Νέο φάρμακο που ανακουφίζει τα παιδιά από έκζεμα και φαγούρα

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ένα νέο φάρμακο, το μονοκλωνικό αντίσωμα dupilumab, είναι άκρως αποτελεσματικό για τη μείωση των συμπτωμάτων του σοβαρού παιδικού εκζέματος, κυρίως της φαγούρας που αυτό προκαλεί.

Η πρώτη μεγάλης κλίμακας κλινική δοκιμή του φαρμάκου έδειξε ότι περισσότερα από τα μισά παιδιά που έκαναν τη νέα θεραπεία, εμφάνισαν μια σημαντική μείωση κατά τουλάχιστον 75% στο έκζεμα και στη φαγούρα. Αρκετά παιδιά κατάφεραν για πρώτη φορά να κοιμηθούν κανονικά το βράδυ και να έχουν μια φυσιολογική ζωή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την καθηγήτρια Δερματολογίας Έιμι Πάλερ, της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Northwestern του Σικάγου, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο ιατρικό περιοδικό «The Lancet», πραγματοποίησαν την κλινική δοκιμή σε 31 ιατρικά κέντρα της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, σε παιδιά 6 μηνών έως πέντε ετών με μέτριο έως σοβαρό έκζεμα. Η χορήγηση του φαρμάκου έγινε κάθε τέσσερις εβδομάδες και η θεραπεία διήρκησε 16 εβδομάδες.

Το έκζεμα, γνωστό και ως ατοπική δερματίτιδα, είναι μία χρόνια φλεγμονώδης δερματική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από ερυθρό και ξηρό δέρμα και προκαλεί έντονη φαγούρα, με αποτέλεσμα να μπορεί να επηρεάσει σημαντικά την ποιότητα ζωής παιδιών και γονιών.

Εκτιμάται ότι σχεδόν το ένα πέμπτο των παιδιών έως έξι ετών (το 19%) έχουν κάποιο έκζεμα, το οποίο συνήθως (στο 85% έως 90% των περιπτώσεων) εμφανίζεται κατά την πρώτη πενταετία της ζωής τους.

«Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας που ξύνονται συνεχώς, ξυπνούν πολλές φορές μέσα στη νύχτα, έχουν περιορισμένη ικανότητα να κάνουν ό,τι κάνουν τα άλλα παιδιά της ηλικίας τους. Το νέο φάρμακο θα βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής τους που στο σοβαρό έκζεμα είναι ανάλογη με εκείνη πολλών απειλητικών για τη ζωή ασθενειών", σημείωσε η δρ Πάλερ.

Πρόσθεσε ότι το φάρμακο έχει "εντυπωσιακό προφίλ ασφαλείας" και δεν χρειάζεται εργαστηριακά τεστ πριν από την έναρξη χορήγησής του.

Μ.Β

Τελευταία Ενημέρωση: 19 Σεπτεμβρίου 2022 - 08:50

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

06 Οκτωβρίου
Διαμαρτύρεται ο Κυπριακός Σύνδεσμος Αυτοκινήτου που δεν προσκλήθηκε στη βουλή
19:50
Ικανοποιημένη η Κομισιόν για το όγδοο πακέτο κυρώσεων των "27" σε βάρος της Ρωσίας
19:40
Στο κυπριακό και τα ελληνοτουρκικά αναφέρθηκε ο ΠτΔ σε παρέμβαση του στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητα
18:48
Προειδοποίηση για πιθανή ανάγκη τρίωρων μπλακάουτ στην παροχή ρεύματος στη Βρετανία το χειμώνα
18:09
Συνομιλία Αναστασιάδη με Ερντογάν και Τσαβούσογλου
17:32
Εγγραφή εθελοντών αιμοδοτών με την απόκτηση άδειας οδήγησης θα προτείνει η Βουλή για ενίσχυση της Τράπεζας Αίματος
17:12
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 6/10/2022
16:49
Ζητήματα βιώσιμου τουρισμού και η μεσογειακή στρατηγική για την εκπαίδευση στη σημερινή Υπουργική Σύνοδο για το Περιβάλλον
16:38
Μεγάλη πυρκαγιά σε δύσβατη περιοχή μεταξύ Επισκοπής Πάφου και Νατάς - Πνέουν ισχυροί άνεμοι
16:18
Προχωρούν με διεξαγωγή δημοσκόπησης οι 4 ανεξάρτητοι υποψήφιοι
16:12
Στον Γενικό Εισαγγελέα καταγγελία σχετικά με την έρευνα για συνθήκες θανάτου του Θανάση Νικολάου, λέει η ΑΑΔΙΠΑ
16:07
Λευκωσία και Αθήνα θα καταγγείλουν εκ νέου τη συνεχιζόμενη τουρκική προκλητικότητα (ΦΩΤΟ)
16:00
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand