Συγκλόνισε ο Μο Φάρα: "Το πραγματικό μου όνομα είναι Χουσεΐν, ήρθα στην Αγγλία μέσω trafficking"

Ο Oλυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής Μο Φάρα μεταφέρθηκε στη Βρετανία από το Τζιμπουτί σε ηλικία εννέα ετών και αναγκάστηκε να κάνει δουλειές του σπιτιού και φροντίδα παιδιών με αντάλλαγμα φαγητό, όπως αποκάλυψε στο BBC.

Ο 39χρονος Βρετανός, ο οποίος γεννήθηκε στη Σομαλία, πρόσθεσε ότι το όνομά του είχε αλλάξει σε Mohamed Farah από Hussein Abdi Kahin στα πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα που τον έφεραν στη Βρετανία με μια γυναίκα που δεν είχε ξανασυναντήσει.

Μόλις έφτασε στο Ηνωμένο Βασίλειο, η γυναίκα τον πήγε στο σπίτι της στο Χάουνσλοου, στο δυτικό Λονδίνο, και έσκισε ένα χαρτί με τα στοιχεία επικοινωνίας των συγγενών του. Η οικογένειά της δεν του επέτρεψε να πάει σχολείο μέχρι την ηλικία των 12 ετών.

«Για χρόνια συνέχισα να διώχνω τις σκέψεις αυτές, αλλά μπορείς να το αποκλείσεις μόνο για ένα διάστημα», είπε στο ντοκιμαντέρ του BBC, το οποίο θα μεταδοθεί αυτή την εβδομάδα.

«Συχνά κλεινόμουν στο μπάνιο και έκλαιγα. Το μόνο πράγμα που μπορούσα να κάνω για να ξεφύγω από αυτήν (την κατάσταση διαβίωσης) ήταν να βγω έξω και να τρέξω».

Ο καθηγητής φυσικής αγωγής του, ονόματι Άλαν Γουάτκινσον, επικοινώνησε με τις κοινωνικές υπηρεσίες και τον βοήθησε να βρει ανάδοχη οικογένεια στη σομαλική κοινότητα αφού ο Φάρα τού είπε τι περνούσε.

«Ένιωσα σαν να έφευγε μεγάλο βάρος από τους ώμους μου, αισθάνθηκα ότι ξαναέβρισκα τον εαυτό μου. Τότε ήταν που βγήκε ο Μο – ο πραγματικός Μο», είπε ο Φάρα. «Δεν είχα ιδέα ότι υπήρχαν τόσοι πολλοί άνθρωποι που περνούσαν ακριβώς το ίδιο πράγμα που πέρασα κι εγώ. Απλώς δείχνει πόσο τυχερός ήμουν. Αυτό που πραγματικά με έσωσε, αυτό που με έκανε να διαφέρω, ήταν ότι μπορούσα να τρέξω».

Είπε ακόμη ότι τον Μάιο η καριέρα του στην ελίτ πίστα θα μπορούσε να είχε τελειώσει αφού τερμάτισε δευτεραθλητής στον αγώνα 10.000 μέτρων του Λονδίνου και απέκλεισε το ενδεχόμενο να λάβει μέρος στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα αυτού του μήνα.
Ο Φάρα, ο οποίος ολοκλήρωσε διπλό νταμπλ των 5.000 και 10.000 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 και του 2016, θα τρέξει ωστόσο μαραθώνιο για πρώτη φορά από το 2019, όταν θα λάβει μέρος στον Μαραθώνιο του Λονδίνου τον Οκτώβριο.

Πηγή: Reuters

Τελευταία Ενημέρωση: 12 Ιουλίου 2022 - 11:50

Τελευταιες Ειδησεις

20 Απριλίου
Αύξηση στις αφίξεις τουριστών στην Κύπρο το πρώτο τρίμηνο του '24
16:55
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίου Καιρού 20/4/24
16:53
Επίθεση της Ουκρανίας με drones προκάλεσε πυρκαγιά σε αποθήκη καυσίμων
16:42
Ο Γεώργιος Σκαλιάς ειδικός σύμβουλος του Προέδρου για θέματα εκπαίδευσης
16:39
ΑΚΕΛ: Οι περιπτώσεις ψευδών δηλώσεων να διερευνηθούν πριν από τις εκλογές
16:39
Υπ.Δικαιοσύνης: Υπάρχουν ευθύνες για την απόδραση του υπόδικου
16:34
Μακραίνει η λίστα των θυμάτων στη Γάζα
15:46
Έλληνας Υπ.Άμυνας: Ο ελληνικός εναέριος χώρος θα καταστεί αδιαπέραστος
14:55
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση από Αίγυπτο και Τουρκία
13:39
Ελλάδα: Μικρά προβλήματα από την κακοκαιρία
13:29
Τίτλοι Ειδήσεων: Σάββατο 20 Απριλίου 2024
13:00
Ντουμπάι: Τεράστιο το κόστος των ζημιών από τις πλημμύρες των προηγούμενων ημερών
12:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.