Ε.Τατάρ:"Δεν είναι απαραίτητη τριμερής στη Νέα Υόρκη. Στην Κύπρο πρέπει να υπάρχει κυρίαρχο τουρκικό κράτος στον βορρά"

Δεν είναι απαραίτητο να πραγματοποιηθεί τριμερής συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην Νέα Υόρκη όπου ο ίδιος θα συναντήσει τον ΓΓ του ΟΗΕ στις 24 ή 25 Σεπτεμβρίου.

Ο Τ/Κ ηγέτης είπε ακόμη ότι κάποιες από τις συναντήσεις του στη Νέα Υόρκη θα είναι μυστικές και κάποιες ανοιχτές. Για το Κυπριακό είπε πως «αν είναι να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, θα πρέπει να υπάρχει ένα κυρίαρχο τουρκικό κράτος στον βορρά»

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Αναντολού, ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι «μετά την εκλογή του ως ‘προέδρου’ τον Οκτώβριο του 2020 αναπτύχθηκε μια νέα πολιτική και ότι «μια συμφωνία στην Κύπρο μπορεί να βασίζεται μόνο σε ισότιμη κυριαρχία και στη συνεργασία δύο κρατών που ζουν δίπλα-δίπλα και ότι αυτό το μοιράστηκε με όλους τους συνομιλητές του».

Ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε ότι παρουσίασαν το νέο τους όραμα (λύση δύο κρατών στην Κύπρο) στον ΟΗΕ, στη Γενεύη, τον Απρίλιο του 2021, και δήλωσε ότι «σε όλες τις διαπραγματεύσεις που προηγήθηκαν, επί της βάσεως μιας λύσης ομοσπονδίας, η καλή θέληση της τουρκικής πλευράς εξαντλήθηκε ενώ η ελληνοκυπριακή πλευρά ενήργησε κακόπιστα».

Ισχυρίστηκε ότι οι Ελληνοκύπριοι προσπαθούν να επεκτείνουν την κυριαρχία τους στην ‘τδβκ’, προσθέτοντας ότι «δεν είναι δυνατόν οι Τουρκοκύπριοι να διατηρήσουν την ύπαρξή τους στο νησί εάν αρθεί η εγγύηση της Τουρκίας και αποσυρθούν τα τουρκικά στρατεύματα» «Για να συνεχίσουμε την ύπαρξή μας ως ‘λαός’, πρέπει να διασφαλίσουμε τα κεκτημένα δικαιώματα κυριαρχίας μας που απορρέουν από διεθνείς συμφωνίες», δήλωσε ο Τ/Κ ηγέτης.

Υποστήριξε ότι μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, τα μοντέλα πιθανής λύσης στην Κύπρο έχουν γίνει πιο δύσκολα. «Εάν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία στην Κύπρο, θα πρέπει να υπάρχει ένα κυρίαρχο τουρκικό κράτος στον βορρά. Χωρίς ένα κυρίαρχο τουρκικό κράτος, δεν θα μπορούμε ποτέ να διαφυλάξουμε τις πολιτικές επιλογές, τα εθνικά μας συμφέροντα και τους εθνικούς στόχους μας. Επομένως, πρέπει να σταθούμε όρθιοι, πρέπει να είμαστε αποφασισμένοι. Ακόμα και αν ολόκληρη η διεθνής κοινή γνώμη είναι εναντίον μας, θα πρέπει να συνεχίσουμε αυτή την πολιτική με την υποστήριξη της πατρίδας μας, της Τουρκίας, και ορισμένων φίλων χωρών. Χωρίς την υποστήριξη της Δημοκρατίας της Τουρκίας, δεν θα είμαστε ποτέ σε θέση να διατηρήσουμε την παρουσία μας εδώ», ανέφερε ο Ερσίν Τατάρ.

Υποστήριξε ότι η ειρήνη και η ηρεμία μπορούν να συνεχιστούν στην Κύπρο μόνο εάν διασφαλιστεί η ισότητα κυριαρχίας μεταξύ των δύο μερών, προσθέτοντας ότι αυτό θα ωφελήσει τόσο τους Τουρκοκύπριους όσο και τους Ελληνοκύπριους.

Ο Ερσίν Τατάρ είπε ότι παρουσίασε 6 νέες προτάσεις συνεργασίας στην ελληνοκυπριακή πλευρά την 1η και 8η Ιουλίου μέσω του ΟΗΕ, για τους υδρογονάνθρακες, την ηλεκτρική ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το νερό, την αποναρκοθέτηση της νήσου και την καταπολέμηση της παράτυπης μετανάστευσης, προσθέτοντας ότι η εικόνα του νησιού θα αλλάξει εάν οι Ελληνοκύπριοι είναι καλόπιστοι και συνεργαστούν με τους Τουρκοκύπριους.

Ο Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά παρουσίασε τα λεγόμενα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης πριν από λίγο καιρό και ότι αυτές οι προτάσεις περιελάμβαναν το άνοιγμα του αεροδρομίου Ερτζάν υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ και του λιμανιού της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), καθώς και τη μεταφορά των Βαρωσίων στον ΟΗΕ -δηλαδή στην ελληνοκυπριακή πλευρά»- και ότι «δεν είναι δυνατόν να συζητηθούν Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που αποσκοπούν στη διεύρυνση της κυριαρχίας της ελληνοκυπριακής πλευράς επί της ‘τδβκ’».

Όπως υποστήριξε οι προτάσεις που υπέβαλαν οι ίδιοι στους  Έλληνες την 1η και 8η Ιουλίου «δεν είχαν, αντιθέτως, σκοπό να διευρύνουν την εξουσία του ενός κράτους σε βάρος του άλλου», προσθέτοντας ότι από την δική τους πλευρά έχουν στηρίξει όλες τις προσπάθειες που αφορούσαν στη συνεργασία των δύο κρατών στο νησί.

Ο Τατάρ δήλωσε επίσης ότι θα συναντηθούν με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτιέρες στη Νέα Υόρκη στις 24 ή 25 Σεπτεμβρίου.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είπε ότι τόσο οι ίδιοι όσο και οι αρχές της Δημοκρατίας της Τουρκίας έχουν εξηγήσει την πραγματικότητα της Κύπρου στους διεθνείς συνομιλητές τους, προσθέτοντας ότι «σε τέτοια περιβάλλοντα (δηλαδή κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ) δίνεται μια εξαιρετική ευκαιρία να εξηγηθούν τα πραγματικά δεδομένα και σε αρχές άλλων χωρών».

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 20 Σεπτεμβρίου 2022 - 13:42

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

27 Σεπτεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου
07:00
Ιράκ: Περισσότεροι από 100 νεκροί μετά από φωτιά σε δεξίωση
06:54
Τμήμα Μετεωρολογίας-1ο Δελτίο Καιρού 27/9/2023
06:36
Ζελένσκι: Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας δεν είναι αρκετές
06:34
Ναγκόρνο Καραμπάχ: Στους 125 οι νεκροί από την έκρηξη σε δεξαμενή καυσίμων
06:26
Γκουτέρες: Ετοιμάζεται νέα κούρσα πυρηνικών εξοπλισμών- Καταρρέει η αρχιτεκτονική του αφοπλισμού
06:13
Ελλάδα: Σε ετοιμότητα για την αποτροπή πλημμυρών λόγω της νέας κακοκαιρίας
06:00
26 Σεπτεμβρίου
Την κλιματική αλλαγή θεωρούν οι Έλληνες ως το σημαντικότερο πρόβλημα του πλανήτη
22:47
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν- Ιλχάμ Αλίεφ
21:36
Ελλάδα: Απομακρύνονται κάτοικοι στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον δήμο Λαμιέων
21:09
Γεάδης: Αποδείχθηκε η αναγκαιότητα επανατοποθέτησης του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής και κατοχής (Βίντεο)
20:35
Στεφάνου: Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να παραμείνει συνεπής στη συμφωνημένη βάση λύσης για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (Βίντεο)
20:29
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand