Το μεγάλο παρελθόν συνεπάγεται και μεγάλες ευθύνες, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών

Το μεγάλο παρελθόν συνεπάγεται και μεγάλες ευθύνες, δήλωσε ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Καρούσος, προσθέτοντας ότι αν εμείς σήμερα απολαμβάνουμε το ύψιστο αγαθό που λέγεται λευτεριά, αν η πατρίδα μας είναι ξανά δοξασμένη και τιμημένη, αυτό οφείλεται στην υπέροχη θυσία των προγόνων μας και των ηρώων μας όπως ο Μαυρομματης, ο Παναγίδης και ο Κουτσόφτας.

Σε επιμνημόσυνο του λόγο στο ετήσιο μνημόσυνο των απαγχονισθέντων ηρώων της Κοινότητας Παλαιομετόχου είπε ότι η ασυμβίβαστη θέληση της γενιάς του ’21, έγινε ιερά παρακαταθήκη για τον κυπριακό Ελληνισμό, που θα πότιζε με το αίμα του το δέντρο της λευτεριάς και που ενέπνευσε τους αγωνιστές της ΕΟΚΑ όπως ο Μαυρομμάτης, Παναγίδης, ο Κουτσόφτας.

"Η αναφορά μου σε αυτά τα ιερά τέρατα της ιστορίας, κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Οι δυο εποποιίες του 1821 και του 1955, αδιαμφισβήτητα αποτελούν δυο ιστορικούς σταθμούς άρρηκτα συνδεδεμένους μεταξύ τους. Καθώς, μετά από 130 χρόνια, αυτά τα ιερά τέρατα του ‘21 συνάντησαν τους ήρωες του Αγώνα της ΕΟΚΑ, συνάντησαν τον Στέλιο Μαυρομμάτη, τον Ανδρέα Παναγίδη, τον Μιχάλη Κουτσόφτα και τους υπόλοιπους αγωνιστές του Διγενή, οι οποίοι τήρησαν τον όρκο που έδωσαν και θυσιάστηκαν για την Πατρίδα, για την Ένωση, για τη Λευτεριά" είπε.

Οι Ήρωες μας, είπε, "ήρωες λαϊκοί, μορφές ανδρών και ιερομαρτύρων, είχαν χαρακτηριστικά τα οποία δυστυχώς σήμερα είναι προς εξαφάνιση. Άξιο αναφοράς είναι οι τελευταίες επικοινωνίες που είχαν με τους δικούς τους, που όποτε τις διαβάζω συγκινούμαι και κλαίω και ανατριχιάζω, αλλά ταυτοχρόνως θυμώνω και προβληματίζομαι για το γεγονός ότι μας λείπουν από τη σημερινή μας κοινωνία άτομα με τα χαρακτηριστικά των ηρώων μας, με τα χαρακτηριστικά του Κουτσόφτα, του Μαυρομμάτη, του Παναγίδη, που δεν φοβήθηκαν και δεν δείλιασαν μπροστά στην αγχόνη".

Πρόσθεσε ότι το μεγάλο παρελθόν συνεπάγεται και μεγάλες ευθύνες, "παραλάβαμε μια δοξασμένη ιστορία. Είμαστε συνεχιστές μιας άφθαρτης παραδόσεως. Ας φροντίσουμε λοιπόν να είμαστε άξιοι συνεχιστές του ένδοξου παρελθόντος μας".

Καταλήγοντας, ανέφερε ότι η αυτοθυσία και η προσήλωση των παλικαριών του αρχηγού Διγενή στη Λευτεριά, επιβάλλεται να γίνουν τα ιδανικά και της δικής μας γενιάς, λέγοντας ότι αποτελεί αδήριτη ανάγκη να βρισκόμαστε καθημερινά στις επάλξεις ενάντια στην κατοχή.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Σεπτεμβρίου 2022 - 13:10

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

26 Σεπτεμβρίου
Την κλιματική αλλαγή θεωρούν οι Έλληνες ως το σημαντικότερο πρόβλημα του πλανήτη
22:47
Τίτλοι Ειδήσεων - Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου
22:00
Τηλεφωνική επικοινωνία Μπλίνκεν- Ιλχάμ Αλίεφ
21:36
Ελλάδα: Απομακρύνονται κάτοικοι στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και τον δήμο Λαμιέων
21:09
Γεάδης: Αποδείχθηκε η αναγκαιότητα επανατοποθέτησης του Κυπριακού ως προβλήματος εισβολής και κατοχής (Βίντεο)
20:35
Στεφάνου: Η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να παραμείνει συνεπής στη συμφωνημένη βάση λύσης για Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία (Βίντεο)
20:29
Αννίτα Δημητρίου: Ο ΔΗΣΥ είναι έτοιμος να στηρίξει κάθε προσπάθεια για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων (Βίντεο)
20:22
Λετυμπιώτης: Στόχος παραμένει η δημιουργία προϋποθέσεων για επανέναρξη των συνομιλιών (Βίντεο)
20:09
Απογοήτευση Γεραπετρίτη για την έλλειψη διάθεσης συνομιλιών από την τουρκοκυπριακή πλευρά
19:37
Υπό έλεγχο η φωτιά μεταξύ των κοινοτήτων Λιμνάτη και Δωρού
19:12
Πτυχές της Ιστορίας της Κύπρου σε ένα δωμάτιο - 24 Σεπτεμβρίου 2023
18:55
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 26/9/23
18:36
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand