Ομάδα εργασίας διερευνά την πιθανότητα υπερκερδών εμπορικών έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας

Η ομάδα εργασίας προέβη στην αξιολόγηση όλων των υφιστάμενων σχεδίων ΑΠΕ – Ποιες είναι οι διαπιστώσεις της

Στο Υπουργείο Οικονομικών τα αναλυτικά στοιχεία σε σχέση με την ομάδα παραγωγών που ενδεχομένως να είχαν απροσδόκητα υψηλά έσοδα λόγω της αυξημένης τιμής αγοράς

Καταρτισμός μεθοδολογίας για ενδεχόμενη φορολόγηση ή καθορισμό τέλους

Η ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών (ΥΠΟΙΚ), του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας (ΥΕΕΒ) και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ) για εξέταση του θέματος των πιθανών υπερκερδών παραγωγών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) λόγω της απροσδόκητης αύξησης της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας, έχει προβεί στην εξέταση και αξιολόγηση όλων των υφιστάμενων Σχεδίων ΑΠΕ που εφαρμόζονται σήμερα στην Κύπρο και της τιμολόγησής τους. Η ομάδα εργασίας έχει αποστείλει τις διαπιστώσεις της, αλλά και αναλυτικά στοιχεία, στο Υπουργείο Οικονομικών και εξετάζει παράλληλα το ενδεχόμενο επιβολής σχετικής φορολογίας ή τέλους.

Συγκεκριμένα, από την ομάδα εργασίας έχουν τύχει αξιολόγησης:

Το Σχέδιο επιδοτήσεων έργων ΑΠΕ από το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ με τη μέθοδο Feed in Tariff.

Το Σχέδιο έργων ΑΠΕ ιδίας κατανάλωσης νοικοκυριών/επιχειρήσεων με τη μέθοδο του συμψηφισμού.

Τα Σχέδια έργων ΑΠΕ αυτοπαραγωγής επιχειρήσεων/Δημοσίων Κτηρίων.

Τα Σχέδια έργων ΑΠΕ για εμπορικούς σκοπούς με τελική κατάληξη στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού.

Τα Σχέδια έργων ΑΠΕ στο πλαίσιο της μεταβατικής ρύθμισης της αγοράς με τελική κατάληξη στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού.

Όπως προκύπτει από τα συμπεράσματα της ομάδας εργασίας, δεδομένου ότι το κόστος αποφυγής της ΑΗΚ είναι άμεσα συνυφασμένο με την τιμή αγοράς παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας ΑΠΕ από την ΑΗΚ, η απροσδόκητη αύξησή του, λόγω εξωγενών παραγόντων, οδήγησε αναπόφευκτα στην αύξηση της τιμής αγοράς ΑΠΕ.

Ως εκ τούτου, από την προκαταρκτική αξιολόγηση των πιο πάνω Σχεδίων και με το ενδεχόμενο δημιουργίας υπερκερδών από παραγωγούς ΑΠΕ, προκύπτει ότι για τα σχέδια ιδιοκατανάλωσης (1, 2 και 3 όπως αναφέρονται πιο πάνω), δεν δημιουργούνται υπερκέρδη. Αντιθέτως, η απροσδόκητη αύξηση του κόστους αποφυγής συμβάλλει στη μείωση των δαπανών του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ, με αποτέλεσμα να παρέχεται ευχέρεια για πρόσθετη χρηματοδότηση σχεδίων του Ταμείου που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας και προώθησης της χρήσης συστημάτων ΑΠΕ από νοικοκυριά.

Σε ότι αφορά στα εμπορικά σχέδια ΑΠΕ (4 πιο πάνω), λόγω του ότι η παραχθείσα ενέργεια τιμολογείται βάσει του κόστους αποφυγής, η ομάδα εργασίας διαπιστώνει πως τα αυξημένα έσοδα των έργων του εν λόγω Σχεδίου ενδεχομένως να οδήγησαν, σε κάποιες περιπτώσεις, σε υπερκέρδη.

Αναφορικά με τα εμπορικά έργα ΑΠΕ που αδειοδοτήθηκαν στο πλαίσιο της μεταβατικής ρύθμισης της αγοράς (5 πιο πάνω), διαφαίνεται από τις μέχρι σήμερα αξιολογήσεις ότι τυχόν δημιουργία υπερκερδών είναι περιορισμένη.

Στο πλαίσιο των πιο πάνω διαπιστώσεων, η ομάδα εργασίας έχει αποστείλει προς το Υπουργείο Οικονομικών αναλυτικά στοιχεία σε σχέση με τους παραγωγούς που ενδεχομένως να είχαν απροσδόκητα υψηλά έσοδα λόγω της αυξημένης τιμής αγοράς ενέργειας από ΑΠΕ. Από την περαιτέρω οικονομική ανάλυση των στοιχείων, η ομάδα εργασίας θα προχωρήσει με καταρτισμό μεθοδολογίας για ενδεχόμενη φορολόγηση ή καθορισμό τέλους επί της δημιουργίας υπερκερδών από παραγωγούς ΑΠΕ και με εις βάθος ανάλυση των δεδομένων που αφορούν τους επηρεαζόμενους παραγωγούς.

Σ.Ο

Τελευταία Ενημέρωση: 04 Αυγούστου 2022 - 14:15

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

11 Αυγούστου
Τεράστια πρόκληση για όλες τις βαθμίδες η έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς επισημαίνει ο Πρ. της Επιτροπής Παιδείας
16:36
Ευλογιά των Πιθήκων: Στα 48 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα
16:17
Καταδικάζει εκ νέου τις ενέργειες των Τούρκων στα Βαρώσια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ζητά την αντιστροφή όλων των έκνομων ενεργειών στην περίκλειστη πόλη
16:00
Αγωγή εναντίον του Τατάρ από την τ/κ ομοσπονδία ποδοσφαίρου
15:34
Φατίχ Ντονμέζ: Η Τουρκία επιστρέφει στην Μεσόγειο. Το αργότερο σε δυο μήνες θα φέρει αποτελέσματα το "Αμπντουλχαμίτ Χαν".
15:16
Βουλγαρία: Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις εν μέσω ενεργειακής κρίσης
14:54
"Πράσινη" η προϊστρορία Ομόνοιας - Απόλλωνα σε αγώνες Super Cup
14:46
Ηττήθηκε από Ντρέιπερ ο Τσιτσιπάς και αποκλείστηκε στους "32" του Μόντρεαλ (video)
14:43
Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το θάνατο του γάτου Μπέρτον έξω από τη Γενική Εισαγγελία. Ζητούν ποινική δίωξη του Δ/ντή Κτηνιατρικών (Εικόνες)
14:29
Ο νέος συμπαίκτης με τον οποίο πορεύεται η ΟΜΟΝΟΙΑ (βίντεο παρουσίασης)
14:24
Σκιάθος: Αεροπλάνο περνά… ξυστά πάνω από τα κεφάλια λουομένων (Βίντεο)
14:00
Η Ελλάδα και άλλες 4 χώρες στέλνουν βοήθεια στη Γαλλία για τη μεγάλη πυρκαγιά στο Μπορντό
13:57
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand