Στο 75% του 2019 εκτιμά ο ΣΤΕΚ τις αφίξεις τουριστών το 2022

Ο Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου εκτιμά ότι για το 2022 οι αφίξεις θα κυμανθούν στο 70%-75% των αφίξεων του 2019, ενώ προσθέτει ότι οι πληρότητες των ξενοδοχείων για Ιούλιο και Αύγουστο κυμαίνονται στο 70%-90%, με την Πάφο να έχει την ψηλότερη πληρότητα.

Απαντώντας γραπτώς σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ, η Γενική Διευθύντρια του ΣΤΕΚ, Χρυσαίμιλη Ψηλογένη, ανέφερε ότι υπάρχει έντονη αβεβαιότητα και οι προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες. Ωστόσο, με βάση τις μέχρι τώρα αφίξεις, που τον Ιούνιο άγγιξαν το 1,2 εκ., μειωμένες κατά 25% από το 2019 και τις εκτιμήσεις της Hermes Airports που αναμένει συνολική επιβατική κίνηση 8,7 εκ. για το 2022, που αντιστοιχεί στο 78% της επιβατικής κίνησης του 2019, "μία πρόβλεψη του 70%-75% του 2019 από πλευράς αφίξεων ενδεχομένως να ήταν ενδεικτική για φέτος".

Επιπρόσθετα, η κ. Ψηλογένη ανέφερε ότι για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, οι μέσες πληρότητες των ξενοδοχειακών μονάδων υπολογίζεται να κυμανθούν μεταξύ 70%-90%. Όπως σημειώσε, οι πληρότητες διαφέρουν ανά επαρχία και ανά κατηγορία ξενοδοχείου, με την Πάφο να έχει πιο ψηλές πληρότητες, αφού αποτελεί παραδοσιακά βασική επιλογή των Βρετανών τουριστών, που αποτελούν τη μεγαλύτερη αγορά εισροής τουριστών, όπως είπε.

Στα κυπριακά ξενοδοχεία αυτήν την περίοδο, πέραν των Βρετανών, διαμένουν Ισραηλινοί, Γερμανοί, Πολωνοί, Σκανδιναβοί, Ελλαδίτες, Γάλλοι και Αυστριακοί, πρόσθεσε η κ. Ψηλογένη, ενώ είπε ότι αρκετά μεγάλος είναι και ο αριθμός των Κυπρίων οι οποίοι ενδεχομένως προτίμησαν να κάνουν διακοπές εντός Κύπρου, λόγω της αύξησης των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων και των προβλημάτων με τις καθυστερήσεις και ακυρώσεις πτήσεων που παρουσιάζονται στα διεθνή αεροδρόμια.

"Σίγουρα η διάρκεια και η ένταση του πληθωρισμού επηρεάζουν ιδιαίτερα, αν και ξενοδόχοι έχουν συγκρατήσει τις τιμές και έχουν απορροφήσει μεγάλο μέρος των αυξήσεων στην ενέργεια και στα τρόφιμα, ώστε να παραμείνουμε ανταγωνιστικοί ως προορισμός", πρόσθεσε.

Όσον αφορά το 2023, η κ. Ψηλογένη εκτίμησε ότι θα είναι μία δύσκολη χρονιά, αν και είναι ακόμα νωρίς. "Θεωρούμε πως και το 2023 θα είναι μία ιδιαίτερα δύσκολη χρονιά, κυρίως λόγω των τιμών των αεροπορικών εισιτηρίων που ενδέχεται να αυξηθούν περαιτέρω, εάν ληφθεί υπόψη και το επερχόμενο Πακέτο μέτρων της ΕΕ, Fit for 55, το οποίο θα μας επηρεάσει σημαντικά ως ένα νησιώτικο προορισμό που ο τουρισμός του εξαρτάται σχεδόν πλήρως από την αεροπορική συνδεσιμότητα", σημείωσε η ΓΔ του ΣΤΕΚ, για να προσθέσει "γι’ αυτό και χαιρετίζουμε τις μέχρι σήμερα ενέργειες του Υπουργού Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννη Καρούσου για μετριασμό των επιπτώσεων στη χώρα από τη συγκεκριμένη εξέλιξη".

Παράλληλα, ανησυχία δημιουργεί και η έλλειψη προσωπικού με συνέπεια τις μεγάλες καθυστερήσεις και ακυρώσεις σε πολλά σημαντικά για την Κύπρο αεροδρόμια, όπως είπε, καθώς και η αύξηση του πληθωρισμού που θα επηρεάσει εκτός από τις επιχειρήσεις του τομέα και τον τελικό καταναλωτή, δυνητικό τουρίστα, όσον αφορά τις επιλογές του.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Αυγούστου 2022 - 20:09

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

12 Αυγούστου
Απεβίωσε o αγωνιστής της ΕΟΚΑ Αντώνης Σεντώνας
20:18
500 Ρώσοι στρατιώτες σκοτώνονται ή τραυματίζονται καθημερινά στην Ουκρανία, σύμφωνα με τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ
19:43
Μείωση κατέγραψαν οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο
19:33
Επίθεση με μαχαίρι δέχθηκε ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι σε εκδήλωση στη Νέα Υόρκη
19:03
"Απαράδεκτο τα τουρκικά στρατεύματα να είναι ακόμη στην Κύπρο", διαμηνύει η Τερέζα Βίλιερς
18:26
Μεντβέντεφ: "Ατυχήματα μπορούν να συμβούν και σε ευρωπαϊκά πυρηνικά εργοστάσια", δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας
17:45
Ατύχημα με αεροσκάφος του Τμήματος Δασών στο αεροδρόμιο Λάρνακας - Δεν υπήρξαν τραυματισμοί
17:14
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 12/08/2022
16:54
Υπό πενθήμερη κράτηση 55χρονος για διαδικτυακή απάτη
16:04
Προειδοποιήσεις και συστάσεις από το Τμήμα Δασών ενόψει Δεκαπενταυγούστου
15:40
Υπ. Υγείας: Δεν θα λειτουργήσουν σημεία δειγματοληψίας για δωρεάν rapid test τον Αύγουστο
15:21
Υπό κράτηση 16χρονος που φέρεται να οδηγούσε κλοπιμαίο αυτοκίνητο
15:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand