Στα βόρεια της Κύπρου το Αμπντουλχαμίντ Χαν – Navtex ως τις 22 Οκτωβρίου (Βίντεο)

Σε τουρκικά χωρικά ύδατα και συγκεκριμένα σε απόσταση 55 χιλιομέτρων νοτίως από τον κόλπο της Αττάλειας, ακριβώς απέναντι από την κατεχόμενη Κύπρο πλέει το τουρκικό γεωτρητικό σκάφος Αμπντουλχαμίντ Χαν, ενώ η ‘Αγκυρα εμμένει στις αιτιάσεις της περί αποστρατιωτικοποίησης των νησιών, τις οποίες εμπλουτίζει με εμπρηστικές δηλώσεις για το Καστελόριζο.

«Μπορούμε κολυμπώντας να φθάσουμε στο Καστελόριζο” , δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ μενώ ο Ερντογάν προειδοποιούσε ότι «κανείς δεν θα εμποδίσει γεωτρήσεις όπου υπάρχει δικαιοδοσία». Αυστηρή ήταν η απάντηση της Αθήνας, με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να κάνει λόγο για πλειοδοσία προκλήσεων από το πολιτικό προσωπικό της γείτονος.

Η τουρκική navtex για την εν λόγω περιοχή ισχύει έως τις 22 Οκτωβρίου, χωρίς κανείς να μπορεί ν’ αποκλειστεί το ενδεχόμενο έκδοσης νέας οδηγίας, σε νοτιότερο σημείο, κοντά ή εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Ζώνης. Σε αυτήν την κατεύθυνση άλλωστε κινήθηκε ο Ταγίπ Ερντογάν, στον γεμάτο μεγαλοϊδεατισμό λόγο του, μπροστά από το γεωτρύπανο.

«Το πλοίο μας δεν θα σταματήσει μετά την ολοκλήρωση των εργασιών γεώτρησης της εκεί θα μετακινηθεί σε άλλα πηγάδια. Θα συνεχίσει να ψάχνει μέχρι να βρει. Οι εργασίες εξερεύνησης και γεώτρησης στη Μεσόγειο είναι επίσης στη δική μας δικαιοδοσία. Δεν χρειαζόμαστε άδεια ή την εύνοια κανενός γι’ αυτό», είπε μεταξύ άλλων ο Τούρκος πρόεδρος.

Αθήνα: «Πλειοδοσία προκλήσεων από το πολιτικό προσωπικό της γείτονος»

«Τα εθνικά μας δίκαια είναι απολύτως κατοχυρωμένα και προστατευμένα, βασίζονται στις συνθήκες, βασίζονται στην αποτρεπτική μας δυνατότητα, βασίζονται στις σχέσεις μας με τους συμμάχους μας, βασίζονται κυρίως στο γεγονός ότι η παγκόσμια κοινότητα ότι η Ελλάδα βρίσκεται με την πλευρά του δικαίου απέναντι σε κάθε αναθεωρητισμό», τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου και πρόσθεσε ότι θα ήταν «καλή ιδέα να γίνει ένας αγώνας ειρήνης ανοιχτής θαλάσσης με τη συμμετοχή και Ελλήνων και Τούρκων κολυμβητών. Είναι καλύτερα να το δούμε πιο αποφορτισμένα το όλο ζήτημα».

Σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ το γεωτρύπανο θα βρίσκεται σε σημείο που δεν βρίσκεται σε αμφισβητούμενα ύδατα και είναι 45 χιλιόμετρα μακριά από της περιοχές που έχει ανακοινώσει η Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου.

Ο Τούρκος πρόεδρος έφτασε νωρίτερα με το προεδρικό ελικόπτερο και προσγειώθηκε στο πλωτό γεωτρύπανο συνοδευόμενος από μεγάλη ακολουθία. Σε αίθουσα του πλοίου ενημερώθηκε από του υπεύθυνους του Αμπντουλχαμίντ Χαν.

Ο Ερντογάν επέλεξε «το λιγότερο ριψοκίνδυνο σενάριο»

Η επιλογή του προέδρου Ερντογάν να στείλει το νέο πλωτό γεωτρύπανο Abdulhamid Han σε περιοχή εντός της θαλάσσιας δικαιοδοσίας της Τουρκίας, 55 χλμ ανοικτά του κόλπου της Αττάλειας, οπωσδήποτε απομάκρυνε την πιθανότητα κρίσης με την Κύπρο και την Ελλάδα. Ήταν δε το λιγότερο επικίνδυνο σενάριο από όσα κυκλοφορούσαν από τη στιγμή που η Άγκυρα, ύστερα από διακοπή 2 χρόνων, αποφάσισε να ξαναστείλει γεωτρύπανο στην Μεσόγειο. Το υπερσύγχρονο αυτό πλοίο που η τιμή πλησιάζει τα 200 εκατομμύρια δολάρια, θα πραγματοποιήσει γεωτρήσεις στην περιοχή έως τις 7 Οκτωβρίου, και αν χρειαστεί η παραμονή του θα παραταθεί. Όπως είπε ο Τούρκος πρόεδρος, το νέο αυτό απόκτημα, είναι το σύμβολο του νέου οράματος της Τουρκίας στον τομέα της ενέργειας και το πρώτο βήμα του «ολοκληρωμένου επιχειρηματικού σχεδίου στην Ανατολική Μεσόγειο».

Γιαϊτζί: Παγιδεύτηκε η Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας

Δεν ήταν σαφές αν εννοεί ότι τα επόμενα βήματα θα είναι πιο ριψοκίνδυνα, πάντως ήδη ακούστηκαν οι πρώτες φωνές διαμαρτυρίας στην Τουρκία όπως του γνωστού αντινάυαρχου Τζιχάτ Γιαϊτζί που θεωρεί ότι η επιλογή θέσης για το γεωτρύπανο, παγιδεύει την Τουρκία στον κόλπο της Αττάλειας. Πάντως ο Ερντογάν δεν παρέλειψε να αφήσει σαφείς αιχμές κατά της Ελλάδας και Κύπρου λέγοντας σήμερα στην ομιλία του, ότι «ούτε οι μαριονέτες ούτε εκείνοι που κρατούν τα σχοινιά τους θα μπορέσουν να μας εμποδίσουν να αποκτήσουμε τα δικαιώματά μας στη Μεσόγειο».

Τέσσερα πλοία θα συνοδεύουν το πλωτό γεωτρύπανο όταν βγει στα ανοιχτά: Το ερευνητικό Βilim και τρία πλοία επιμελητειακής υποστήριξης: Τα Hakan Ιlhan, Murat Ιlhan και Kutsi Ιlhan. Τα δύο τελευταία έφτασαν χθες από Κωνσταντινούπολη και ενώθηκαν στην νηοπομπή.

Στο λιμάνι του Τασουστζού της Μερσίνας, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε ειδική τελετή «αποχαιρέτησε» το μεγαλύτερο και ισχυρότερο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, για την πρώτη αποστολή του στην Ανατολική Μεσόγειο.

Με αναφορές μεγαλοϊδεατισμού στη «Γαλάζια Πατρίδα» ο Ερντογάν, ανακοίνωσε την πορεία του πλωτού γεωτρύπανου, «εκτός των υδάτων που διεκδικούνται από την Κύπρο», όπως επισημαίνει το πρακτορείο Reuters.

«Θα στείλουμε το πλοίο Αμπντουλχαμίντ Χαν στο πηγάδι Yörükler-1, 55 χιλιόμετρα έξω από τον Γκαζί Πασά. Το πηγάδι Yörükler-1 είναι το πρώτο βήμα του ολοκληρωμένου επιχειρηματικού μας σχεδίου στην Ανατολική Μεσόγειο» υπογράμμισε ο Ταγίπ Ερντογάν.

Ακάρ: Σε απόσταση κολύμβησης το Καστελλόριζο

Νέες απειλές εξαπέλυσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, ο οποίος αναφέρθηκε στην απόσταση του Καστελόριζου, λέγοντας πως είναι μόνο 1.950 μέτρα και οι φοιτητές των στρατιωτικών σχολών μπορούν να κολυμπήσουν μέχρι εκεί. Μάλιστα, ο Χουλουσί Ακάρ αναφερόμενος σε Έλληνα υπουργό, που φέρεται να είπε ότι «αν μπορούν ας έρθουν», απάντησε πως εάν θέλει ο Θεός, μπορεί να συμβεί και αυτό».

Σε παράλληλο επίπεδο, η Τουρκία επαναφέρει συστηματικά το θέμα της αμφισβήτησης της κυριαρχίας ελληνικών νησιών, απαιτώντας την αποστρατιωτικοποίηση του ανατολικού Αιγαίου. Ο Χουλουσί Ακάρ, παρουσίασε στους Τούρκους πρέσβεις μια μακρά λίστα με τις θεωρούμενες ελληνο-τουρκικές διαφορές και αναφέρθηκε προκλητικά στο Καστελλόριζο:

«Το άρθρο 12 της Συνθήκης της Λωζάνης, το άρθρο 14 της Συμφωνίας των Παρισίων δηλώνουν πολύ ξεκάθαρα ότι δεν μπορείτε να οπλίσετε τα νησιά σας.Υπάρχει και το θέμα του Καστελόριζου. Απέχει 580 χλμ. από την ηπειρωτική Ελλάδα. Και από τις ακτές μας σε απόσταση κολύμβησης 1.950 μέτρων, απόσταση που κολυμπούν οι δόκιμοι στρατιωτικών σχολών».

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 10 Αυγούστου 2022 - 10:31

Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταιες Ειδησεις

29 Σεπτεμβρίου
Ενεργειακή «καταιγίδα»: Η Ευρώπη αντιμέτωπη με διακοπές κινητής τηλεφωνίας, «λουκέτα» σε επιχειρήσεις και μείωση παραγωγής φαρμάκων
22:03
Τσαβούσογλου: Η Τουρκία θα αναπτύξει περισσότερες δυνάμεις στην κατεχόμενη Κύπρο
21:50
Ρωσία: Η Nord Stream AG περιμένει να της δοθεί επίσημη άδεια για να ξεκινήσει την εκτίμηση της ζημιάς (Βίντεο)
21:37
Τηλεφωνική συνομιλία Ντράγκι – Ζελένσκι: Βράβευση του Ιταλού Πρωθυπουργού με την ύψιστη τιμή της Ουκρανίας
21:21
Χριστοφίδης, Πρωτοπαπάς και Κολοκασίδης στο αποψινό debate του ΡΙΚ στις 22:00
21:07
Τα σχέδια για προσάρτηση από Ρωσία είναι μια επικίνδυνη κλιμάκωση, λέει ο ΓΓ των ΗΕ
20:50
Αποκλειστική συνέντευξη στο ΡΙΚ του πρέσβη της Κίνας στην Κύπρο, Λιου Γιαντάο. Κυπριακό, Οικονομία και Ουκρανικό στο επίκεντρο (Βίντεο)
20:31
Μαριος Πελεκάνος: Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα ακολουθήσει την Τουρκία στο δρόμο των προκλήσεων, της έντασης και των απειλών (Βίντεο)
20:02
Τουρκία: Ο πρόεδρος Ερντογάν προτρέπει την κεντρική τράπεζα να προχωρήσει σε περαιτέρω μείωση επιτοκίων
19:43
Μπρα ντε φερ Κομισιόν – Κρατών μελών για πλαφόν στο φυσικό αέριο
19:27
Χ. Ακάρ: Η Ελλάδα προκαλεί συνεχώς – Εμείς είμαστε πολύ ψύχραιμοι και υπομονετικοί
19:12
Αγία Νάπα: Πέραν των διακοσίων κιλών καπνικά προϊόντα εντόπισαν αστυνομία και τμήμα Τελωνείων σε ψυγεία
18:53
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand