Αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου της ΕΕ θα παραστεί στην 77η σύνοδο της ΓΣ του ΟΗΕ

Αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παραστεί στην 77η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς, ο Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος  Ζοζέπ Μπορέλ και οι Επίτροποι Γιάνες Λέναρτσιτς και Γιούτα Ουρπιλάινεν θα φιλοξενήσουν και θα συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις και συναντήσεις με ηγέτες από όλο τον κόσμο, και θα πραγματοποιήσουν σειρά διμερών συναντήσεων υψηλού επιπέδου στη Νέα Υόρκη καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι η φετινή σύνοδος σηματοδοτείται από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις παγκόσμιες συνέπειές του, οι οποίες επιδεινώνουν τις υφιστάμενες γεωπολιτικές ρήξεις και κρίσεις, όπως αυτές που προκλήθηκαν από την πανδημία COVID-19 και την επιδείνωση της παγκόσμιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης για το κλίμα. Κατά τη διάρκεια της 77ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της πολυμερούς προσέγγισης και της προάσπισης μιας παγκόσμιας τάξης βασισμένης σε κανόνες.

Οι σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής μας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεμονωμένες ενέργειες των χωρών. Πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού, σημειώνεται.

Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, η Επίτροπος Γιούτα Ουρπιλάινεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής για τον μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, την οποία συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της ΕΕ να θέσει την εκπαίδευση στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας και να δρομολογήσει δράσεις για την αντιμετώπιση των βαθιών ανισοτήτων όσον αφορά την πρόσβαση στα σχολεία, την ποιοτική μάθηση και τη ψηφιακή συνδεσιμότητα.

Την Τρίτη, η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν, από κοινού με τον Ύπατο Εκπρόσωπο/Αντιπρόεδρο Μπορέλ, καθώς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ, θα συμμετάσχουν στην εναρκτήρια συνεδρίαση της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Eκτελεστικός Aντιπρόεδρος κ. Τίμερμανς θα εκπροσωπήσει την ΕΕ κατά τη διάρκεια της διάσκεψης δωρητών «Αντίστροφη μέτρηση για τη Διάσκεψη των Συμβαλλόμενων Μερών (COP15) της Σύμβασης για τη βιολογική ποικιλότητα: Εκδήλωση-ορόσημο των ηγετών για έναν θετικό στη φύση κόσμο», την οποία συνδιοργανώνει η ΕΕ, ανανεώνοντας τη δέσμευση της ΕΕ να αντιστρέψει την απώλεια βιοποικιλότητας και να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή. Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν θα στείλει βιντεοσκοπημένο μήνυμα. Επίσης την Τρίτη, η κ. φον ντερ Λάιεν, ο κ. Μπορέλ, μαζί με τον Πρόεδρο Μισέλ, θα συναντηθούν με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο κ. Μισέλ θα προβεί στη δήλωση εξ ονόματος της ΕΕ την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, συνοδευόμενος από τον κ. Μπορέλ.

Εμβληματικές εκδηλώσεις της ΕΕ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας

------------------------------

Η ΕΕ θα διοργανώσει ή θα συνδιοργανώσει σειρά εμβληματικών εκδηλώσεων στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης. Την Τρίτη, ο κ. Τίμερμανς, από κοινού με τα Μπαρμπάντος, τη Χιλή και τη Γερμανία, θα συνδιοργανώσει υπουργική σύνοδο για την εξεύρεση κοινής βάσης για φιλόδοξα αποτελέσματα της COP27. Την Τετάρτη, ο Επίτροπος Λέναρτσιτς θα συνδιοργανώσει εκδήλωση για τη διασφάλιση της λογοδοσίας για σεξουαλική βία και άλλες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, από κοινού με το Βέλγιο και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Την Πέμπτη, ο Επίτροπος Λέναρτσιτς θα συμπροεδρεύσει της εκδήλωσης υψηλού επιπέδου «Αντιμετώπιση μιας 'τέλειας καταιγίδας' ανθρωπιστικών κρίσεων: επέκταση της βάσης των πόρων και ανάπτυξη ανθεκτικότητας έναντι των τεράστιων αναγκών», από κοινού με την Ινδονησία και το UNOCHA.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Σεπτεμβρίου 2022 - 14:56

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

01 Ιουνίου
Τίτλοι Ειδήσεων - Πέμπτη 1η Ιουνίου
22:00
Πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν οπαδοί του Απόλλωνα (Βίντεο)
21:32
Χωρίς άδεια οικοδομής η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών
21:21
Τρία χρυσά στο στίβο-Νέο παγκύπριο ρεκόρ από τη Ναταλία Χριστοφή
21:20
Εκδήλωση διαμαρτυρίας για την απόφαση μεταφοράς του Κενάν Αγιάζ στην Γερμανία (Βίντεο)
21:10
ΗΠΑ: Άναψε το πράσινο φως για την πώληση F-35 στην Ελλάδα
20:55
Δύο χρυσά στην κολύμβηση
20:37
Νομική κόντρα της βρετανικής κυβέρνησης με την επιτροπή διερεύνησης της πανδημίας
20:24
Ανησυχία Ευρωκοινοβουλίου για την ικανότητα της Ουγγαρίας να αναλάβει την προεδρία
19:51
Επίθεση Μοραβιέτσκι για την προοπτική αφαίρεσης της Ουγγρικής προεδρίας
19:38
Χρυσό στην καλαθόσφαιρα 3Χ3 και στο ομαδικό τζούντο αντρών
19:19
Δύο μήνες προθεσμία δίνει η Κομισιόν για το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ στην πρώτη κατοικία
17:56
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand