Εγκρίνεται το Φθινόπωρο το διδύναμο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται στην Ευρώπη η έγκριση ενός διδύναμου εμβόλιου, που θα καλύπτει το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού και το στέλεχος της «Όμικρον», δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακολογίας και μέλος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Δρ. Χρίστος Πέτρου, ο οποίος αναφέρει ότι είναι δυνατόν να διατεθεί για χορήγηση κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Δρ. Πέτρου αναφέρει πως η ανάγκη και ο βέλτιστος χρόνος, για περαιτέρω πρόσθετες αναμνηστικές δόσεις το φθινόπωρο και τον χειμώνα με το προσαρμόσμενο εμβόλιο, μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα, ειδικά ανάλογα με τον χρόνο των δεύτερων ενισχυτικών δόσεων την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2022, καθώς και τα στοιχεία συνεχιζόμενης προστασίας έναντι σοβαρής νόσου σε αυτούς, που έχουν λάβει τη δεύτερη αναμνηστική δόση.

Ο Καθηγητής Πέτρου σημειώνει, επίσης, ότι οι μελλοντικές στρατηγικές εμβολιασμού μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των ενημερωμένων εμβολίων και τα χαρακτηριστικά τους, για να συμπληρώσει πως οι χώρες μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν διαφορετικούς τύπους εμβολίων, για διαφορετικές στρατηγικές και ομάδες πληθυσμού, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των ενημερωμένων εμβολίων σε σύγκριση με αυτά της πρώτης γενιάς και φυσικά ανάλογα και με την εμφάνιση νέων παραλλαγών.

Τονίζει ακόμα πως είναι εξαιρετικά σημαντική η χορήγηση της 4ης δόσης στους ανθρώπους άνω των 60 και στους ευπαθείς, όπως καθορίστηκαν, ενώ υπογραμμίζει πως «δεν πρέπει να εφησυχάζουν σε αναμονή των νέων εμβολίων, όποτε καταστούν διαθέσιμα».

Αναφερόμενος στο το διδύναμο εμβόλιο, που παρασκευάστηκε από την Moderna ως αναμνηστική δόση για ενήλικες και εγκρίθηκε ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Πέτρου είπε πως το συγκεκριμένο εμβόλιο καλύπτει το αρχικό στέλεχος του ιού και το στέλεχος της «Όμικρον», ενώ φαίνεται να έχει ικανοποιητική προστασία στην «Όμικρον 4» και «Όμικρον 5».

Ερωτηθείς για την έγκριση ενός τέτοιου εμβολίου στην Ευρώπη τον ερχόμενο μήνα, ο Δρ. Πέτρου αναφέρει πως είναι δυνατόν να είναι διαθέσιμα κάποια στιγμή κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν σαφή χρονοδιαγράμματα.

Επιπροσθέτως, σημειώνει ότι στη συνέχεια αναμένονται εξελίξεις και για εμβόλιο, το οποίο θα είναι ειδικά προσαρμοσμένο στην «Όμικρον 4» και «Όμικρον 5».

Η πρακτική που ακολουθείται για το εμβόλιο γρίπης ενδεχομένως να εφαρμοστεί και έναντι του κορωνοϊού, λέει ο Δρ. Πέτρου

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να αναφέρει εάν υπάρχει περίπτωση το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού να καταστεί εποχικό, όπως της γρίπης, ο Δρ. Πέτρου εκτιμά ότι «είναι δυνατόν η πρακτική που ακολουθείται για το εμβόλιο της γρίπης να εφαρμοστεί και έναντι του κορωνοϊού», εξηγώντας πως ενδεχομένως να υπάρχει μια πλατφόρμα διδύναμου ή πολύδύναμου εμβολίου και να αλλάζει κάποιο στέλεχος, ώστε να αντιμετωπίζει και το στέλεχος που επικρατεί.

«Φυσικά», σημειώνει, «ο μεγάλος στόχος είναι η ανάπτυξη εμβολίων, που να περιορίζουν σε μεγάλο ποσοστό τη διασπορά και τη μετάδοση του ιού».

Σύμφωνα με τον Δρ. Πέτρου «αυτό μπορεί μάλλον να γίνει με ενδορινικά χορηγούμενα εμβόλια», για να συμπληρώσει ότι επί τούτου τα νέα από τις μελέτες είναι λιγότερο ενθαρρυντικά.

Σ.Ο

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Αυγούστου 2022 - 12:57

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Νοεμβρίου
Το κατοχικό καθεστώς δεν επιτρέπει σε κρατικούς λειτουργούς να μεταβούν στα σχολεία του Ριζοκαρπάσου (Βίντεο)
13:03
Παράνομη και επικίνδυνη χαρακτηρίζει την κατάσταση στη νεκρή ζώνη η κυβέρνηση (Βίντεο)
12:54
Ατυχές περιστατικό χαρακτήρισε ο Μητσοτάκης την ακύρωση συνάντησης από τον Σούνακ
12:22
Έγκριση νομοσχεδίου για αστικό αναδασμό αποφάσισε το Υπουργικό
12:17
Πραγματοποιήθηκε το πρωί η τελετή διαβεβαίωσης 179 νέων αστυνομικών
11:58
ΟΥΝΦΙΚΥΠ: Δεν έχει σημειωθεί κάποια αλλαγή από χθες στη νεκρή ζώνη (Βίντεο)
11:50
Σάκκαρη και Αλκαράθ σε αγώνα επίδειξης στο Μεξικό
11:47
Σε 1ο και 2ο όμιλο το ενδιαφέρον για πρόκριση στους «16» του Champions League
11:45
Ένταξη Σουηδίας στο ΝΑΤΟ: Εντός εβδομάδων η επικύρωση της Τουρκίας
11:34
Νέα απάτη μέσω Facebook
11:27
Τμήμα Μετεωρολογίας- 2ο Δελτίο Καιρού 29/11/2023
11:13
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα η αντιμετώπιση χρόνιων στρεβλώσεων του εκπαιδευτικού συστήματος
11:07
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand