Ν. Νουρής: Αυστηρά προσηλωμένοι σε λύση βασισμένη στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα Ψηφίσματα των Η.Ε. και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο

Η δική μας θέση, δια μέσου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, παραμένει αταλάντευτη και αυστηρά προσηλωμένη στην εξεύρεση λύσης που θα βασίζεται στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου, τα Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και, φυσικά, το Ευρωπαϊκό κεκτημένο, τόνισε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Στον επιμνημόσυνο λόγο του, στο ετήσιο θρησκευτικό και εθνικό μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Μιχαήλ Ολύμπιου ο Νίκος Νουρής τόνισε πως δεν θα πρέπει να παραβλέπεται το γεγονός πως η Κυπριακή Δημοκρατία είναι κράτος μέλος της Ένωσης και θα πρέπει να προσαρμόζεται και να υλοποιεί αυτά που το ευρωπαϊκό κεκτημένο υπαγορεύει

Συνεπώς είπε η λύση θα πρέπει οπωσδήποτε να διαλαμβάνει τον τερματισμό των αναχρονιστικών Συνθηκών Εγγυήσεων και την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων και την οποία θα πρέπει να διακρίνει η λειτουργικότητα και η διάρκεια στον χρόνο του νέου μορφώματος. Μιας λύσης που θα κατοχυρώνει πριν και πάνω από όλα, τα ανθρώπινα δικαιώματα του συνόλου του λαού, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Δυστυχώς, πρόσθεσε, οι τακτικισμοί, οι λεονταρισμοί και η διπλωματία της Τουρκίας η οποία εμμένει σε μια επιθετική ρητορική, επιλέγοντας να «δηλητηριάζει» τις σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών τόσο με την αλαζονική της στάση όσο και με τις θέσεις της αξιώνοντας προκλητικά λύση δύο κρατών.

Η απαράδεκτη αυτή στάση της κατοχικής Τουρκίας, οι έκνομες ενέργειές της που στρέφονται εναντίον της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, συντηρούν στην «κατάψυξη» το αδιέξοδο που περιήλθε στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Ο Υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε ικανοποίηση αλλά και δικαίωση γιατι μετά από δεκετίες λήφθηκε επιτέλους μια απόφαση ορόσημο για την Κυπριακή Δημοκρατία. Η ιστορική απόφαση της Ουάσιγκτον για πλήρη άρση του εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Μια απόφαση, η οποία δικαιώνει την Κυβέρνηση Αναστασιάδη, όπως είπε, για τη μεθοδικότητα και τις σταθερές πολιτικές της θέσεις, χωρίς κλυδωνισμούς και αμφιταλαντεύσεις, η οποία θα ατσαλώσει τη γεφύρωση της περιφερειακής σταθερότητας.

"Αυτή την προοπτική της σταθερότητας επιδιώκουμε και με την επιδιωκόμενη λύση στο κυπριακό μας πρόβλημα, η οποία δεν θα είναι επωφελής μόνο για τον λαό της Κύπρου στο σύνολό του, αλλά θα συμβάλει επίσης σημαντικά στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Μιας λύσης, κύριες και κύριοι, που θα χτίσει γέφυρες προόδου και ευημερίας.

Και είναι γι’ αυτόν τον λόγο που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει καλέσει επανειλημμένα τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας να απαγκιστρωθούν από τα «δεσμά» της Άγκυρας και τα προσκόμματα του παρελθόντος για να πορευτούμε μαζί στις προοπτικές και τα οφέλη που μας προσφέρει το μέλλον σε ένα ευρωπαϊκό κράτος, επανενωμένο και απολύτως απαλλαγμένο από τις όποιες εξαρτήσεις."

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Σεπτεμβρίου 2022 - 10:54

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Μαρτίου
Ελλάδα: Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του Μιχάλη Χαραλαμπίδη
10:26
Ελλάδα: Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν το πρωί στο Ιόνιο
09:48
Στην Κύπρο τη Δευτέρα η Ρομπέρτα Μέτσολα
09:04
Αυστηρές προειδοποιήσεις Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατά των οριζόντιων μέτρων
08:07
Σήμερα η απάντηση του ελληνικού δικαστηρίου για τον θάνατο της κόρης της Τζωρτζίνας Δασκαλάκη
07:04
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024
07:00
6η αγωνιστική πρωταθλήματος Cyta: Απόλλων - ΑΕΖ και Δόξα - Οθέλλος
06:47
Στο στόχαστρο του Ισλαμικού Κράτους οι "σταυροφόροι"
06:44
Αϊτή: Περισσότεροι από χίλιοι φόνοι μέσα σε 2 μήνες
06:19
Σήμερα η απόφαση του ελληνικού δικαστηρίου για την υπόθεση βιασμού 12χρονης στον Κολωνό
06:16
Απορρίφθηκε από την Βουλή η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη
06:02
Προσπάθειες ΗΠΑ για σταθεροποίηση της μεταπολεμικής Λωρίδας της Γάζας
06:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.