Μεγάλη ανησυχία Γενικού Διευθυντή Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας για την κατάσταση στη Ζαπορίζια (βίντεο)

Photo by Andrey BORODULIN / AFP

Μεγάλη ανησυχία για την κατάσταση στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια εξέφρασε ο Γενικός Διευθυντής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, Ράφαελ Γκρόσι, ενημερώνοντας, σε έκτακτη συνεδρία, το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο κύριος Γκρόσι προειδοποίησε ότι θα υπάρξουν πολύ σοβαρές συνέπειες, αν οι συγκρούσεις συνεχιστούν.

Διευκρίνησε, επίσης, ότι δεν έχει πρόσβαση στο πυρηνικό εργοστάσιο, το μεγαλύτερο για παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη, και έτσι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει οποιαδήποτε πληροφορία για το τι πραγματικά συμβαίνει στις εγκαταστάσεις του.

"Αυτή", είπε, "είναι μια κρίσιμη ώρα και πρέπει, το συντομότερο δυνατόν, να επιτραπεί στη Διεθνή Υπηρεσία να εκτελέσει την αποστολή της, για να στηρίξει το εργοστάσιο".

Οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Ουκρανία αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις και βομβαρδισμούς στην περιοχή του εργοστασίου.

Ζαπορίζια - Ουκρανία 12-8-22 Photo by Andrey BORODULIN - AFP.jpg

Η Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας της Ουκρανίας κατηγόρησε την Ρωσία ότι, χθες, διενήργησε πέντε επιθέσεις εναντίον των εγκαταστάσεων του εργοστασίου, κοντά στο χώρο, όπου είναι αποθηκευμένο ραδιενεργό υλικό.

Από την άλλη, ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι διενεργήθηκαν δύο ουκρανικές επιθέσεις εναντίον του εργοστασίου.

Κατά τη συνεδρία του Συμβουλίου Ασφαλείας, την οποία ζήτησε η Μόσχα, ο Ρώσος αντιπρόσωπος προειδοποίησε ότι οι ουκρανικές επιθέσεις εναντίον των υποδομών του εργοστασίου φέρνουν τον κόσμο στο χείλος μιας πυρηνικής καταστροφής, παρόμοιας με αυτή στο Τσερνόμπιλ.

Ζαπορίζια Ουκρανία 11-8-22 Photo by Andrey BORODULIN  AFP.jpg

Ο Αμερικανός αντιπρόσωπος ανέφερε ότι υποστηρίζει την ουκρανική πρόταση για δημιουργία αποστρατιωτικοποιημένης ζώνης γύρω από το εργοστάσιο και ζητεί την άμεση παράδοση του εργοστασίου στην κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Έκκληση απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών

Έκκληση προς όλες τις πλευρές να τερματίσουν αμέσως κάθε στρατιωτική δραστηριότητα, κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Ζήτησε, επίσης, να επιτευχθεί επειγόντως συμφωνία για να δημιουργηθεί ασφαλής αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη περιμετρικά των εγκαταστάσεων του σταθμού.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ, ΕΡΤ, EBU, Reuters, AFP

M.X

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Αυγούστου 2022 - 09:31

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκθεση ΟΗΕ: Η διαίρεση της Κύπρου εμποδίζει την απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλους τους κατοίκους
22:08
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
22:00
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.