Ανοίγουν οι στρόφιγγες του ελληνοβουλγαρικού αγωγού αερίου IGB στις αρχές Οκτωβρίου

Αλλαγή στα δεδομένα του ενεργειακού χάρτη της Νοτιοανατολικής Ευρώπης σηματοδοτεί η έναρξη ροής φυσικού αερίου το ερχόμενο Σάββατο 1η Οκτωβρίου από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία και από εκεί μελλοντικά στην υπόλοιπη Βαλκανική έως και την Ουκρανία, μέσω του ελληνοβουλγαρικού διασυνδετήριου αγωγού "IGB".

Σε πανηγυρική τελετή στη Σόφια θα «υποδεχθούν» τις πρώτες ποσότητες αερίου, προερχόμενου από το νότο, ηγέτες της Βαλκανικής, αλλά και η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν.

Ο Βούλγαρος πρόεδρος, Ρούμεν Ράντεφ, έχει προσκαλέσει τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος θα μεταβεί συνοδευόμενος από τον υπουργό Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, τους προέδρους Σερβίας και Βόρειας Μακεδονίας, τον πρωθυπουργό της Ρουμανίας και τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν.

Καθώς πλησιάζει ένας δύσκολος ενεργειακά χειμώνας, η Βουλγαρία ενισχύει τις δεξαμενές της με αζέρικο φυσικό αέριο, που θα καταφθάνει από την Ελλάδα.

Ο αγωγός IGB, μήκους 182 χιλιόμετρων, ξεκινάει από την Κομοτηνή και εισέρχεται στο βουλγαρικό δίκτυο στην πόλη Στάρα Ζαγόρα. Σε πρώτη φάση θα μεταφέρει ετησίως 3 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου, αλλά η συνολική δυναμικότητα μεταφοράς θα είναι 5 δισ. κυβικά μέτρα.

Ωστόσο, από τα τέλη του 2023, στον ελληνοβουλγαρικό σωλήνα θα πέφτουν και σημαντικές ποσότητες από το υγροποιημένο LNG της Αλεξανδρούπολης, όπου θα φθάνει σε παγοκολώνες με δεξαμενόπλοια και θα επαναεριοποιείται στις υπό κατασκευή πλωτές εγκαταστάσεις "FSRU".

Ένας άλλος αγωγός που θα «δέσει» ακόμα πιο γερά την Ελλάδα με τα ευρωπαϊκά ενεργειακά δίκτυα, έχει συμφωνηθεί να γίνει στον άξονα Θεσσαλονίκη - Σκόπια, για να μεταφέρει αέριο προς τη Βόρεια Μακεδονία και από εκεί βορειότερα στη Σερβία και το Κόσοβο.

Σύμφωνα με αναλυτές, με τους ενεργειακούς αγωγούς, αλλά και τους οδικούς άξονες, χερσαίους και θαλάσσιους, αναβαθμίζεται η γεωπολιτική θέση της Ελλάδας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Μ.Β

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Σεπτεμβρίου 2022 - 17:31

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

30 Νοεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Τετάρτη 30 Νοεμβρίου
22:00
ΗΠΑ: Μητέρα και ο οκτάχρονος γιος της έχασαν τη ζωή τους από κτύπημα ανεμοστρόβιλου
21:18
ΚΕ: Η ισοπεδωτική πολιτική και ο μηδενισμός αποτελεί συνήθη πρακτική του ΑΚΕΛ
21:02
Ρωσικές ενισχύσεις σε περιοχή που συνορεύει με την Τουρκία
20:47
Κουλέμπα: Για να επιτύχει το σχέδιο για την προστασία των πυρηνικών εγκαταστάσεων στη Ζαπορίζια θα πρέπει να αποσυρθεί η Ρωσία
20:00
Ιράν: Ποινή θανάτου σε 4 άνδρες οι οποίοι βρέθηκαν ένοχοι για συνεργασία με το Ισραήλ
19:10
Η υπουργός Δικαιοσύνης έχει μελετήσει το πόρισμα το οποίο αφορά τις φυλακές
18:15
Το ΑΚΕΛ αποφάσισε να καταψηφίσει τον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2023
17:44
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 30/11/2022
17:19
Κίνα: Εντείνονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και αστυνομικές δυνάμεις
16:14
Μισό δισ. το πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης στο δεκάμηνο
16:06
Αντισυνταγματική κρίθηκε από το Ανώτατο η νομοθεσία που αφορά τη μείωση του ΦΠΑ στην ηλεκτρική ενέργεια
15:51
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand