Στρατηγικό έργο το Άκκουγιου, δηλώνουν Πούτιν και Ερντογάν

Για «στρατηγικό έργο» το οποίο έχουν πραγματοποιήσει, έκανε λόγο ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαδιμίρ Πούτιν, αναφερόμενος στον πυρηνικό σταθμό στο Άκκουγιου ενώπιον του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν πριν την έναρξη της συνάντησής τους στο Σότσι. Και ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι το έργο έχει μεγάλη σημασία.

Ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ακόμη ότι «η Τουρκία μεταφέρει το φυσικό μας αέριο (της Ρωσίας) στην Ευρώπη. Η Ευρώπη πρέπει να είναι ευγνώμων στον Ερντογάν που μπορεί να αγοράσει ρωσικό αέριο από την Τουρκία». Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «η σημερινή κατ’ιδίαν συνάντηση είναι πολύ σημαντική όσον αφορά την αποκάλυψη του ρόλου που παίζουν Τουρκία και Ρωσία στην περιοχή».

Σε δηλώσεις του πριν την έναρξη της συνάντησης, ο Βλαδιμίρ Πούτιν είπε ότι «υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να συζητηθούν. Ο όγκος των συναλλαγών μας αυξήθηκε κατά 70% φέτος. Μάλιστα, διπλασιάστηκε το πρώτο τρίμηνο του έτους. Υπάρχουν επίσης πολλά στρατηγικά έργα που έχουμε πραγματοποιήσει, για παράδειγμα ο πυρηνικός σταθμός Άκκουγιου. Έχουμε επίσης κάποια έργα στον ενεργειακό τομέα. Ολοκληρώσαμε την τρέχουσα γραμμή του τουρκικού πρότζεκτ. Έχει γίνει ένας σημαντικός αγωγός μέσω των οποίων μπορούμε να μεταφέρουμε ρωσικό αέριο στην Ευρώπη. Η Τουρκία δεν μεταφέρει μόνο φυσικό αέριο, αλλά μεταφέρει και το φυσικό αέριο μας στους καταναλωτές στην Ευρώπη. Οι καταναλωτές στην Ευρώπη θα πρέπει να είναι ευγνώμονες στην Τουρκία που μπορούν να αγοράσουν ρωσικό αέριο από την Τουρκία. Εξάγουμε πετρέλαιο, άνθρακα και φυσικό αέριο στην Τουρκία χωρίς κανένα πρόβλημα», ανέφερε ο Βλαδιμίρ Πούτιν.

Μιλώντας για την έναρξη της αποστολής ουκρανικών σιτηρών από τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας μέσω του ΟΗΕ και της Τουρκίας, ο Ρώσος Πρόεδρος είπε στον Ταγίπ Ερντογάν «θέλω επίσης να σας ευχαριστήσω για τα μέτρα που λάβατε εδώ. Με αυτόν τον τρόπο, τα ρωσικά προϊόντα διατροφής και τα ρωσικά λιπάσματα έφτασαν στην διεθνή κοινότητα. Αυτό είναι ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, ειδικά για τις αναπτυσσόμενες χώρες. Μπορεί να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα λόγω της επισιτιστικής κρίσης. Όλες αυτές οι χώρες ενδιαφέρονται για τις αποφάσεις που παίρνετε. Όλα αυτά έγιναν δυνατά από τις προσωπικές σας συνεισφορές. Ελπίζω ότι σήμερα θα μπορέσουμε να υπογράψουμε το μνημόνιο κατανόησης για την ανάπτυξη των εμπορικών και οικονομικών μας σχέσεων. Αυτό έγινε χάρη στη συναίνεση που επιτεύχθηκε από τις αντιπροσωπείες στην Τουρκία. Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε θέματα ασφάλειας στην περιοχή, ιδιαίτερα τη συριακή κρίση», είπε ο Βλαδιμίρ Πούτιν.

Στην ομιλία του, ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι συναντήθηκε με τον Πούτιν για δεύτερη φορά μέσα σε 3 εβδομάδες. «Οι συναντήσεις των αντιπροσωπειών μας στην Τουρκία ήταν επίσης καρποφόρες. Συζήτησαν πολλά θέματα σε πολιτικά, οικονομικά, εμπορικά και σε όλους αυτούς τους τομείς, και τώρα πιστεύω ότι το να τεθεί ένα τέλος σε αυτό μετά από αυτά τα θέματα θα ανοίξει μια πολύ διαφορετική σελίδα στις σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας», ανέφερε ο Τούρκος Πρόεδρος. Όπως είπε η σημερινή κατ’ιδίαν συνάντηση «είναι πολύ σημαντική όσον αφορά την αποκάλυψη του ρόλου που παίζουν Τουρκία και Ρωσία στην περιοχή»

Για τον πυρηνικό σταθμό Άκκουγιου, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «έχει μεγάλη σημασία». «Φέρνοντας το θέμα του Άκκουγιου σήμερα σε ένα ορισμένο σημείο, λαμβάνοντας αποφάσεις, δεν θα δοθεί η ευκαιρία να αναβληθεί η διαδικασία στο Άκκουγιου. Γιατί είναι πολύ σημαντικό το Άκκουγιου εντός των χρονικών ορίων που καθορίστηκαν. Επειδή ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στο Άκκουγιου θα καλύψει το 10% της ενέργειας της Τουρκίας. Πιστεύω ότι θα ήταν ωφέλιμο για εμάς να κάνουμε μια λεπτομερή συζήτηση για αυτό το θέμα» κατέληξε.

Σ.Ο

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Αυγούστου 2022 - 20:14

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

11 Αυγούστου
Τα πέντε debates που θα πραγματοποιήσει τον Σεπτέμβριο το ΡΙΚ για τις Προεδρικές Εκλογές
17:15
Εμμένει στη ρητορική των προκλήσεων ο Ερντογάν. Η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ από το Αμπντουλχαμίντ Χαν.
16:53
Τεράστια πρόκληση για όλες τις βαθμίδες η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς επισημαίνει ο Πρ. της Επιτροπής Παιδείας
16:36
Ευλογιά των Πιθήκων: Στα 48 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα
16:17
Καταδικάζει εκ νέου τις ενέργειες των Τούρκων στα Βαρώσια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζητά την αντιστροφή όλων των έκνομων ενεργειών στην περίκλειστη πόλη
16:00
Αγωγή εναντίον του Τατάρ από την τ/κ ομοσπονδία ποδοσφαίρου
15:34
Φατίχ Ντονμέζ: Η Τουρκία επιστρέφει στην Μεσόγειο. Το αργότερο σε δυο μήνες θα φέρει αποτελέσματα το "Αμπντουλχαμίτ Χαν".
15:16
Βουλγαρία: Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εν μέσω ενεργειακής κρίσης
14:54
"Πράσινη" η προϊστρορία Ομόνοιας - Απόλλωνα σε αγώνες Super Cup
14:46
Ηττήθηκε από Ντρέιπερ ο Τσιτσιπάς και αποκλείστηκε στους "32" του Μόντρεαλ (video)
14:43
Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το θάνατο του γάτου Μπέρτον έξω από τη Γενική Εισαγγελία. Ζητούν ποινική δίωξη του Δ/ντή Κτηνιατρικών (Εικόνες)
14:29
Ο νέος συμπαίκτης με τον οποίο πορεύεται η ΟΜΟΝΟΙΑ (βίντεο παρουσίασης)
14:24
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand