Ελλάδα: Τεραστίων διαστάσεων δασική πυρκαγιά στη Λέσβο (βίντεο)

Σε ύψιστη κινητοποίηση βρίσκονται οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην Ελλάδα, όπου εξακολουθεί να μαίνεται εκτός ελέγχου η τεραστίων διαστάσεων δασική πυρκαγιά στη Λέσβο.

Ήδη, η φωτιά έχει κατακαύσει σπίτια και επαγγελματικά υποστατικά στον οικισμό των Βατερών. Μεγάλη έκταση δάσους έχει αποτεφρωθεί.

Φωτιά Πυρκαγιά Λέσβος 222 23-7-22 (Photo by Manolis LAGOUTARIS  AFP.jpg

Photo by Manolis LAGOUTARIS / AFP

Ένας πυροσβέστης διακομίσθηκε με αναπνευστικά προβλήματα στο νοσοκομείο, ενώ σε συνάδελφό του που αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα, δόθηκαν επιτόπου οι πρώτες βοήθειες.

Νωρίτερα, οι κάτοικοι των Βατερών έλαβαν μήνυμα από την Πολιτική Προστασία να εκκενώσουν τα σπίτια τους, λόγω της ταχύτατης εξάπλωσης του πύρινου μετώπου.

Στην περιοχή υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία, που αυτή την περίοδο φιλοξενούν εκατοντάδες τουρίστες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να τα εγκαταλείψουν για να σωθούν από τις φλόγες. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν ισχυρές εναέριες και επίγειες δυνάμεις, που διαρκώς ενισχύονται.

Λέσβος Φωτιά 23-7-22 Photo by Manolis LAGOUTARIS  AFP.jpg

Photo by Manolis LAGOUTARIS / AFP

Το έργο της πυρόσβεσης δυσχεραίνουν οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή. Σύμφωνα με τις τοπικές Αρχές, η πυρκαγιά ξέσπασε ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εμπρησμού.

Από νωρίς το απόγευμα, πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη και σε αγροτοδασική έκταση στη Μεσσηνία.

Σε ορισμένες περιοχές κινδύνευσαν ολόκληροι οικισμοί ενώ κάηκαν οικίες και επαγγελματικά υποστατικά. Πιο συγκεκριμένα, η κατάσταση στα μέτωπα της φωτιάς έχει ως εξής:

Στην περιοχή των Βατερών, επιχειρείται η κατάσβεση της πυρκαγιάς στο γειτονικό δάσος από αέρος, ενώ πεζοπόρα τμήματα επιχειρούν μέσα στον οικισμό. Έχουν καεί ή έχουν υποστεί ζημιές σπίτια και επιχειρήσεις.

Ένα δεύτερο μέτωπο κινείται από την περιοχή της Βρίσας, όπου ανοίχτηκαν αντιπυρικές ζώνες προκειμένου να μην περάσει η φωτιά μέσα στον οικισμό, στην περιοχή των Βασιλικών.

Τέλος, ένα τρίτο μεγάλο μέτωπο κινείται μέσα από δασώδη πυκνή και δυσπρόσιτη περιοχή προς τον οικισμό Σταυρό, χωρίς όμως να τον απειλεί.

Ο Δήμος Δυτικής Λέσβου έκανε γνωστό πριν από λίγο ότι παρέχεται στέγαση μετά από συνεννόηση με τις υπηρεσίες, προσφέρεται διαμονή σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια στη Σκάλα Πολυχνίτου και στην Καλλονή, όπως επίσης προσφέρεται ψυχολογική υποστήριξη και δημιουργική απασχόληση παιδιών, καθώς και φιλοξενία και περίθαλψη ζώων.

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ, ΕΡΤ

M.X

Τελευταία Ενημέρωση: 23 Ιουλίου 2022 - 20:35

Τελευταιες Ειδησεις

25 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 25 Απριλίου 2024
22:00
Το Ισραήλ προετοιμάζεται για τη στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα
21:36
Στο Ισραήλ αιγυπτιακή αντιπροσωπεία για επίτευξη εκεχειρίας στη Γάζα
21:27
Πύραυλο των Χούθι κατέρριψε βρετανικό πλοίο για πρώτη φορά από το 1991
21:17
Πρόεδρος: «Θετικό μήνυμα προς την Τουρκία στέλνει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο»
20:53
Το Υπουργείο Παιδείας χαιρετίζει την ψήφιση Νέων Κανονισμών για Δημοτικά Σχολεία
20:15
Μεσανατολικό: Απελευθέρωση των ομήρων ζητούν από τη Χαμάς 18 χώρες
19:26
Οριστικοποιήθηκε το ψηφοδέλτιο για τις ευρωεκλογές -Αύριο η εκτύπωσή του...
18:53
Υποβλήθηκαν 2.323 υποψηφιότητες για τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση
18:39
Στις υπηρεσίες τους επιστρέφουν οι υπάλληλοι που συμπλήρωσαν έξι χρόνια απόσπασης
18:33
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 25/04/24
18:04
Βουλή: Με έντονες επικρίσεις εγκρίθηκε ο προϋπολογισμός του ΤΕΠΑΚ
17:59
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.