αεροδρομίων είναι υποχρεωμένη βάσει διατάγματος να τηρεί τις συλλογικές συμβάσεις».

Επίσης, είπε ο Υπουργός Μεταφορών, «υπάρχει και κανονισμός ο οποίος συνοδεύει το διάταγμα, ο οποίος λέει ξεκάθαρα ότι προτεραιότητα για εργοδότηση έχουν αυτοί που θα είναι τυχόν πλεονάζον προσωπικό από τις υφιστάμενες εταιρείες».

«Επομένως οποιαδήποτε εταιρεία έρθει και δραστηριοποιηθεί σε αυτό τον τομέα υποχρεωτικά πρέπει να δώσει προτεραιότητα στο πλεονάζον προσωπικό», είπε, τέλος, ο Υπουργός.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 26 Σεπτεμβρίου 2022 - 11:41

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

30 Νοεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023
06:35
Ρέιντζερς - Άρης στις 22:00
06:19
Πέθανε ο Χένρι Κίσιγκερ
06:12
Διαπραγματεύσεις για παράταση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα. Στο Τελ Αβίβ ο Μπλίνκεν
06:01
Επιστολή Κυπριακής Δημοκρατίας στον ΟΗΕ. Ζητά την αποκατάσταση το στάτους κβο στη νεκρή ζώνη
05:51
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Εφαρμογή μέτρων σήμερα για αντιμετώπιση των τουρκικών παραβιάσεων στη νεκρή ζώνη
05:40
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 30/11/2023
05:28
29 Νοεμβρίου
Παρέμβαση Ζάχαροβα για τα γλυπτά του Παρθενώνα
20:48
Το Ισραήλ απέρριψε εκ νέου τις εκκλήσεις για οριστική κατάπαυση του πυρός
20:08
Κορυφώνονται οι διαβουλεύσεις σε διεθνές επίπεδο για επέκταση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας
19:59
Δύο παιδιά 8 και 15 ετών σκοτώθηκαν σήμερα στη Δυτική Όχθη
19:52
Φάρμακα και αναλώσιμα αποστέλλει στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας η Κυπριακή Δημοκρατία
17:41
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand