Η Κυβέρνηση έθεσε ψηλά τον πήχη για την αναζωογόνηση των περιοχών της υπαίθρου, είπε ο ΥΠΕΣ

Η Κυβέρνηση έθεσε ψηλά τον πήχη για την αναζωογόνηση των περιοχών της υπαίθρου, τη δημιουργία ευοίωνων συνθηκών που θα επιτρέπουν την ευημερία των κατοίκων, την ανάπτυξη μέσα από έργα και υποδομές, την προσέλκυση κατοίκων, αλλά και την επαγγελματική δραστηριοποίηση, δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Σε χαιρετισμό του το βράδυ του Σαββάτου στο 8ο Φεστιβάλ «ΡΟΔΙΟΥ» 2022 στην Κοινότητα της Ορμήδειας ο κ. Νουρής είπε ότι πρόκειται για ένα φεστιβάλ που με όχημα την ψυχαγωγία και τη διασκέδαση, φέρνει κοντά τους κατοίκους της γύρω περιοχής, για να αναβιώσει την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα που περιστρέφονται γύρω από ένα σημαντικό καρπό.

Το ρόδι, είπε, είναι γνωστό πως  συνδέεται με την ελληνική αρχαιότητα και μυθολογία, και καταλαμβάνει σημαίνουσα θέση σε πολλαπλές εκφάνσεις της ζωής του τόπου μας, αφού συνδέεται συμβολικά με την κοινωνική και θρησκευτική μας παράδοση.

"Η ροδιά, αν και ήταν ένα δέντρο δυνατό και διάσημο στην αρχαία Ελλάδα, έχει περάσει για χρόνια στο περιθώριο. Μετά από μακρά περίοδο λήθαργου άρχισε να καλλιεργείται συστηματικά τα τελευταία χρόνια, αφού η θρεπτική και θεραπευτική του αξία άρχισε ευρέως πλέον να αναγνωρίζεται".

Η κυπριακή ύπαιθρος και τα ορεινά μας, ανέφερε, αποτελούν τον πυρήνα διατήρησης αυτής της αυθεντικότητας του τόπου μας.

"Ως Κυβέρνηση του Νίκου Αναστασιάδη έχουμε θέσει ψηλά τον πήχη για την αναζωογόνηση των περιοχών αυτών, τη δημιουργία ευοίωνων συνθηκών που θα επιτρέπουν την ευημερία των κατοίκων, την ανάπτυξη μέσα από έργα και υποδομές, την προσέλκυση κατοίκων, αλλά και την επαγγελματική δραστηριοποίηση" πρόσθεσε.

Ο κ. Νουρής είπε ότι ιδιαίτερη βαρύτητα δίνεται από το Υπουργείο μας στα γενναιόδωρα Σχέδια παροχής οικονομικής ενίσχυσης για απόκτηση κατοικίας, με στόχο τη μείωση του φαινομένου της αστυφυλίας, που συνεχίζει να ταλανίζει τις κοινότητες της υπαίθρου.

Υπενθύμισε ότι από τον Ιούλιο του 2019, μέσω των εν λόγω στεγαστικών Σχεδίων, εγκρίθηκαν συνολικά 780 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε ποσό ύψους €28εκ. περίπου, κάτι το οποίο καταδεικνύει το ενδιαφέρον των πολιτών για τα εν λόγω Σχέδια, ιδιαίτερα στις ακριτικές περιοχές τόσο της Λάρνακας όσο και της Αμμοχώστου. Η κοινότητα Ορμήδειας εντάσσεται στο Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Συγκεκριμένων Περιοχών Υπαίθρου και μέχρι σήμερα έχουν εγκριθεί τρεις αιτήσεις για το ποσό των €45.000.

Συνέχισε λέγοντας ότι στον Προϋπολογισμό του 2022 έχουν τριπλασιαστεί οι πιστώσεις για τα εν λόγω στεγαστικά σχέδια στα €15εκ. το τρέχον έτος αντί €5εκ. τα προηγούμενα έτη και αυτό δείχνει την στοχοπροσήλωση στο όραμα για αναζωογόνηση των περιοχών αυτών. Τα Σχέδια έχουν επαναπροκηρυχθεί με αναθεωρημένα κριτήρια για το τρέχον έτος, προκειμένου να καταστούν ακόμη πιο ελκυστικά.

