Τσαβούσογλου: Η συνομιλία Ερντογάν με Αναστασιάδη δεν σημαίνει ότι τους αναγνωρίζουμε

Η συνάντηση του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη δεν σημαίνει ότι η Τουρκία αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατίας, ανέφερε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πρόσθεσε ότι το να πεις ένα «γεια» είναι ανθρώπινο καθήκον. Για τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι με την ομιλία του στο αμερικανικό Κογκρέσο ταπείνωσε «τον ίδιο του τον εαυτό».

Σε συνέντευξή του στο NTV, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε για τα F16 που η Τουρκία προσπαθεί να προμηθευτεί από τις ΗΠΑ ότι «φυσικά, το ελληνικό λόμπι λέει 'μην τα δώστε' (τα F16), και άλλα λόμπι μπορεί να πουν μην τα δώσετε». Είπε ακολούθως ότι «ο Μητσοτάκης ικέτευσε λέγοντας ‘μην τα δώσετε’ μιλώντας εναντίον της Τουρκίας, ενάντια με το πνεύμα της συμμαχίας με τρόπο που ταπείνωσε τον ίδιο του τον εαυτό. Υπάρχουν τέτοιες προσπάθειες, αλλά εμείς πιστεύουμε ότι δεν θα είναι πρόβλημα», υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ρωτήθηκε και για τις επικρίσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης επειδή ο Τούρκος Πρόεδρος παρευρέθηκε σε δείπνο στο οποίο παρών ήταν και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

«Δεν θα ήταν σωστό να φύγουμε από εκεί μόνο και μόνο επειδή υπήρχε κάποιος. Ας φύγουμε λοιπόν και από τον ΟΗΕ. Ας μην παρευρεθούμε ούτε στις συνεδριάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό ήταν ένα υπερατλαντικό γεύμα, ανεπίσημο. Ήταν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, αλλά δεν είχε σχέση με την Σύνοδο Κορυφής. Ενώ λοιπόν όλοι ήταν εκεί - συμμετέχουν και συνεργάτες - η Ισπανία ήθελε να οργανώσει ένα τέτοιο δείπνο. Κάτι παρόμοιο γίνεται στον ΟΗΕ», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ανέφερε ακόμη ότι «υπάρχουν δηλαδή τέτοια υπερατλαντικά δείπνα στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης, γίνεται σε επίπεδο Υπουργών Εξωτερικών, είναι ένα άτυπο γεύμα. Σε ανεπίσημους χώρους συναντάμε και άτομα από την ε/κ πλευρά, είτε είναι ο Ε/κ ηγέτης είτε οι Υπουργοί Εξωτερικών τους. Μερικές φορές έρχονται και προσπαθούν να μας πλησιάσουν. Όταν το βλέπεις, πρώτα απ' όλα, ποιο είναι το ανθρώπινο καθήκον;  Να πεις ένα γεια σε έναν άνθρωπο».

Είπε ακολούθως πως «είναι προφανές ποια ήταν η απάντηση του Προέδρου μας στο αίτημα για συνάντηση εκεί. Το μοιράστηκε και ο Πρόεδρός μας στα ΜΜΕ. Άλλωστε, αυτό είναι ένα άτυπο υπερατλαντικό γεύμα. Είναι η συνέχεια αυτού του γεύματος που έγινε στη Νέα Υόρκη σε επίπεδο ηγετών. Άλλωστε, αν και βρίσκεται στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής, δεν είναι γεύμα στον τόπο διεξαγωγής της Συνόδου Κορυφής και στο πρόγραμμα της Συνόδου Κορυφής και είναι ένα άτυπο γεύμα που δίνεται από τον οικοδεσπότη».

«Δεν είμαστε χώρα που τρέπεται σε φυγή γιατί υπάρχει ο ε/κ τομέας σήμερα και κάποιος άλλος αύριο σε ένα άτυπο δείπνο που δίνει ο οικοδεσπότης. Δεν υπάρχει λόγος να τρέξουμε. Δεν σημαίνει αυτό ότι τους αναγνωρίζουμε. Όταν ο Πρόεδρός μας συναντά τον Αναστασιάδη στο περιθώριο του ΟΗΕ, κουβεντιάζουν. Όποτε συναντώ τον Υπουργό Εξωτερικών τους, κουβεντιάζουμε επίσης, όπου κι αν βρίσκονται. Άλλωστε, ακόμα κι αν έχουμε διαφορές απόψεων και προβλήματα, δεν σημαίνει ότι δεν θα τους μιλήσουμε ποτέ και δεν θα τους χαιρετίσουμε ποτέ. Δεν χρειάζεται να το πάρετε πουθενά αλλού. Ο Πρόεδρός μας έδωσε την καλύτερη απάντηση», είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 04 Ιουλίου 2022 - 14:01

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: Προτεραιότητα της κυβέρνησης η βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών
10:43
Προβλήματα στην εξεύρεση εξαρτημάτων αυτοκινήτων
10:37
Πρόταση νόμου ΑΚΕΛ για την καθυστέρηση των προϋπολογισμών
09:57
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν 4 drone των ανταρτών Χούθι
09:53
Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατέρριψαν 26 ρωσικά drone κατά τη διάρκεια της νύχτας
09:30
Ερωτοκρίτου: Συμπεριφορά που δεν χαρακτηρίζει συντεταγμένο κράτος η καθυστέρηση προϋπολογισμών
09:13
Ορέν Ανόλικ: Ο ναυτικός αποκλεισμός της Γάζας έχει αρθεί μόνο για την Κύπρο
08:57
Παραγωγική χαρακτήρισε τη συνάντηση του στο Ισραήλ με τον ομόλογο του ο υπουργός Ενέργειας
08:50
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
06:27
Ληστεία με κουκουλοφόρους χθες το βράδυ σε οικία στην Ερήμη.
06:03
Νιγηρία: Επιστρέφουν στα σπίτια τους οι 137 μαθητές που απήχθησαν πριν από 3 εβδομάδες
05:58
Εκτακτο υπουργικό Συμβούλιο για στοχευμένα μέτρα στήριξης των ευάλωτων
05:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.