«Θα συνεχίσω» απάντησε στις φωνές περί παραίτησης ο Τζόνσον - Πάνω από 20 οι παραιτήσεις από την κυβέρνηση

Αποφασισμένος να παραμείνει στον πρωθυπουργικό θώκο της Βρετανίας δήλωσε από το βήμα της Βουλής των Κοινοτήτων ο Μπόρις Τζόνσον, παρά τις αμφιβολίες για το πολιτικό του μέλλον μετά από τις μαζικές παραιτήσεις από την κυβέρνησή του.

Από το βράδυ της Τρίτης μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής ο κ. Τζόνσον είχε λάβει επιστολές παραίτησης από δύο υπουργούς, επτά υφυπουργούς και ακόμα δώδεκα κυβερνητικά στελέχη χαμηλότερων βαθμίδων. Οι επιστολές αυτές επισήμαιναν στην πλειοψηφία τους το έλλειμμα «ακεραιότητας» που καταλογίζεται στον Πρωθυπουργό.

Ερωτηθείς κατά την εβδομαδιαία συνεδρίαση με ερωτήσεις προς τον Πρωθυπουργό από τον βουλευτή του Συντηρητικού Κόμματός του Τιμ Λόουτον αν υπάρχουν περιστάσεις υπό τις οποίες θα παραιτείτο, ο κ. Τζόνσον είπε πως αυτό θα γινόταν αν αισθανόταν πως η κυβέρνηση δεν μπορεί να εκπληρώσει τη λαϊκή εντολή.

«Η δουλειά ενός Πρωθυπουργού σε δύσκολες περιστάσεις όταν έχει λάβει μια κολοσσιαία (λαϊκή) εντολή είναι να συνεχίζει και αυτό είναι που πρόκειται να κάνω», πρόσθεσε ο Μπόρις Τζόνσον.

Ο Πρωθυπουργός δέχθηκε σφοδρή επίθεση στην ίδια συνεδρίαση από τον ηγέτη των Εργατικών της αξιωματικής αντιπολίτευσης σερ Κιρ Στάρμερ, που είπε ότι η διατήρηση στο κυβερνητικό σχήμα του Κρις Πίντσερ ενώ ο κ. Τζόνσον γνώριζε για τις καταγγελίες περί σεξουαλικής παρενόχλησης δείχνει πόσο «σοβαρή» είναι η κατάσταση.

Σχολιάζοντας σκωπτικά τις παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών, ο σερ Κιρ είπε ότι είναι το πρώτο καταγεγραμμένο περιστατικό στα χρονικά που «το βυθιζόμενο πλοίο εγκαταλείπει τον ποντικό». Επιτέθηκε δε στους υπουργούς που στηρίζουν τον Μπόρις Τζόνσον χαρακτηρίζοντάς τους «δευτεροκλασάτους σκύλους που κουνάνε το κεφάλι» στις υποδείξεις του αφεντικού τους.

Η πιο σφοδρή κριτική ωστόσο προήλθε από τον παραιτηθέντα Υπουργό Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ ο οποίος σε προσωπική δήλωση στη Βουλή είπε ότι είχε δώσει το πλεονέκτημα αμφιβολίας στον Πρωθυπουργό, αλλά πλέον ήρθε η στιγμή να πει «αρκετά μέχρις εδώ».

Τόνισε ότι «το πρόβλημα αρχίζει στην κορυφή» και έχει συμπεράνει ότι αυτό το πρόβλημα δεν πρόκειται να διορθωθεί. Όπως συμπλήρωσε, παραιτήθηκε διότι δεν ήταν πρόθυμος να ρισκάρει να χάσει την «ακεραιότητά» του.

Στράφηκε δε και κατά των υπουργών που παραμένουν στην κυβέρνηση σχολιάζοντας ότι «θα έχουν τους λόγους τους», αλλά και ότι «το να μην κάνουν κάτι είναι μία ενεργή απόφαση».

Εν τω μεταξύ, το απόγευμα συνέρχεται σε μια κρίσιμη συνεδρίαση η Επιτροπή 1922, το κομματικό όργανο των Συντηρητικών που έχει την ευθύνη τήρησης του καταστατικού του κόμματος.

Μετά από τα νέα δεδομένα που προκαλούν οι συνεχείς παραιτήσεις, αλλά και οι δημόσιες δηλώσεις απώλειας εμπιστοσύνης προς τον Πρωθυπουργό από Συντηρητικούς βουλευτές που μέχρι πρότινος τον στήριζαν, η Επιτροπή θα συζητήσει πιθανή αλλαγή των κανόνων ώστε να επιτραπεί άμεσα νέα εσωκομματική διαδικασία μομφής μετά από εκείνη του περασμένου μήνα.

Ο κανονισμός που ισχύει αναφέρει πως για να αμφισβητηθεί ξανά με μια τέτοια διαδικασία ο ηγέτης του κόμματος θα πρέπει να παρέλθουν 12 μήνες από την τελευταία ψηφοφορία εμπιστοσύνης.

Πηγή: ΡΙΚ

M.X

Τελευταία Ενημέρωση: 06 Ιουλίου 2022 - 16:18

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Δεν παραδέχεται ενοχή ο 44χρονος οδηγός για το τετραπλό τροχαίο
11:30
Τμήμα Μετεωρολόγιας 2ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
11:17
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων για τα αυτοκίνητα
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Ληστεία με κουκουλοφόρους χθες το βράδυ σε οικία στην Ερήμη.
06:03
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.