"Να αναφέρω επίσης ότι για την τριετία 2022-2024 το ποσό στον προϋπολογισμό του Υπουργείου μας για έργα στις κοινότητες της υπαίθρου και τα ορεινά είναι αυξημένο κατά €125 εκ. σε σύγκριση με την προηγούμενη τριετία, με στόχο βεβαίως τη βιώσιμη ανάπτυξη και βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων εκεί" συμπλήρωσε.

Ο Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε και στη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκηση, "από την οποία εσείς, οι πολίτες, θα αρχίσετε να καρπώνεστε τα οφέλη μετά τις εκλογές των Τοπικών Αρχών του 2024, μέσα σε ένα πλαίσιο πιο αναπτυγμένων και ποιοτικών τοπικών κοινωνιών".

Είπε πως αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε μια καμπή της μεταβατικής περιόδου, στην οποία το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσα από συντονισμό ενεργειών, προωθεί την υλοποίηση των τριών νομοθεσιών για τη μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση.

"Για τις Κοινότητες, όπως ξέρετε, δημιουργούνται 30 τοπικά συμπλέγματα παροχής υπηρεσιών με δική τους νομική προσωπικότητα. Η συνένωση και συνεργασία δυνάμεων μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο για την πρόοδο των τοπικών μας κοινωνιών".

Καταλήγοντας, ανέφερε πως η κοινότητα της Ορμήδειας εντάχθηκε σε σύμπλεγμα μαζί με τις κοινότητες Ξυλοφάγου και Ξυλοτύμπου και πρόσθεσε πως στόχος είναι η παροχή πιο αποτελεσματικών υπηρεσιών κοινής ωφελείας, η καλύτερη εξυπηρέτησή σας, αλλά και η περαιτέρω μείωση του κόστους υπηρεσιών που θα απολαμβάνετε, εσείς, οι κάτοικοι της υπαίθρου μας.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Σεπτεμβρίου 2022 - 19:55

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

30 Σεπτεμβρίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου
22:00
Τις τουρκικές μεθοδεύσεις στο μεταναστευτικό στην Κύπρο έθεσε στον διευθυντή του γραφείου ΓΓ ΟΗΕ ο Νίκος Νουρής
21:57
Σαράντα οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς σε πυρκαγια στην Πάφο
21:39
Μπάιντεν: Είμαστε έτοιμοι να υπερασπιστούμε μαζί με τους συμμάχους μας κάθε ίντσα εδάφους του ΝΑΤΟ
21:27
Πούτιν - Κόκκινη Πλατεία : Η Ρωσία θα πετύχει νίκη στον πόλεμο που διεξάγει κατά της Ουκρανίας
20:33
ΝΑΤΟ: Οι πρόσφατες ενέργειες της Ρωσίας συνιστούν τη σοβαρότερη κλιμάκωση της σύγκρουσης
20:13
Μητσοτάκης: Δεν θα αναγνωρίσουμε ποτέ την παράνομη προσάρτηση εδαφών της Ουκρανίας
20:06
Οι G7 καταδίκασαν την προσάρτηση τεσσάρων ουκρανικών περιοχών στη Ρωσία
19:44
Η Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάζει την παράνομη προσάρτηση εδαφών της ουκρανικής επικράτειας από τη Ρωσία
19:24
Σειρά εκδηλώσεων και στρατιωτική παρέλαση αύριο για τα 62 χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας
19:19
Αντίδραση ΗΠΑ: Επιβολή νέων κυρώσεων σε εκατοντάδες πρόσωπα και οργανισμούς σε σχέση με τη Ρωσία
18:12
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ουδέποτε θα αναγνωρίσει τις παράνομες προσαρτήσεις από τη Ρωσία
17:55
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand