Πάγωμα της εκταμίευσης δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουγγαρία αναμένεται να προτείνουν σήμερα οι Βρυξέλλες

Οι Βρυξέλλες αναμένεται να προτείνουν σήμερα το πάγωμα της εκταμίευσης δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουγγαρία λόγω της ανησυχίας για τη διαφθορά και τη διαχείριση κρατικών συμβάσεων, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία στη Βουδαπέστη να αποφύγει την τιμωρία εφόσον προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.
Τον περασμένο Απρίλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε κατά της Ουγγαρίας μια διαδικασία που δεν είχε χρησιμοποιηθεί ποτέ στο παρελθόν, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε αναστολή της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης. Κατόπιν πολύμηνων διαβουλεύσεων, η Κομισιόν καλείται να υποβάλει σήμερα την εισήγησή της στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, το οποίο θα είναι υπεύθυνο για την τελική απόφαση.
Ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν είχε προτείνει τον Ιούλιο να παγώσει το 70% των κονδυλίων από διάφορα προγράμματα πολιτικής συνοχής που πρόκειται να διατεθούν στην Ουγγαρία για την περίοδο 2021-2027.

Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), το ποσοστό αυτό αναμένεται να είναι μικρότερο λόγω των προσπαθειών που κατέβαλε η ουγγρική κυβέρνηση προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανησυχίες των Βρυξελλών.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται επίσης να προτείνει στα κράτη μέλη να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στην Ουγγαρία, επιτρέποντάς της να αποφύγει την αναστολή χρηματοδότησης, εφόσον εφαρμόσει τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς.
Οι «27» θα έχουν έναν μήνα στη διάθεσή τους προκειμένου να αποφασίσουν αν αποδέχονται την πρόταση, αλλά η προθεσμία ενδέχεται να παραταθεί κατά δύο μήνες.
Οι Βρυξέλλες ανησυχούν για την αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων από την κυβέρνηση του εθνικιστή Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος βρίσκεται στην εξουσία από το 2010, επισημαίνοντας παρατυπίες στη διαχείριση δημοσίων συμβάσεων, το γεγονός ότι σε πολλές περιπτώσεις υπήρχε μόνο μία προσφορά, την απουσία ελέγχου για σύγκρουση συμφερόντων και νομικών προσφυγών σε περιπτώσεις υποψίας παρατυπιών.
Μπλοκαρισμένο το σχέδιο ανάκαμψης της Ουγγαρίας
Πέραν της αγωνίας για την αποφυγή της τιμωρίας από τις Βρυξέλλες, η Ουγγαρία προσπαθεί να πείσει την ΕΕ να ξεμπλοκάρει το εθνικό σχέδιο ανάκαμψης στη μετά την Covid-19 εποχή (5,8 δισεκ. ευρώ σε επιδοτήσεις). Η Ουγγαρία είναι η μόνη χώρα μέλος της ΕΕ της οποίας το εθνικό σχέδιο δεν έχει λάβει ακόμη το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι λόγοι σχετίζονται με τον σεβασμό του κράτους δικαίου.
Η ουγγρική κυβέρνηση ανακοίνωσε πρόσφατα ότι θα δημιουργήσει μια «ανεξάρτητη αρχή» για την καταπολέμηση της διαφθοράς, που θα είναι υπεύθυνη για την εποπτεία των κοινοτικών κονδυλίων και τη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις. Η νομοθετική ρύθμιση αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα από το ουγγρικό κοινοβούλιο.
Εξάλλου, η διαδικασία υποβολής «πόθεν έσχες» από τα μέλη του ουγγρικού κοινοβουλίου τροποποιήθηκε τον Ιούλιο προκειμένου να ευθυγραμμιστεί με τους κανόνες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Η υπουργός Δικαιοσύνης της Ουγγαρίας Γιούντιτ Βάργκα πραγματοποίησε τις τελευταίες ημέρες περιοδεία σε πολλές ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να υπερασπιστεί τη χώρα της, η οποία αντιμετωπίζει μια δύσκολη οικονομική κατάσταση, με τον πληθωρισμό να καλπάζει και το εθνικό νόμισμα (φιορίνι) να κατρακυλά.
Χωρίς συμφωνία για το σχέδιο εθνικής ανάκαμψης μέχρι το τέλος του έτους, η Ουγγαρία κινδυνεύει να χάσει το 70% των επιδοτήσεων.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την Πέμπτη εισήγηση που κρίνει ότι η Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπάν δεν αποτελεί πλέον πραγματική δημοκρατία, χαρακτηρίζοντάς την «υβριδικό καθεστώς κοινοβουλευτικής απολυταρχίας» και καλώντας την Κομισιόν να μην εγκρίνει το σχέδιο ανάκαμψης της Ουγγαρίας όσο η Βουδαπέστη δεν συμμορφώνεται πλήρως με όλες τις σχετικές συστάσεις.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Σεπτεμβρίου 2022 - 06:52

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

04 Οκτωβρίου
Η επόμενη ηγεσία πρέπει να διασφαλίσει πρώτα οτι υπάρχει μια δυνατή οικονομία, δήλωσε ο Υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου
21:39
Απέκλεισαν τις μεταξύ τους συνομιλίες Πούτιν-Ζελένσκι
21:35
Τις προτάσεις του για την οικονομία παρουσίασε ο Υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης
21:26
Τώρα είναι η ώρα η Κύπρος να γυρίσει σελίδα δηλώνει ο Υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης
21:17
Φοιτητές και φοιτήτριες συζήτησαν με την Πρόεδρο της ΕΚΤ και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας
21:08
Για έργο Τεχνικών Επιτροπών και ΜΟΕ συνεχίζουν να συζητούν Μενελάου-Ολγκιούν εν αναμονή ΝτιΚάρλο
20:23
Μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την συντήρηση Μνημείων υπέγραψε το Υπουργείο Μεταφορών
20:18
Το Λονδίνο προειδοποιεί τη Ρωσία για συνέπειες απέναντι σε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων
19:51
Βουλγαρία: Έκρηξη σε εργοστάσιο πυρομαχικών – Ένας νεκρός και δύο αγνοούμενοι
19:41
Ελεύθερη η δασκάλα της ελληνικής γλώσσας στο Ντόνετσκ που είχε συλληφθεί για «φίλο ουκρανική» στάση
19:07
Πρώτη συνάντηση Μιχάλη Χατζηπαντέλα - Σταύρου Μιχαήλ
19:01
Σύγχρονα σωστικά σημεία σε περιοχές αυξημένης επισκεψιμότητας
18:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand