Ιταλία: Στο έλεος των ακραίων καιρικών φαινομένων όλη η χώρα – Εκτεταμένες ζημιές, 2 νεκροί στη Τοσκάνη (Βίντεο)

Ακραία καιρικά φαινόμενα πλήττουν ολοκληρη την Ιταλία η οποία έχει κοπεί το τελευταίο 24ωρο κυριολεκτικά στα δύο

Στο Νότο επικρατούν υψηλές θερμοκρασίες, άνω των 40 βαθμών σε διάφορες πόλεις, ενώ καταιγίδες και χαλάζι έπληξαν και πλήττουν διάφορες περιοχές στα Κεντροβόρεια της χώρας.


Καταιγίδες και ζημιές σε Τοσκάνη και Λιγουρία

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός είναι 2 νεκροί λόγω πτώσης δέντρων, και 18 τραυματίες, κυρίως στην περιφέρεια της Τοσκάνης, όπου σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές.

Στο Πιομπίνο, σφοδρότατη καταιγίδα χτύπησε την περιοχή όπου εγκαταστάθηκε ο πανοραμικός τροχός, ενώ στις περιοχές της Μαρίνα ντι Καράρα ανεμοστρόβιλος σάρωσε την τοπική λαϊκή αγορά. Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη της Τοσκάνης, Εουτζένιο Τζιάνι, οι ριπές των ανέμων κατέγραψαν τα 140 χιλιόμετρα την ώρα.

Η σφοδρή καταιγίδα που έπληξε την παραθαλάσσια περιοχή Σέστρι Λεβάντε και Κιάβαρι μετέφερε καμπίνες των λουτρών της παραλίας στη σιδηροδρομική γραμμή Γένοβα-Λα Σπέτσια, προκαλώντας έτσι τη διακοπή της κυκλοφορίας της.
Χαρακτηριστική η χαλαζόπτωση στο Σέστρι Λεβάντε στην Ανατολική Λιγουρία, όπου κηρύχθηκε η κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ η δήμαρχος κάλεσε τον πληθυσμό να παραμείνει μακριά από την θάλασσα.

Ζημιές στο καμπαναριό του Σαν Μάρκο της Βενετίας – Χάθηκαν σοδειές στη Φεράρα

Το μεσημέρι στη Βενετία οι ριπές του ανέμου προκάλεσαν την αποκόλληση θραυσμάτων τούβλων από τον πύργο του καμπαναριού της Βασιλικής του Σαν Μάρκο. Για προληπτικούς λόγους η Βασιλική εκκενώθηκε από τους τουρίστες και η πρόσβαση απαγορεύτηκε μέχρι νεοτέρας.

Μεγάλες ζημιές προκλήθηκαν και στην περιφέρεια της Εμίλια-Ρομάνια. Συγκεκριμένα, στην ορεινή πόλη Μπάρντι, στα Απέννινα Όρη της επαρχίας της Πάρμα, μια σφοδρότατη θύελλα αποτελούμενη από πυκνό χαλάζι και νερό μετέτρεψε τους δρόμους σε λευκούς χειμάρρους. Μεγάλες ζημιές αναφέρονται και στις περιοχές της Μόντενα και της Φεράρα. Στην τελευταία μάλιστα ο δήμαρχος ανακοίνωσε πως “χάθηκαν ολόκληρες σοδειές”.

Τέλος, παραμένει σε επιφυλακή και το Μιλάνο, όπου ο Δήμος προέβη στο κλείσιμο πολλών περιφραγμένων πάρκων λόγω καταιγίδων, και υπάρχει κίνδυνος υπερχείλισης των τοπικών ποταμών Λάμπρο και Σέβεζο.

Στους 30 βαθμούς Κελσίου η θερμοκρασία της θάλασσας – Κίνδυνος μεσογειακών τυφώνων

Οι καταιγίδες με χαρακτήρα τροπικών τυφώνων αποτελούν ένα βίαιο, αναμενόμενο αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών των Ιταλικών θαλασσών, οι οποίες κατέγραψαν μέχρι και τους 30 βαθμούς.

Όπως είχε δηλώσει πρόσφατα στο πρακτορείο ANSA ο Lorenzo Tedici, μετεωρολόγος της ιστοσελίδας iLMeteo.it, το μείγμα της ζέστης του ήλιου, της απουσίας ισχυρών καταιγίδων στη θάλασσα αλλά και φρέσκων ανέμων από το Βορρά έχουν εμποδίσει την ανάμειξη του θαλασσινού νερού, μη επιτρέποντας την επιφανειακή ψύξη της θάλασσας.

Σύμφωνα με τον Tedici, υπάρχει έτσι ένας έμπρακτος κίνδυνος η ζέστη της θάλασσας να μετατραπεί “σε ενέργεια για καταιγίδες και/ή άλλα βίαια φαινόμενα” με την πιθανότητα δημιουργίας μικρών τυφώνων τροπικού χαρακτήρα “και στη Μεσόγειο Θάλασσα” – οι λεγόμενοι τυφώνες Medicane, τους οποίους πράγματι βλέπουμε όλο και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 18 Αυγούστου 2022 - 20:48

Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταιες Ειδησεις

24 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Τετάρτη 24 Απριλίου 2024
21:58
Γαλλία: Σύλληψη 16χρονου για προγραμματισμένη επίθεση στο όνομα του Ισλαμικού Χαλιφάτου
21:52
Υποβάλλονται αύριο οι υποψηφιότητες για τους Προέδρους των Επαρχιακών Οργανισμών και για τους Δημάρχους
21:39
Έξι συν μια προτάσεις νόμου για ρύθμιση των πολλαπλών συντάξεων και του ορίου αφυπηρέτησης
20:56
Συζήτησαν και για την Κύπρο Ερντογάν και Σταϊνμάιερ στην Άγκυρα
20:54
Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ζελένσκι καλωσορίζει το αμερικανικό πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισεκ. δολαρίων
20:31
Τον Απρίλιο η Ρωσία θα διπλασιάσει τα έσοδα της από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο
18:42
Το Ισραήλ λέει πως «προχωράει» με την επίθεση στη Ράφα – Ο στρατός έκανε όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες
18:13
Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία αποτελεί υπαρξιακή απειλή για την Ευρώπη
17:31
Iσραήλ: Διακόσιες χιλιάδες πολίτες κατέφυγαν στα καταφύγια λόγω drone της Χεζμπολάχ
17:27
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 24/04/24
17:05
Αποφυγή κυκλοφορίας σε ανοικτούς χώρους λόγω σκόνης συνιστά το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας
16:25
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.