Εγκρίνεται το Φθινόπωρο το διδύναμο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού

Τον Σεπτέμβριο αναμένεται στην Ευρώπη η έγκριση ενός διδύναμου εμβόλιου, που θα καλύπτει το αρχικό στέλεχος του κορωνοϊού και το στέλεχος της «Όμικρον», δηλώνει στο ΚΥΠΕ ο Αναπληρωτής Καθηγητής Φαρμακολογίας και μέλος της Εθνικής Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Δρ. Χρίστος Πέτρου, ο οποίος αναφέρει ότι είναι δυνατόν να διατεθεί για χορήγηση κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022.

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Δρ. Πέτρου αναφέρει πως η ανάγκη και ο βέλτιστος χρόνος, για περαιτέρω πρόσθετες αναμνηστικές δόσεις το φθινόπωρο και τον χειμώνα με το προσαρμόσμενο εμβόλιο, μπορεί να διαφέρει από χώρα σε χώρα, ειδικά ανάλογα με τον χρόνο των δεύτερων ενισχυτικών δόσεων την άνοιξη και το καλοκαίρι του 2022, καθώς και τα στοιχεία συνεχιζόμενης προστασίας έναντι σοβαρής νόσου σε αυτούς, που έχουν λάβει τη δεύτερη αναμνηστική δόση.

Ο Καθηγητής Πέτρου σημειώνει, επίσης, ότι οι μελλοντικές στρατηγικές εμβολιασμού μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τη διαθεσιμότητα των ενημερωμένων εμβολίων και τα χαρακτηριστικά τους, για να συμπληρώσει πως οι χώρες μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν διαφορετικούς τύπους εμβολίων, για διαφορετικές στρατηγικές και ομάδες πληθυσμού, ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των ενημερωμένων εμβολίων σε σύγκριση με αυτά της πρώτης γενιάς και φυσικά ανάλογα και με την εμφάνιση νέων παραλλαγών.

Τονίζει ακόμα πως είναι εξαιρετικά σημαντική η χορήγηση της 4ης δόσης στους ανθρώπους άνω των 60 και στους ευπαθείς, όπως καθορίστηκαν, ενώ υπογραμμίζει πως «δεν πρέπει να εφησυχάζουν σε αναμονή των νέων εμβολίων, όποτε καταστούν διαθέσιμα».

Αναφερόμενος στο το διδύναμο εμβόλιο, που παρασκευάστηκε από την Moderna ως αναμνηστική δόση για ενήλικες και εγκρίθηκε ήδη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο κ. Πέτρου είπε πως το συγκεκριμένο εμβόλιο καλύπτει το αρχικό στέλεχος του ιού και το στέλεχος της «Όμικρον», ενώ φαίνεται να έχει ικανοποιητική προστασία στην «Όμικρον 4» και «Όμικρον 5».

Ερωτηθείς για την έγκριση ενός τέτοιου εμβολίου στην Ευρώπη τον ερχόμενο μήνα, ο Δρ. Πέτρου αναφέρει πως είναι δυνατόν να είναι διαθέσιμα κάποια στιγμή κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2022, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχουν σαφή χρονοδιαγράμματα.

Επιπροσθέτως, σημειώνει ότι στη συνέχεια αναμένονται εξελίξεις και για εμβόλιο, το οποίο θα είναι ειδικά προσαρμοσμένο στην «Όμικρον 4» και «Όμικρον 5».

Η πρακτική που ακολουθείται για το εμβόλιο γρίπης ενδεχομένως να εφαρμοστεί και έναντι του κορωνοϊού, λέει ο Δρ. Πέτρου

Κληθείς από το ΚΥΠΕ να αναφέρει εάν υπάρχει περίπτωση το εμβόλιο κατά του κορωνοϊού να καταστεί εποχικό, όπως της γρίπης, ο Δρ. Πέτρου εκτιμά ότι «είναι δυνατόν η πρακτική που ακολουθείται για το εμβόλιο της γρίπης να εφαρμοστεί και έναντι του κορωνοϊού», εξηγώντας πως ενδεχομένως να υπάρχει μια πλατφόρμα διδύναμου ή πολύδύναμου εμβολίου και να αλλάζει κάποιο στέλεχος, ώστε να αντιμετωπίζει και το στέλεχος που επικρατεί.

«Φυσικά», σημειώνει, «ο μεγάλος στόχος είναι η ανάπτυξη εμβολίων, που να περιορίζουν σε μεγάλο ποσοστό τη διασπορά και τη μετάδοση του ιού».

Σύμφωνα με τον Δρ. Πέτρου «αυτό μπορεί μάλλον να γίνει με ενδορινικά χορηγούμενα εμβόλια», για να συμπληρώσει ότι επί τούτου τα νέα από τις μελέτες είναι λιγότερο ενθαρρυντικά.

Σ.Ο

Τελευταία Ενημέρωση: 17 Αυγούστου 2022 - 12:57

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

03 Δεκεμβρίου
Έβομη διαδοχική νίκη για το ΑΠΟΕΛ, που μείωσε τη διαφορά από την πρωτοπόρο Πάφο στον έναν βαθμό
22:13
Τίτλοι Ειδήσεων - Σάββατο 03 Δεκεμβρίου
22:00
Το Ιράν ξεκίνησε την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού εργοστασίου στη νοτιοδυτική επαρχία Χουζεστάν
21:35
Το νέο τους αόρατο πυρηνικό βομβαρδιστικό παρουσίασαν οι Ηνωμένες Πολιτείες
20:56
Έκκληση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για υποστήριξη των Σύρων προσφύγων και του Λιβάνου
20:47
Τουρκικά αεροσκάφη παραβίασαν 49 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο το τελευταίο 24ωρο
20:06
Την ανάγκη για περισσότερη Ευρώπη στο μέτωπο του Νότου τόνισε η πρωθυπουργός της Ιταλίας
19:51
Στα προημιτελικά η Ολλανδία
19:31
Ο αμερικανικός στόλος αναχαίτισε αλιευτικό σκάφος με 50 τόνους πυρομαχικών στον Κόλπο του Ομάν
18:31
Συστήματα εκτόξευσης πολλαπλών πυραύλων HIMARS αγοράζει από τις ΗΠΑ η Εσθονία
18:03
Ψυχραιμία ζητεί από τους Γάλλους ο Μακρόν, αναφορικά με το ενδεχόμενο διακοπής παροχής ρεύματος
17:27
Εκδήλωση διαμαρτυρίας στην Μακαρίου για επαναφορά της αμφιδρόμησης
17:17
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand