Ουδεμία αλλαγή υπάρχει από πλευράς Μόσχας σε σχέση με το Κυπριακό διαβεβαίωσε εκ νέου η ρωσική κυβέρνηση

Η Ρωσία απορρίπτει οποιονδήποτε παραλληλισμό των εξελίξεων στην Ουκρανία με κάθε είδους αναθεωρητισμό, επαναλαμβάνοντας ότι η επίσημη θέση της Μόσχας για τη διευθέτηση του Κυπριακού δεν έχει μεταβληθεί, δήλωσε η επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ.

«Απορρίπτουμε κατηγορηματικά οποιεσδήποτε προσπάθειες να ερμηνευθούν οι ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ως “αναθεωρητισμός”. Καλοθελητές βέβαια θα βρεθούν ώστε να κρεμάσουν τέτοιες “ετικέτες”, οι οποίοι δεν κάνουν τον κόπο να βρουν επιχειρήματα, είτε απλώς τα παραμορφώνουν, αν και δεν υπάρχει ουδεμία σχέση», ανέφερε η κ. Ζαχάροβα.

Πρόσθεσε ότι «περιφρονούν ευθέως τα κίνητρα, που εκθέτουμε. Η ρωσική ηγεσία επανειλημμένως έχει δώσει διευκρινίσεις για τις βαθύτερες, αληθινές αιτίες αυτού, που σήμερα συμβαίνει στην Ουκρανία».

«Κατά τη γνώμη μου εάν παρ’ όλ’ αυτά γίνουν αποδεκτά προς εξέταση αυτά τα επιχειρήματα, τότε διαμορφώνεται αντικειμενική εικόνα», είπε η κ. Ζαχάροβα, χαρακτηρίζοντας λανθασμένους τους παραλληλισμούς μεταξύ της Ουκρανίας σήμερα και της Κύπρου το 1974.

«Πρόκειται για εντελώς διαφορετικές υποθέσεις με τις δικές τους συνθήκες και συμφραζόμενα. Όποιος γνωρίζει ιστορία νομίζω ότι το καταλαβαίνει πολύ καλά. Όσο για λαϊκιστικές ερμηνείες έχουμε ήδη ακούσει πολλές», ανέφερε.

Σύμφωνα με την ίδια «το ίδιο ισχύει και σχετικά με τους ισχυρισμούς περί κάποιων αλλαγών στην επίσημη θέση της Ρωσίας για την διευθέτηση του Κυπριακού, η οποία, υπενθυμίζω, με απαράλλακτη διατύπωση, συχνά αναπαράγεται στις δηλώσεις του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών». «Όμως, φαίνεται, ότι ούτε σε αυτό δεν δίνουν σημασία, επινοώντας κάποιες δικές τους εκδοχές», είπε η Ρωσίδα εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ.

«Οι ουκρανικές υποθέσεις δεν έχουν επίσης ουδεμία σχέση με τη Συρία», σημείωσε η κ. Ζαχάροβα, επαναλαμβάνοντας ότι η Μόσχα καλεί «τους Τούρκους εταίρους να αποφύγουν βήματα, που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε επικίνδυνη κλιμάκωση της έντασης», αλλά και ότι «οι βίαιες ενέργειες χωρίς συνεννόηση με τις νόμιμες Αρχές της Συρίας θα αποτελούσαν ευθεία παραβίαση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητάς της, η ανάγκη σεβασμού των οποίων έχει καταγραφεί στις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις διαδικασίες του σχήματος της Αστανά», για να καταλήξει ότι «η κατάσταση στην Ουκρανία εξελισσόταν επί οκτώ χρόνια και αυτό είναι αδύνατο να μην το βλέπει κανείς».

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιουνίου 2022 - 19:13

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

19 Αυγούστου
Η χειρότερη ξηρασία εδώ και χρόνια στην Ευρώπη εμφάνισε στον πάτο του Δούναβη γερμανικά πολεμικά πλοία, βυθισμένα από το 1944
20:49
Προσοχή στις αγοραπωλησίες ακινήτων προειδοποιούν οι αδειούχοι κτηματομεσίτες
20:48
Αυτοκίνητο έπεσε σε πάσσαλο της ΑΗΚ - Κλειστός ο δρόμος Καλού Χωριού και Αγίας Άννας στη Λάρνακα
20:40
Ψεύτικα μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου παρουσιάζουν την Αστυνομία ως αποστολέα
20:00
Δεκατρία εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από επισιτιστική βοήθεια στην Αιθιοπία
20:00
Τμήμα Μετεωρολογίας - 3ο Δελτίο Καιρού 19/08/2022
19:28
Με συνεργασία Αστυνομίας και ιδιοκτήτη αυτοκινήτου εντοπίστηκε κλεμμένο όχημα
19:23
Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν εκπροσωπεί τους Τ/κ, ισχυρίζεται το «υπουργείο εξωτερικών»
19:17
Την ερχόμενη βδομάδα επαναρχίζουν διαδικτυακές συναντήσεις Μενελάου - Ολγκιούν
19:09
Στο 6,8% η ανεργία το 2ο τρίμηνο, μειωμένο κατά 1,6% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021
19:06
Με αφαλατώσεις θα αντιμετωπίσει την ξηρασία η Ισπανία
19:00
Συνομίλησαν τηλεφωνικά σήμερα Ερντογάν και Χέρτζοκ
18:48
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand