Παραβίαση των κανονισμών τοπικού δήμου του Λονδίνου η έπαρση της σημαίας του ψευδοκράτους, αποφάνθηκε έρευνα

Νομική έρευνα για λογαριασμό του δήμου του Waltham Forest στο βορειοανατολικό Λονδίνο αποφάνθηκε ότι η ενέργεια Τουρκοκύπριου τοπικού δημοτικού συμβούλου να οργανώσει και να πραγματοποιήσει έπαρση της σημαίας του ψευδοκράτους μπροστά από το δημαρχείο συνιστούσε παραβίαση την κανονισμών.

Η υπόθεση αφορά στην έπαρση της σημαίας του ψευδοκράτους στον ιστό έξω από το δημαρχείο του Waltham Forest από τον εν λόγω δημοτικό σύμβουλο και άλλους Τουρκοκύπριους στις 15 Νοεμβρίου 2021.

Αφορμή για την «τελετή» ήταν η συμπλήρωση 38 ετών από την παράνομη μονομερή ανακήρυξη του ψευδοκράτους.

Η κίνηση αυτή είχε προκαλέσει άμεσα εντονότατες αντιδράσεις από την κυπριακή παροικία, με την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία ΗΒ να εκδίδει καταδικαστική δήλωση. Την κίνηση είχαν αποδοκιμάσει επίσης φιλοκύπριοι Βρετανοί βουλευτές, βουλευτές της τοπικής περιφέρειας και άλλοι δημοτικοί σύμβουλοι.

Αναγνωρίζοντας πως η έπαρση της σημαίας είχε προκαλέσει προσβολή και οδύνη στην πολυπληθή κυπριακή παροικία του δήμου, η ηγεσία του Waltham Forest είχε απολογηθεί και η αρμόδια υπηρεσία ανέθεσε σε ανεξάρτητο νομικό τη διεξαγωγή έρευνας.

Το νομικό πόρισμα, λοιπόν, αναφέρει πως ο εν λόγω δημοτικός σύμβουλος «δεν ενήργησε συμφώνως προς τον Κώδικα Διαγωγής του λονδρέζικου Δήμου του Waltham Forest» διοργανώνοντας την τελετή έπαρσης. Η εκτίμηση που διατυπώνεται στο πόρισμα είναι πως η ενέργειά του αποσκοπούσε στο «να προωθήσει τη δική του πολιτική ατζέντα».

Ο συγκεκριμένος δημοτικός σύμβουλος δεν επανεξελέγη στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές του Μαΐου, επομένως δεν θα επιβληθεί περαιτέρω διοικητική κύρωση σε βάρος του.

Το δικηγορικό πόρισμα καλωσόρισε η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία. «Εκ μέρους της βρετανοκυπριακής κοινότητας είμαι ακόμα βαθιά αναστατωμένος που συνέβη το περιστατικό της έπαρσης της σημαίας, ωστόσο καλωσορίζω τις γρήγορες ενέργειες που έκανε τότε το δημοτικό συμβούλιο του Waltham Forest», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Χρίστος Καραολής, από τον οποίο ο ανεξάρτητος νομικός ερευνητής έλαβε κατάθεση, μεταξύ άλλων εμπλεκομένων.

Κάνοντας λόγο για «σημαντική» νομική έρευνα, πρόσθεσε πως η έκθεση δικαιώνει την καταδίκη του περιστατικού που συνιστούσε παραβίαση των κανονισμών του δήμου, καθώς επίσης του διεθνούς δικαίου και ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

«Ελπίζω ειλικρινά οι δημοτικοί σύμβουλοι στο Waltham Forest και σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο να σεβαστούν τα αδιαμφισβήτητα συμπεράσματα της έκθεσης και να διδαχθούν μαθήματα, ούτως ώστε αυτό να μην επαναληφθεί στο μέλλον», κατέληξε ο κ. Καραολής.

Πηγή: ΡΙΚ

M.X

Τελευταία Ενημέρωση: 01 Ιουλίου 2022 - 20:25

Τελευταιες Ειδησεις

14 Αυγούστου
Προσωρινή μείωση ή κατάργηση του ΦΠΑ σε φορολογίες στον τομέα της ενέργειας ζητά από την Κομισιόν, για όλες τις χώρες της ΕΕ, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ
21:53
Τραγωδία στην Πάφο. Κοριτσάκι 3.5 ετών έχασε τη ζωή του όταν έπεσε σε πισίνα ξενοδοχείου
20:34
Συνελήφθη οδηγός ταξί στην Πάφο να οδηγεί υπό την επήρεια ναρκωτικών
19:43
Πρωτοφανής κακοκαιρία έπληξε σήμερα το απόγευμα τον Βόλο
18:56
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 14/08/2022
18:18
Ουάσινγκτον: Άνδρας έριξε το αυτοκίνητό του σε οδόφραγμα κοντά στο Καπιτώλιο ενώ πυροβολούσε στον αέρα
18:11
​Βαθιά θλίψη για τις απώλειες ζωών από την φωτιά σε Κοπτική Εκκλησία στην Γκίζα, εκφράζει η Κυπριακή Δημοκρατία
17:50
Αποσυνδέθηκε από τον αναπνευστήρα ο συγγραφέας Σαλμάν Ρούσντι
17:22
Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το τοπικό σχέδιο του Ακάμα πραγματοποίησαν κάτοικοι της περιοχής
17:14
Ισχυρή έκρηξη σε μεγάλη αγορά συγκλόνισε την πρωτεύουσα της Αρμενίας
16:50
Νωπή παραμένει η μνήμη 26 χρόνια μετά την εν ψυχρώ εκτέλεση του Σολωμού Σολωμού
15:46
Ελλάδα: Πυρκαγιά βρίσκεται σε εξέλιξη στα Οινόφυτα Βοιωτίας, κοντά σε βιομηχανική περιοχή
15:14
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand