Ν. Δένδιας: Ελλάδα και Κύπρος έχουν μάθει να ζουν με μια υπαρξιακή απειλή από το 1974 (Βίντεο)

Τη σημασία της διαφύλαξης των διεθνών κανόνων, η παραβίαση των οποίων συνιστά για την Ελλάδα και την Κύπρο μια διαρκή υπαρξιακή απειλή, ανέδειξε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του στο συνέδριο του Economist.

Μιλώντας στη συνεδρία με θέμα «Αποτελεσματική διπλωματία σε ασταθείς καιρούς: Η ευρωπαϊκή στρατηγική για την ειρήνη και τη σταθερότητα», ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία συνιστά ένα σημείο καμπής για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, που αναδεικνύει ακόμα επιτακτικότερα την ανάγκη διαφύλαξης των διεθνών κανόνων.

«Η αμφισβήτηση αυτών των κανόνων αποτέλεσε για πολλές χώρες της Δύσης μία οδυνηρή αιφνίδια αφύπνιση», ανέφερε ο ίδιος, επισημαίνοντας ότι «για την Κύπρο και την Ελλάδα, δεν είναι καινοφανής αυτή η αφύπνιση».

Αναφερόμενος στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «εμείς μάθαμε να ζούμε πολλά χρόνια, τουλάχιστον από το 1974, η Ελλάδα και η Κύπρος, με την αμφισβήτηση αυτών των κανόνων. Μάθαμε να ζούμε με μία υπαρξιακή απειλή».

Σχετικά με το ζήτημα του casus belli, ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι η μόνη δημοκρατία στον πλανήτη που ζει «υπό μία διαρκή, διατυπωθείσα απειλή πολέμου».

Κάνοντας λόγο για έξαρση της τουρκικής επιθετικής ρητορικής και για αύξηση των προκλήσεων στο πεδίο, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι «μέχρι πρόσφατα ένα πολύ μεγάλο κομμάτι της Διεθνούς Κοινότητας θεωρούσε αυτή την αμφισβήτηση των κανόνων και της νομιμότητας στην περιοχή μας σαν ένα λίγο περιφερειακό, ίσως καμιά φορά, αδιάφορο πρόβλημα».

Ωστόσο, όπως επισήμανε, η ρωσική εισβολή την Ουκρανία καθιστά τις συνέπειες του αναθεωρητισμού ένα βίωμα για το σύνολο της Διεθνούς Κοινότητας.

Αναφέροντας ως κοινά στοιχεία των χωρών που μετέρχονται τον αναθεωρητισμό, την απειλή χρήσης βίας, την ίδια τη χρήση βίας, την κατοχή ξένων εδαφών, τις υβριδικές επιθέσεις και την εργαλειοποίηση του προσφυγικού, ο κ. Δένδιας σημείωσε ότι η απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις διέρχεται μέσα από την εμβάθυνση της Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης.

Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η ΕΕ είναι να παραμείνει ενωμένη, σε αυτή τη δύσκολη διεθνή συγκυρία, υπερβαίνοντας τις προκλήσεις της ενέργειας, του πληθωρισμού και της αμφισβήτησης, υποστήριξε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών. «Και να λάβει από κοινού τις αποφάσεις που χρειάζονται για την προστασία και των δικών της εξωτερικών συνόρων και να συνεχίσει να επιβάλλει κυρώσεις σε όσους παραβαίνουν το Διεθνές Δίκαιο», συμπλήρωσε.

«Να υπογραμμίσει, δηλαδή, με την πρακτική της αυτή τη δομική της διαφορετικότητα απέναντι σε ετεροχρονισμένους αναθεωρητισμούς άλλων δυνάμεων. Και να πειστεί η ίδια για την ανάγκη συμπαράστασης και προς τα μέλη της όταν απειλούνται», ανέφερε ο ίδιος.

Καταλήγοντας ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στη μεγάλη σημασία των περιφερειακών και ευρύτερα διεθνών συνεργασιών της Ελλάδας, καθώς και στην πιστή και απόλυτη εφαρμογή του Διεθνούς Δικαίου στην οποία βασίζεται η εξωτερική της πολιτική.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Ιουλίου 2022 - 17:36

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

14 Αυγούστου
Προσωρινή μείωση ή κατάργηση του ΦΠΑ σε φορολογίες στον τομέα της ενέργειας ζητά από την Κομισιόν, για όλες τις χώρες της ΕΕ, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ
21:53
Τραγωδία στην Πάφο. Κοριτσάκι 3.5 ετών έχασε τη ζωή του όταν έπεσε σε πισίνα ξενοδοχείου
20:34
Συνελήφθη οδηγός ταξί στην Πάφο να οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών
19:43
Πρωτοφανής κακοκαιρία έπληξε σήμερα το απόγευμα τον Βόλο
18:56
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 14/08/2022
18:18
Ουάσινγκτον: Άνδρας έριξε το αυτοκίνητό του σε οδόφραγμα κοντά στο Καπιτώλιο ενώ πυροβολούσε στον αέρα
18:11
​Βαθιά θλίψη για τις απώλειες ζωών από την φωτιά σε Κοπτική Εκκλησία στην Γκίζα, εκφράζει η Κυπριακή Δημοκρατία
17:50
Αποσυνδέθηκε από τον αναπνευστήρα ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι
17:22
Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το τοπικό σχέδιο του Ακάμα πραγματοποίησαν κάτοικοι της περιοχής
17:14
Ισχυρή έκρηξη σε μεγάλη αγορά συγκλόνισε την πρωτεύουσα της Αρμενίας
16:50
Νωπή παραμένει η μνήμη 26 χρόνια μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση του Σολωμού Σολωμού
15:46
Ελλάδα: Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στα Οινόφυτα Βοιωτίας, κοντά σε βιομηχανική περιοχή
15:14
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand