Αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου της ΕΕ θα παραστεί στην 77η σύνοδο της ΓΣ του ΟΗΕ

Αντιπροσωπεία υψηλού επιπέδου της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα παραστεί στην 77η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Κομισιόν, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ο εκτελεστικός Αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς, ο Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος  Ζοζέπ Μπορέλ και οι Επίτροποι Γιάνες Λέναρτσιτς και Γιούτα Ουρπιλάινεν θα φιλοξενήσουν και θα συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις και συναντήσεις με ηγέτες από όλο τον κόσμο, και θα πραγματοποιήσουν σειρά διμερών συναντήσεων υψηλού επιπέδου στη Νέα Υόρκη καθ' όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι η φετινή σύνοδος σηματοδοτείται από τον επιθετικό πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας και τις παγκόσμιες συνέπειές του, οι οποίες επιδεινώνουν τις υφιστάμενες γεωπολιτικές ρήξεις και κρίσεις, όπως αυτές που προκλήθηκαν από την πανδημία COVID-19 και την επιδείνωση της παγκόσμιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης για το κλίμα. Κατά τη διάρκεια της 77ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στη σημασία της πολυμερούς προσέγγισης και της προάσπισης μιας παγκόσμιας τάξης βασισμένης σε κανόνες.

Οι σημαντικότερες προκλήσεις της εποχής μας δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με μεμονωμένες ενέργειες των χωρών. Πρέπει να αντιμετωπιστούν από κοινού, σημειώνεται.

Τη Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου, η Επίτροπος Γιούτα Ουρπιλάινεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής για τον μετασχηματισμό της εκπαίδευσης, την οποία συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση της ΕΕ να θέσει την εκπαίδευση στην κορυφή της διεθνούς ατζέντας και να δρομολογήσει δράσεις για την αντιμετώπιση των βαθιών ανισοτήτων όσον αφορά την πρόσβαση στα σχολεία, την ποιοτική μάθηση και τη ψηφιακή συνδεσιμότητα.

Την Τρίτη, η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν, από κοινού με τον Ύπατο Εκπρόσωπο/Αντιπρόεδρο Μπορέλ, καθώς και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου κ. Σαρλ Μισέλ, θα συμμετάσχουν στην εναρκτήρια συνεδρίαση της 77ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ. Ο Eκτελεστικός Aντιπρόεδρος κ. Τίμερμανς θα εκπροσωπήσει την ΕΕ κατά τη διάρκεια της διάσκεψης δωρητών «Αντίστροφη μέτρηση για τη Διάσκεψη των Συμβαλλόμενων Μερών (COP15) της Σύμβασης για τη βιολογική ποικιλότητα: Εκδήλωση-ορόσημο των ηγετών για έναν θετικό στη φύση κόσμο», την οποία συνδιοργανώνει η ΕΕ, ανανεώνοντας τη δέσμευση της ΕΕ να αντιστρέψει την απώλεια βιοποικιλότητας και να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή. Η Πρόεδρος φον ντερ Λάιεν θα στείλει βιντεοσκοπημένο μήνυμα. Επίσης την Τρίτη, η κ. φον ντερ Λάιεν, ο κ. Μπορέλ, μαζί με τον Πρόεδρο Μισέλ, θα συναντηθούν με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Ο κ. Μισέλ θα προβεί στη δήλωση εξ ονόματος της ΕΕ την Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου, συνοδευόμενος από τον κ. Μπορέλ.

Εμβληματικές εκδηλώσεις της ΕΕ κατά τη διάρκεια της εβδομάδας

------------------------------

Η ΕΕ θα διοργανώσει ή θα συνδιοργανώσει σειρά εμβληματικών εκδηλώσεων στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης. Την Τρίτη, ο κ. Τίμερμανς, από κοινού με τα Μπαρμπάντος, τη Χιλή και τη Γερμανία, θα συνδιοργανώσει υπουργική σύνοδο για την εξεύρεση κοινής βάσης για φιλόδοξα αποτελέσματα της COP27. Την Τετάρτη, ο Επίτροπος Λέναρτσιτς θα συνδιοργανώσει εκδήλωση για τη διασφάλιση της λογοδοσίας για σεξουαλική βία και άλλες παραβιάσεις του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου, από κοινού με το Βέλγιο και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Την Πέμπτη, ο Επίτροπος Λέναρτσιτς θα συμπροεδρεύσει της εκδήλωσης υψηλού επιπέδου «Αντιμετώπιση μιας 'τέλειας καταιγίδας' ανθρωπιστικών κρίσεων: επέκταση της βάσης των πόρων και ανάπτυξη ανθεκτικότητας έναντι των τεράστιων αναγκών», από κοινού με την Ινδονησία και το UNOCHA.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Σεπτεμβρίου 2022 - 14:56

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

04 Οκτωβρίου
Η επόμενη ηγεσία πρέπει να διασφαλίσει πρώτα οτι υπάρχει μια δυνατή οικονομία, δήλωσε ο Υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου
21:39
Απέκλεισαν τις μεταξύ τους συνομιλίες Πούτιν-Ζελένσκι
21:35
Τις προτάσεις του για την οικονομία παρουσίασε ο Υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης
21:26
Τώρα είναι η ώρα η Κύπρος να γυρίσει σελίδα δηλώνει ο Υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης
21:17
Φοιτητές και φοιτήτριες συζήτησαν με την Πρόεδρο της ΕΚΤ και τον Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας
21:08
Για έργο Τεχνικών Επιτροπών και ΜΟΕ συνεχίζουν να συζητούν Μενελάου-Ολγκιούν εν αναμονή ΝτιΚάρλο
20:23
Μνημόνιο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Κύπρου για την συντήρηση Μνημείων υπέγραψε το Υπουργείο Μεταφορών
20:18
Το Λονδίνο προειδοποιεί τη Ρωσία για συνέπειες απέναντι σε οποιαδήποτε χρήση πυρηνικών όπλων
19:51
Βουλγαρία: Έκρηξη σε εργοστάσιο πυρομαχικών – Ένας νεκρός και δύο αγνοούμενοι
19:41
Ελεύθερη η δασκάλα της ελληνικής γλώσσας στο Ντόνετσκ που είχε συλληφθεί για «φίλο ουκρανική» στάση
19:07
Πρώτη συνάντηση Μιχάλη Χατζηπαντέλα - Σταύρου Μιχαήλ
19:01
Σύγχρονα σωστικά σημεία σε περιοχές αυξημένης επισκεψιμότητας
18:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand