Εγκαίνια Μουσείου Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού

Με λαμπρότητα τελέστηκαν τα εγκαίνια του νέου Μουσείου Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού από τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ και τον Δήμαρχο Στροβόλου, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους την Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2022 στις 18:30, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας, Πρόδρομου Προδρόμου, του υφυπουργού Πολιτισμού Γιάννη Τουμαζή, του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, εκπροσώπων των κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ, Κινήματος Οικολόγων- Συνεργασία Πολιτών, των Μητροπολιτών Καρπασίας, Νεαπόλεως και Μεσαορίας, θρησκευτικών και άλλων αξιωματούχων, πρέσβεων, μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Στροβόλου, όπως και πλήθους κόσμου.

Στον χαιρετισμό του ο Αρχιεπίσκοπος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι το Μουσείο Αρχιεπισκόπου Κυπριανού διαφυλάσσει ιερά σκεύη και κειμήλια από το ναό της γενέτειρας του Εθνομάρτυρα Κυπριανού, για να κρατηθεί ζωντανή η πνευματική κληρονομιά του Στροβόλου, αλλά και η μνήμη και η θυσία του Εθνομάρτυρα Κυπριανού, που υπήρξε καλός ποιμήν και εργάστηκε με ιδιαίτερο ζήλο για προστασία της πίστεως.

Με τη σειρά του ο Γιάγκος Ευθυμιάδης, ο οποίος διετέλεσε μέλος της εκκλησιαστικής Επιτροπής του Ιερού Ναού Παναγίας Χρυσελεούσας και ανήκε στα άτομα που πρωτοστάτησαν για τη δημιουργία του Μουσείου, τόνισε ότι ήταν χρέος και υποχρέωσή να τιμηθεί δεόντως ο Εθνομάρτυρας Κυπριανός, όχι μόνο για τη μεγάλη προσφορά και θυσία του προς τον Ελληνισμό της Κύπρου, αλλά και του γεγονότος ότι ήταν γέννημα και θρέμμα της κοινότητας Στροβόλου, επί θητείας του οποίου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο βοήθησε με κάθε τρόπο την κοινότητά του και ταυτόχρονα συντήρησε και επέκτεινε τον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσης και ανήγειρε το παρεκκλήσιο του Αγίου Γεωργίου, λίγα μέτρα από τον χώρο του Μουσείου.

Ο Δήμαρχος Στροβόλου Ανδρέας Παπαχαραλάμπους ευχαρίστησε την Ιερά Αρχιεπισκοπή για την εμπιστοσύνη του δείχνει στον Δήμο Στροβόλου, παραδίδοντάς του τη διαχείριση του Μουσείου, τονίζοντας ότι τα εγκαίνια αυτού του Μουσείου είναι μόνο η αρχή για να έχουμε τον Στρόβολο που ονειρευόμαστε, τον Στρόβολο της νέας εποχής, σε ένα Μουσείο που είναι δικό σας και δικό μας, σε ένα χώρο που είμαστε βέβαιοι ότι θα γίνει κτήμα όλων μας, διότι εδώ δεν είναι μόνο το σπίτι του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, εδώ είναι το σπίτι όλων των Στροβολιωτών και ολάκερου του λαού μας.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΕΓΚΑΙΝΙΑ.jpg

Απόσπασμα από το ποίημα «9η Ιουλίου του 1821 εν Λευκωσία Κύπρου» του Βασίλη Μιχαηλίδη απαγγέλθηκε από τον ηθοποιό Νεόφυτο Νεοφύτου. Κατά την τελετή, έγιναν αποκαλυπτήρια της μαρμάρινης στήλης, αφιερωμένη στον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό στην αυλή του μουσείου. Στην κορυφή του κίονα υπάρχει πέτρινη μίτρα, τον σταυρό της οποίας κατέστρεψαν οι Οθωμανοί. Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 200 ετών από τον μαρτυρικό θάνατο του Κυπριανού έχει αποκατασταθεί ο σταυρός στη μίτρα. Μετά το πέρας της τελετής των εγκαινίων, πραγματοποιήθηκε ξενάγηση στους χώρους του Μουσείου από τον επιμελητή του, τον βυζαντινολόγο δρα Χριστόδουλο Χατζηχριστοδούλου. Τη δεξίωση έντυσε μουσικά η συμφωνική μπάντα Δήμου Στροβόλου – Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου, υπό τη διεύθυνση του δρα Γιάννη Μυράλη.

Το Μουσείο

Το Μουσείο Εθνομάρτυρα Αρχιεπισκόπου Κυπριανού βρίσκεται έναντι του Ι.Ν. της Παναγίας Χρυσελεούσας στον ιστορικό πυρήνα Στροβόλου και στεγάζεται στο ανακαινισμένο Οίκημα των Κατηχητικών. Την ανακαίνιση και αναβάθμιση ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Φάνος Λοϊζίδης.

Στο Μουσείο εκτός από ευάριθμα, αλλά σημαντικά διασωθέντα κειμήλια που σχετίζονται με τον Αρχιεπίσκοπο Κυπριανό, εκτίθεται σημαντικός αριθμός αντικειμένων, τα οποία προέρχονται από τις ιστορικές εκκλησίες του Στροβόλου, την Παναγία Χρυσελεούσα και τον Άγιο Γεώργιο.

Παράλληλα, ανάμεσα στα εκθέματα ξεχωρίζουν ο πίνακας του Ιωάννη Κισσονέργη «Η Θεοτόκος Ελεούσα Στροβόλου» (1949) και το χειρόγραφο «Βραβείον ζώντων και τεθνεώτων ορθοδόξων χριστιανών» του Στροβόλου (1792), στο οποίο αναγράφονται από τον ιερομόναχο Θεοφάνη τα ονόματα των οικογενειών του Στροβόλου, μεταξύ αυτών και της οικογένειας του Αρχιεπισκόπου Κυπριανού.

Σ.Ο

Πηγή: Δήμος Στροβόλου

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Σεπτεμβρίου 2022 - 11:54

Τελευταιες Ειδησεις

19 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Παρασκευή 19 Απριλίου 2024
17:42
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση να ενημερωθεί εάν έγινε μεταφορά πυραύλων στο Ισράηλ μέσω Κύπρου
17:37
ΓΓ ΟΗΕ: Καιρός να σταματήσει ο επικίνδυνος κύκλος των αντιποίνων στη Μέση Ανατολή
17:29
Κυβ.Εκπρόσωπος: Δεν δόθηκε άδεια για μεταφορά πυραύλων στο Ισραήλ μέσω Κύπρου
16:58
Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί στο ιρανικό προξενείο
16:52
Κυρώσεις ΕΕ κατά εποίκων για βία κατά Παλαιστινίων
16:37
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίου Καιρού 19/4/24
16:20
Ανανέωση Σύμβασης για υπαλλήλους της Ελληνικής
16:16
Κυβερνοεπίθεση στο αρχείο του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσαν οι Anonymous
16:11
Συναγερμός στο Παρίσι καθώς άνδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο
15:43
Τον Μάιο νέος κύκλος επαφών της προσωπικής απεσταλμένης
15:28
Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή
14:39
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.