Εν μέσω αντιπαραθέσεων για Γρίβα και Βοηθούς Ανεξάρτητων αξιωματούχων εγκρίθηκε ο 2ος συμπληρωματικός προϋπολογισμός

Η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε ομόφωνα τον δεύτερο συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2022, στον οποίο το συνολικό ύψος των πρόσθετων πιστώσεων που απαιτείται ανέρχεται στα €171,8 εκ., περίπου. Παράλληλα επικράτησε ένταση για το θέμα της ονομασίας των βοηθών των ανεξάρτητων αξιωματούχων αλλά και το κονδύλι για το ίδρυμα Γεωργίου Γρίβα Διγενή

Οι πρόσθετες αυτές δαπάνες αφορούν την παράταση εφαρμογής σειράς μέτρων κατά του κορωνοϊού τους πρώτους μήνες του 2022 και έκτακτες δαπάνες συνεπεία του πολέμου στην Ουκρανία. Ακόμα, αφορούν κάλυψη πρόσθετων αναγκών για ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης, πρόληψης πυρκαγιών, για κοινωνικές παροχές, παροχές υγείας, αθλητισμού καθώς και άλλων αιτημάτων. Προέκυψε επίσης ανάγκη για τροποποίηση του άρθρου 16 του Νόμου του Προϋπολογισμού καθώς και η δημιουργία / κατάργηση / μετονομασία θέσεων.

Οι σημαντικότερες δαπάνες που αναφέρονται στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό αφορούν: Ειδικές Ανεξάρτητες Υπηρεσίες  - €6,4 εκ., Αμυντική Θωράκιση - €52,8 εκ., Αγορά Ύδατος - €36 εκ. και ΟΕΔΑ - €2 εκ., Επίδομα Συνταξιούχων με Θητεία Κατά την Τουρκική Εισβολή - €2,6 εκ. και Κοινωνική Σύνταξη €2,98 εκ. περίπου.

Ο Ολομέλεια ενέκρινε προφορικά τροπολογία του ΑΚΕΛ με 29 ψήφους υπέρ και 18 κατά για σταύρωμα κονδυλίου που αφορά το ίδρυμα Γεώργιου Γρίβα Διγενή.

Η Ολομέλεια απέρριψε οριακά τροπολογία του ΔΗΚΟ για διαγραφή των αναφορών σε Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, Βοηθό Γενικό Ελεγκτή και Βοηθό Γενικό Λογιστή, δεδομένου ότι για το θέμα της μετονομασίας των πιο πάνω θέσεων αξιωματούχων εκκρεμεί σχετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Υπερ ψήφισαν 23, εναντίον 24 ενώ υπήρξε και μια αποχή.

Απορρίφθηκε επίσης τροπολογία του ΑΚΕΛ για δέσμευση του κονδυλίου που αφορά στην παραχώρηση πιστώσεων στην υπό ίδρυση κρατική επιχείρηση Partnership Cyprus (PCy), για την εξασφάλιση μετοχικού κεφαλαίου. Υπέρ ψήφισαν 21 βουλευτές και εναντίον 28.

Εγκρίθηκε επίσης τροπολογία του ΑΚΕΛ για δέσμευση του κονδυλίου ύψους €5.800.000 που αφορά στην παραχώρηση πιστώσεων για σκοπούς αποπληρωμής του δανείου των λιμενεργατών έναντι των μειώσεων των τελών χρέωσης στο Λιμάνι Λεμεσού. Υπερ ψήφισαν 31 βουλευτές και εναντίον 18.

Απουσία κονδυλίων και κτηνοτρόφους και κέντρα αναψυχής

---------

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Καυκαλιάς ανέφερε ότι στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό δεν υπάρχουν εκείνα τα κονδύλια που θα έπρεπε έτσι ώστε το κράτος να στηρίξει την πραγματική οικονομία και την κοινωνία και επαγγελματικές ομάδες οι οποίες έχουν κτυπηθεί αλύπητα από την κρίση, όπως τα κέντρα αναψυχής, επαγγελματίες του χώρου του πολιτισμού.

Ο Βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου ανέφερε ότι απουσιάζουν τα επιπρόσθετα 3 εκατ. που υποσχέθηκε η Κυβέρνηση στους κτηνοτρόφους, ενώ αυξάνεται το κονδύλια για τους ασυνόδευτους ανήλικους που όπως είπε, ούτε ασυνόδευτοι είναι ούτε ανήλικοι. Εξέφρασε ικανοποίηση που συμπεριλήφθηκε το κονδύλι για το ίδρυμα Γεώργιου Γρίβα Διγενή στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε ότι περίμεναν επιπρόσθετο ποσό για στήριξη του πρωτογενούς τομέα τόσο για γεωργοκτηνοτροφία όσο και για αλιεία. Όσον αφορά τα 36 εκ. ευρώ για αγορά ύδατος είπε ότι είναι το κόστος που καλείται να πληρώσει το δημόσιο σε εταιρείες αφαλάτωσης λόγω της αύξησης της τιμής ενέργειας και διερωτήθηκε γιατί το Τμήμα Υδάτων δεν διευθέτησε αυτές οι εταιρείες να αγοράζουν ενέργεια από ΑΠΕ και όχι από την ΑΗΚ.

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία Αλέκος Τρυφωνίδης εξέφρασε απογοήτευση για τη μη στήριξη ομάδων που η Κυβέρνηση οφείλει να στηρίξει. Για τα κέντρα αναψυχής συγκεκριμένα είπε ότι ακόμα δεν έχει δοθεί λογική εξήγηση από τον Υπουργό Οικονομικών γιατί δεν αποζημιώνονται. Το ίδιο ανέφερε και για τους ανθρώπους του πολιτισμού. Ζήτησε επίσης αποζημίωση για τη φυσική καταστροφή που υπέστησαν ψαράδες στο λιμάνι του Κάτων Πύργου.

Η Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου χαιρέτισε ότι περίπου του ήμισυ του προϋπολογισμού αφορά δαπάνες αμυντικές θωράκισης. Παράλληλα είπε ότι τάξεις του πληθυσμού και επιχειρηματίες όπως τα κέντρα αναψυχής, παρά τις υποσχέσεις που έλαβαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ακόμα αναμένουν να πάρουν περίπου 1 εκ. ευρώ και το Υπουργείο Οικονομικών «σφυρίζει αδιάφορα». Είπε επίσης ότι θα υπερψηφίσουν τη δεύτερη τροπολογία του ΑΚΕΛ.

Αντιπαράθεση για τους βοηθούς των ανεξάρτητων αξιωματούχων

---------------------------------

Όσον αφορά την τροπολογία του ΔΗΚΟ για τους βοηθούς των ανεξάρτητων θεσμών Γενικού Εισαγγελέα, Γενικού Ελεγκτή η κα. Ερωτοκρίτου ανέφερε ότι ενόσω εκκρεμεί διαφορά ενώπιον του Ανωτάτου Δικαστηρίου, για την οποία καλείται να αποφασίσει, η οποιαδήποτε αλλαγή από τι ισχύει σήμερα δεν είναι ορθή.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Χάρης Γεωργιάδης εξέφρασε ικανοποίηση γιατί το μεγαλύτερο με διαφορά κονδύλι αφορά στη αμυντική θωράκιση. Όσον αφορά την τροπολογία του ΔΗΚΟ για την ονομασία των Βοηθών των ανεξαρτήτων αξιωματούχων, ανέφερε ότι ο ίδιος αποδέχτηκε τη γνωμάτευση του τότε Γενικού Εισαγγελέα το 2014 Κώστα Κληρίδη περί Βοηθού του Γενικού Εισαγγελέα. Σήμερα όπως είπε που υπάρχει μια νέα γνωμάτευση από τον νυν Γενικό Εισαγγελέα θα πρέπει να γίνει και σήμερα σεβαστή. Πρόσθεσε ότι επί της ουσίας δεν εκκρεμεί υπόθεση ενώπιον του Δικαστηρίου.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος χαιρέτισε με τη σειρά του ότι το 30% του συμπληρωματικού προϋπολογισμού αφορά εξοπλιστικά προγράμματα της ΕΦ, αναφέροντας ότι τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει σοβαρά βήματα αναβάθμισης του εξοπλισμού και της επιχειρησιακής ικανότητας της ΕΦ.  Απαντώντας στον κ. Γεωργιάδη είπε ότι υπάρχουν γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα για παρανομίες και παρατυπίες που δεν έχουν υλοποιηθεί και εφαρμοστεί.

Ο κ. Τρυφωνίδης ανέφερε ότι οφείλουμε να εφαρμόζουμε τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για το θέμα.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου ζήτησε από τον κ. Γεωργιάδη να μην είναι επιλεκτικός ως προς το ποιου εισαγγελέα υιοθετεί τις γνωματεύσεις. Η Κυβέρνηση Αναστασιάδη, ανέφερε, «μου δίδαξε να αμφισβητώ την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα ιδιαίτερα αν είναι πρώην Υπουργός της Κυβέρνησης Αναστασιάδη». Είπε ότι το 2015 ο ΔΗΣΥ αμφισβητούσε και υπέσκαπτε τον Κώστα Κληρίδη και είπαν να αποφασίσουν τα δικαστήρια.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η κα. Χαραλαμπίδου είναι «ανεπίδεκτη μαθήσεως» και ότι ο ίδιος παρά την άποψη που είχε ως Υπουργός της Κυβέρνησης, αμέσως υποχρεωτικά υιοθέτησε την γνωμάτευση και την εφάρμοσε τροποποιώντας τον κρατικό προϋπολογισμό.

Ο Βουλευτής Λεμεσού Ανδρέας Θεμιστοκλέους είπε ότι δεν χρειαζόταν να υποσκάψουν τον Κώστας Κληρίδης, επειδή «υποσκαπτόταν από μόνος του». Σε καμιά χώρα του κόσμου, είπε, Γενικός Εισαγγελέας δεν σκέφτηκε να ζητήσει άρση ασυλίας βουλευτή για αδίκημα που πληρώνεται με πρόστιμο και μάλιστα για τροχαία παράβαση.

Είπε επίσης ότι στους προϋπολογισμούς του 2015 για πρώτη φορά επιχειρήθηκε να μπει η διαφορά του Γενικού Εισαγγελέα με τον Βοηθό. Υπάρχει κανείς, διερωτήθηκε, που αντιλαμβάνεται τη λέξη Βοηθός Εισαγγελέα ως «βοηθός τύπου μπάτλερ» που στερείται εξουσιών. Μίλησε για νοοτροπίες που θυμίζουν «μικρά βασίλεια».

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου είπε ότι η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα έχει την αξία μιας νομικής συμβουλής και πέραν αυτού τίποτε. Δεν μπορεί κανείς να υιοθετεί ούτε να απορρίπτει τις γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα. Πρόσθεσε ότι το σύνταγμα αναφέρεται σε Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα και όχι βοηθό Γενικού Εισαγγελέα.

Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης κάλεσε το σώμα να υπερψηφίσει την τροπολογία του ΔΗΚΟ για να μην υπάρξει συνταγματική εκτροπή.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι το θέμα πρέπει να επιληφθεί το δικαστήριο και ότι είναι ό,τι χειρότερο να παρεμβαίνει η Βουλή με έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Τροπολογία ΑΚΕΛ για σταύρωμα κονδυλίου για το ίδρυμα Γρίβα Διγενή

-------------------------------

Ο κ. Λουκαΐδης ζήτησε επίσης να μπει προφορική τροπολογία για δέσμευση του κονδυλίου ύψους περίπου 43 χιλιάδων ευρώ για το μουσείο ΕΟΚΑ και το μνημείο Γρίβα Διγενή, αναφέροντας ότι η Κυβέρνηση επιχείρησε να παραπλανήσει αποφεύγοντας στο κείμενο του προϋπολογισμού τις αναφορές στο ίδρυμα Γεωργίου Γρίβα Διγενή, τον οποίο χαρακτήρισε «ολετήρα και καταστροφέα της Κύπρου».

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης είπε ότι δεν μπορεί να κατατεθεί τροπολογία από τη στιγμή που άρχισε συζήτηση του θέματος. Επέκρινε επίσης τους χαρακτηρισμούς περί ολετήρα και καταστροφέα της Κύπρου αναφέροντας ότι η γκεμπελική προπαγάνδα του ΑΚΕΛ πρέπει κάποια στιγμή να σταματήσει.

Ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι το θράσος έχει ξεπεράσει κάθε όριο με το να τους αποδίδεται γκεμπελισμός και αντέτεινε ότι η ιστορία έχει καταγράψει τα δεδομένα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος συμφώνησε με το αίτημα για προφορική τροπολογία παρόλο που όπως είπε είναι μια παράδοξη διαδικασία. Ωστόσο αναφέρθηκε και σε παραδοξότητα της εκτελεστικής εξουσίας που άλλαξαν τον λεκτικό σε άρθρο που ήδη απορρίφθηκε από τη Βουλή και δεν υπήρξε κοινοβουλευτικός έλεγχος.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου είπε ότι ο κ. Λουκαΐδης νομίζει ότι μιλά στην κατασκήνωση της ΕΔΟΝ και όχι στη Βουλή. Εμείς, πρόσθεσε, σεβόμαστε απόλυτα την εποποιΐα της ΕΟΚΑ 55-59 της οποία ο Γεωργιος Γρίβας Διγενής ήταν αρχηγός. Αυτό το σώμα, ανέφερε, αποφάσισε να κηρύξει τον Διγενή άξιο τέκνο της πατρίδας.

Ο Προεδρεύων της Βουλής Ζαχαρίας Κουλίας είπε ότι ο αγώνας της ΕΟΚΑ απελευθέρωσε την Κύπρο, είμαστε ευγνώμονες σε αυτούς τους ανθρώπους, ωστόσο είπε ότι η μετέπειτα πορεία του Διγενή οδήγησε σε καταστροφή της Κύπρου.

Ο κ. Παντελίδης είπε ότι ο αγώνας της ΕΟΚΑ είναι τόσο θρυλικός και σημαντικός ώστε δεν θα πρέπει η Κυβέρνηση να τον μειώνει με «αλχημείες περιγραφικές» σε ένα κείμενο συμπληρωματικού προϋπολογισμού και πρέπει να έχει το θάρρος και την τόλμη να ζητά αυτό που θέλει.

Η Βουλευτής των Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου είπε ότι τα ύστερα τιμούν τα πρώτα και όχι τα πρώτα τα ύστερα. Το ύστερα, ανέφερε, είναι μια διχοτομημένη χώρα. Κάποιοι, πρόσθεσε, χάθηκαν επειδή κάποιοι άλλοι είχαν πολύ μεγάλες ιδέες για τη δική τους εθνικοφροσύνη.

Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι το ΑΚΕΛ πολέμησε τον Διγενή με το ίδιο μένος από τα πρώτα βήματά του στον αγώνα της ΕΟΚΑ, ότι ο Γρίβας πέθανε έξι μήνες πριν το πραξικόπημα και ότι θα πρέπει να αναγνωριστεί η συνεισφορά και των δύο ηγετών του αγώνα της ΕΟΚΑ. 

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 30 Ιουνίου 2022 - 20:41

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Μαρτίου
Κόμπος: Η Λευκωσία δεν εντοπίζει οποιαδήποτε διάσταση απόψεων μεταξύ τουρκοκυπριακής ηγεσίας και Τουρκίας
11:38
Τμήμα Μετεωρογίας-2ο Δελτίο Καιρού 19/3/2024
11:21
Κυβερνητικός Εκπρόσωπος: Ενδεικτικές των προθέσεων της Αγκύρας οι δηλώσεις Ερντογάν
10:57
Αθήνα: Πρόδηλη στρέβλωση της ιστορικής αλήθειας οι δηλώσεις Ερντογάν για την Κύπρο
10:36
Εντός του έτους νομοσχέδιο το οποίο θα διέπει τη δημιουργία πανεπιστημιακών κλινικών
09:48
Μεγάλες ζημίες προκλήθηκαν από τη χθεσινή θεομηνία
09:14
Έτοιμο το "Τζένιφερ" να μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια 500 τόνων στη Γάζα
08:53
Υπουργός Ενέργειας: Εφικτή η ολοκλήρωση του τερματικού στο Βασιλικό
08:48
Τρία οχήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς από φωτιά στη Γεροσκήπου
08:38
Τίτλοι Ειδήσεων: Τρίτη 19 Μαρτίου 2024
06:48
ΗΠΑ: Νεκρός ο Μαρουάν Ίσα - Το «Νο3» του στρατιωτικού σκέλους της Χαμάς
06:38
Οι ΗΠΑ κατέστρεψαν πυραύλους και drones των Χούθι
06:15
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.