Καταποντίζεται η στερλίνα μετά τον εμβόλιμο προϋπολογισμό της κυβέρνησης Τρας

Photo by Tolga Akmen / AFP

Κάτω από τα 1,09 δολάρια υποχώρησε αργά το απόγευμα η ισοτιμία της στερλίνας, καθώς οι αγορές αντιδρούν με νευρικότητα στον εμβόλιμο προϋπολογισμό που παρουσίασε η βρετανική κυβέρνηση.

Πρόκειται για χαμηλό 37 ετών για το βρετανικό νόμισμα, για το οποίο η αμερικανική τράπεζα Citi είπε ότι αντιμετωπίζει την προοπτική «κρίσης εμπιστοσύνης».

Σύμφωνα μάλιστα με την τράπεζα, δε θα αποκλειόταν η στερλίνα να έρθει ένα προς ένα με το δολάριο για πρώτη φορά στην ιστορία, αν και το βασικό σενάριο προβλέπει διαμόρφωση της ισοτιμίας μεταξύ 1,05-1,10 δολαρίων.

Η διολίσθηση της στερλίνας προκαλείται από τις εξαγγελίες του Υπουργού Οικονομικών Κουάσι Κουάρτενγκ για περικοπές φόρων ύψους 45 δισεκατομμυρίων λιρών εκ παραλλήλου με δύο πακέτα στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων έναντι της ενεργειακής ακρίβειας, συνολικού ύψους 210 δισεκατομμυρίων λιρών.

Η πρόθεση της κυβέρνησης να χρηματοδοτήσει αυτή την τεράστια δημοσιονομική αλλαγή και οικονομική παρέμβαση μέσω δανεισμού έχει ενισχύσει τους φόβους για περαιτέρω υποδαύλιση των ήδη μεγάλων πληθωριστικών πιέσεων.

Υπάρχει μάλιστα η φήμη πως η Τράπεζα της Αγγλίας εξετάζει την πιθανότητα να κρίνει συντομότερα από το τακτικό διάστημα στο οποίο συνεδριάζει το ύψος του βασικού επιτοκίου δανεισμού, το οποίο μόλις χθες αυξήθηκε κατά 50 μονάδες βάσης στο 2,25% (υψηλό 14 ετών).

Η στερλίνα βρέθηκε το απόγευμα επίσης στην πιο αδύνατη ισοτιμία έναντι του ευρώ εδώ και 18 μήνες (1,1240 ευρώ).

Οι σημαντικές περικοπές φόρων, τόσο σε επιχειρήσεις όσο και στο εισόδημα, αλλά και η άρση του ορίου στα μπόνους των τραπεζιτών, είναι μέτρα που έγιναν εν γένει θετικά δεκτά από τον επιχειρηματικό κόσμο στη Βρετανία.

Από την άλλη πλευρά, οικονομικοί αναλυτές επισημαίνουν ότι αυτοί που θα ωφεληθούν περισσότερο είναι όσοι βρίσκονται στα υψηλότερα εισοδηματικά στρώματα, σε μια περίοδο έντονης ανησυχίας για το πώς θα αντεπεξέλθουν στο αυξημένο κόστος διαβίωσης οι οικογένειες με μεσαία και χαμηλά εισοδήματα.

Το Capital Economics σημειώνει πως συμφωνεί με το προφανές συμπέρασμα των αγορών (όπως αποτυπώνεται στη διολίσθηση της στερλίνας και στις αυξημένες κατά 3,8% αποδόσεις των κρατικών ομολόγων) ότι τα μέτρα του κ. Κουάρτενγκ και της Πρωθυπουργού Λιζ Τρας θα οδηγήσουν σε υψηλότερα επιτόκια και πιο ασταθή δημόσια οικονομικά, αντί για μια περίοδο ταχύτερης οικονομικής ανάπτυξης όπως είναι η κυβερνητική ελπίδα.

Το σημείωμα του συμβουλευτικού οικονομικού οίκου έχει τον ενδεικτικό τίτλο «Ο Κουάρτενγκ προκαλεί μακελειό».

Αναλυτής της JP Morgan παράλληλα εκτιμά ότι η αρνητική αντίδραση της αγοράς μαρτυρά κάτι βαθύτερο από την αμφισβήτηση των κυβερνητικών μέτρων, δηλαδή «μια ευρύτερη απώλεια εμπιστοσύνης στην προσέγγιση της κυβέρνησης».

Οι περισσότεροι οικονομικοί σχολιαστές στη Βρετανία κάνουν λόγο για «μεγάλο στοίχημα» που αποφάσισε να παίξει η βρετανική κυβέρνηση, καθώς δεν υπάρχει εγγύηση ότι οι χαμηλότεροι φόροι θα αυξήσουν εγκαίρως τις επενδύσεις ώστε να τονωθεί η ανάπτυξη.

Όλοι πάντως συμφωνούν ότι η νέα κατεύθυνση στη φορολογική πολιτική συνιστά αμιγώς Συντηρητική πολιτική, μετά από 12 χρόνια πιο «κεντρώας» προσπάθειας των κυβερνήσεων Κάμερον, Μέι και Τζόνσον να δημιουργήσουν ένα «δίκαιο» φορολογικό σύστημα.

Οι αντίπαλοι αυτής της προσέγγισης δεν φείδονται κριτικής, με τον Υπουργό Οικονομικών της αποκεντρωμένης κυβέρνησης της Β. Ιρλανδίας και στέλεχος του Σιν Φέιν Κόνορ Μέρφι να χαρακτηρίζει τον «μίνι προϋπολογισμό» της κυβέρνησης Τρας «θατσερισμό με στεροειδή»

Πηγή: ΡΙΚ, Θανάσης Γκαβός

Μ.Χ

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Σεπτεμβρίου 2022 - 19:16

Τελευταιες Ειδησεις

04 Οκτωβρίου
Η επόμενη ηγεσία πρέπει να διασφαλίσει πρώτα οτι υπάρχει μια δυνατή οικονομία, δήλωσε ο Υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου
21:39
Απέκλεισαν τις μεταξύ τους συνομιλίες Πούτιν-Ζελένσκι
21:35
Τις προτάσεις του για την οικονομία παρουσίασε ο Υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης
21:26
Τώρα είναι η ώρα η Κύπρος να γυρίσει σελίδα δηλώνει ο Υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης
21:17
Φοιτητές και φοιτήτριες συζήτησαν με την Πρόεδρο της ΕΚΤ και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας
21:08
Για έργο Τεχνικών Επιτροπών και ΜΟΕ συνεχίζουν να συζητούν Μενελάου-Ολγκιούν εν αναμονή ΝτιΚάρλο
20:23
Μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την συντήρηση Μνημείων υπέγραψε το Υπουργείο Μεταφορών
20:18
Το Λονδίνο προειδοποιεί τη Ρωσία για συνέπειες απέναντι σε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων
19:51
Βουλγαρία: Έκρηξη σε εργοστάσιο πυρομαχικών – Ένας νεκρός και δύο αγνοούμενοι
19:41
Ελεύθερη η δασκάλα της ελληνικής γλώσσας στο Ντόνετσκ που είχε συλληφθεί για «φίλο ουκρανική» στάση
19:07
Πρώτη συνάντηση Μιχάλη Χατζηπαντέλα - Σταύρου Μιχαήλ
19:01
Σύγχρονα σωστικά σημεία σε περιοχές αυξημένης επισκεψιμότητας
18:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand