Είναι αδιαπραγμάτευτη η πλήρης εφαρμογή του προτύπου του χαλουμιού, ξεκαθάρισε ο ΠτΔ στους αγελαδοτρόφους

Σύσκεψη με τους αγελαδοτρόφους υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό. Στη σύσκεψη συμμετείχεκαι ο ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξής και Περιβάλλοντος Κώστα Καδής.

Μετά τη σύσκεψη, ο κύριος Καδής δήλωσε στους δημοσιογράφους, μεταξύ άλλων, ότι η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε «στα πλαίσια των συναντήσεων του Προέδρου για τα θέματα του χαλουμιού. Έχει, ήδη, δει τους αιγοπροβατοτρόφους και τους τυροκόμους.

Και στη σημερινή συνάντηση ο Πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η πλήρης εφαρμογή και πιστή εφαρμογή των όσων προβλέπονται στον κανονισμό που κατοχυρώνει το χαλούμι ως ΠΟΠ.

Αυτό είναι ξεκάθαρο και δεν τίθεται υπό διαπραγμάτευση.

Ο Πρόεδρος άκουσε τις απόψεις των αγελαδοτρόφων και σε μια διευρυμένη συνάντηση, όπου θα παρευρίσκονται όλοι οι ενδιαφερόμενοι θα ληφθούν αποφάσεις, οι οποίες δεν θα αφορούν την ουσία της εφαρμογής του κανονισμού, αφού αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο, αλλά διαδικαστικά ζητήματα ως προς το πώς θα προχωρήσουμε με αυτή τη διαδικασία.

Θεωρούμε ότι με την πλήρη εφαρμογή του κανονισμού για το ΠΟΠ κλείνει οριστικά αυτό το ζήτημα και κατοχυρώνεται το προϊόν του χαλουμιού ως ένα κυπριακό προϊόν που δεν χωράει αμφισβήτηση ότι είναι προϊόν που παράγεται μόνο στον τόπο μας. Αυτή είναι η επιθυμία της Κυβέρνησης και  αυτή την πρακτική είναι αποφασισμένη να τηρήσει η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη».

Κληθείς να αναφερθεί στα διαδικαστικά ζητήματα, ο κύριος Καδής είπε ότι «έχουν να κάνουν με κάποια προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, και με ποιο τρόπο θα αποσυρθούν, και πώς θα προχωρήσουν οι έλεγχοι. Είναι δεδομένο ότι οι έλεγχοι θα γίνονται στη βάση της νομοθεσίας που κατοχυρώνει το ΠΟΠ. Μέχρι σήμερα που βρίσκονται σε εφαρμογή τα εμπορικά σήματα, τον έλεγχο για το εμπορικό σήμερα τον έκανε το Υπουργείο Εμπορίου. Αυτή τη στιγμή, αφού θεωρούμε ότι το χαλούμι μπορεί να είναι μόνο ΠΟΠ, όλοι οι έλεγχοι θα γίνονται από το Υπουργείο Γεωργίας και τον οργανισμό bureau veritas. Στη σύσκεψη συζητήσαμε πώς θα μεταβούμε από τη σημερινή στη νέα διαδικασία.

Από τους αγελαδοτρόφους παρουσιάστηκαν οι θέσεις και εκτιμήσεις τους και για τους προβληματισμούς τους υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές, υπάρχουν επιλογές που οδηγούν στην αξιοποίηση όλων των ποσοτήτων του παραγόμενου γάλακτος στον τόπο μας και αυτό που επιθυμεί και ο Πρόεδρος και η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη είναι να αξιοποιηθεί όλη η ποσότητα παραγόμενου γάλακτος με όλους τους εναλλακτικούς τρόπους στη διάθεση μας και παράλληλα να κατοχυρωθεί το χαλούμι ως ένα καθαρά κυπριακό προϊόν που δεν θα μπορεί να το αμφισβητήσει κανείς. Και η πιο ισχυρή προστασία παρέχεται μέσα από τον κανονισμό κατοχύρωσης του ως προϊόν ΠΟΠ».

Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Εμπορίου είναι στη διάθεση των αγελαδοτρόφων για προώθηση στο εξωτερικό των προϊόντων τους, ενώ καταλήγοντας ανέφερε πως «όταν υπάρχει καλή θέληση μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που προκύπτουν και τα οφέλη από την κατοχύρωση είναι πολλαπλάσια».  

ΑΤ

Τελευταία Ενημέρωση: 05 Ιουλίου 2022 - 14:21

Πηγή: ΓΤΠ

Τελευταιες Ειδησεις

14 Αυγούστου
Προσωρινή μείωση ή κατάργηση του ΦΠΑ σε φορολογίες στον τομέα της ενέργειας ζητά από την Κομισιόν, για όλες τις χώρες της ΕΕ, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ
21:53
Τραγωδία στην Πάφο. Κοριτσάκι 3.5 ετών έχασε τη ζωή του όταν έπεσε σε πισίνα ξενοδοχείου
20:34
Συνελήφθη οδηγός ταξί στην Πάφο να οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών
19:43
Πρωτοφανής κακοκαιρία έπληξε σήμερα το απόγευμα τον Βόλο
18:56
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 14/08/2022
18:18
Ουάσινγκτον: Άνδρας έριξε το αυτοκίνητό του σε οδόφραγμα κοντά στο Καπιτώλιο ενώ πυροβολούσε στον αέρα
18:11
​Βαθιά θλίψη για τις απώλειες ζωών από την φωτιά σε Κοπτική Εκκλησία στην Γκίζα, εκφράζει η Κυπριακή Δημοκρατία
17:50
Αποσυνδέθηκε από τον αναπνευστήρα ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι
17:22
Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το τοπικό σχέδιο του Ακάμα πραγματοποίησαν κάτοικοι της περιοχής
17:14
Ισχυρή έκρηξη σε μεγάλη αγορά συγκλόνισε την πρωτεύουσα της Αρμενίας
16:50
Νωπή παραμένει η μνήμη 26 χρόνια μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση του Σολωμού Σολωμού
15:46
Ελλάδα: Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στα Οινόφυτα Βοιωτίας, κοντά σε βιομηχανική περιοχή
15:14
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand