Χαμηλώνει τις προσδοκίες για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το 2022 ο οίκος DBRS. Αναβαθμίζει ωστόσο την προοπτική για το 2023

Σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων του για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας το 2022 και σε αναβάθμιση των εκτιμήσεων του για την ανάπτυξη το 2023, προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης DBRS, επικαλούμενος την επιδείνωση των βραχυπρόθεσμων προοπτικών ανάπτυξης στην πλειονότητα των κρατών τα οποία αξιολογεί.

Συγκεκριμένα, ο καναδικός οίκος στο βασικό μακροοικονομικό του σενάριο για την Κύπρο αναμένει τώρα ρυθμό ανάπτυξης 3,4% για το 2022, από 4,1% που ανέμενε τον περασμένο Μάρτιο, και 3,5% για το 2023, από 3,3% τον περασμένο Μάρτιο.

Για το ποσοστό ανεργίας ο DBRS διατήρησε την ίδια εκτίμηση του για την Κύπρο το 2022 στο 6,9%, όπως ανέμενε και τον περασμένο Μάρτιο, ενώ αναβάθμισε την εκτίμηση για το 2023 στο 6,8%, από 6,4%.

Στα βασικά δεδομένα στα οποία στηρίζονται οι νέες εκτιμήσεις, σύμφωνα με τον DBRS, είναι το ότι οι προβλέψεις για την ανάπτυξη για το 2022 έχουν επιδεινωθεί κατά τους τελευταίους μήνες, λόγω της αντίδρασης καταναλωτών, επιχειρήσεων και επίσημων πολιτικών στις αυξανόμενες γεωπολιτικές εντάσεις και στις πληθωριστικές πιέσεις.

Επιπλέον, ο οίκος σημειώνει ότι «ο υψηλός πληθωρισμός είναι απίθανο να αποκλιμακωθεί σύντομα, ακόμη και αν οι αυξήσεις των επιτοκίων επιβραδύνουν την ανάπτυξη της ζήτησης».

Αναφορικά με ορισμένους βασικούς κινδύνους, ο καναδικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης περιλαμβάνει σε αυτούς την διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη, τον αντίκτυπο της αύξησης των επιτοκίων στις τιμές των ακινήτων και των περιουσιακών στοιχείων στη Βόρεια Αμερική και την αύξηση των γεωπολιτικών εντάσεων στη Μέση Ανατολή ή την Ασία.

Επίσης, ο DBRS υπογραμμίζει πως «οι προβλέψεις για την ανάπτυξη της Ευρώπης για το 2022, ειδικότερα, έχουν υποβαθμιστεί λόγω των επιπτώσεων από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, τις επακόλουθες υψηλότερες πιέσεις στον πληθωρισμό και τις επιπλέον διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες», ενώ σημειώνει πως έχουν επίσης επιδεινωθεί οι προοπτικές για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, εν μέρει λόγω της αρνητικής συμβολής των καθαρών εξαγωγών το πρώτο τρίμηνο αλλά και λόγω της αναμενόμενης επίδρασης του υψηλού πληθωρισμού και των υψηλότερων επιτοκίων.

«Οι γεωπολιτικές εντάσεις που προκύπτουν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία δεν φαίνονται πιθανό να εκτονωθούν σύντομα», σημειώνει ο Thomas Torgerson, ένας από τους επικεφαλής του Τμήματος αξιολόγησης κρατών του DBRS Morningstar.

«Με την προοπτική μιας παρατεταμένης σύγκρουσης, οι προμήθειες ενέργειας και τροφίμων παραμένουν ευάλωτες και οι τιμές είναι πιθανό να παραμείνουν υψηλές».

Ενδεικτικά, για τις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ, ο οίκος αναμένει για την Ελλάδα ανάπτυξη 3,9% το 2022, από 4,3% που ανέμενε τον περασμένο Μάρτιο, και 3,2% το 2023 από 3,4%, για την Γερμανία ανάπτυξη μόνο 1,8% το 2022, από 3%, και 2,1% το 2023, από 2,7%, και για την Γαλλία 2,7% το 2022, από 3,5% και 1,7% το 2023, από 2,1%.  

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 29 Ιουνίου 2022 - 17:03

Πηγή: ΚΥΠΕ

Τελευταιες Ειδησεις

15 Αυγούστου
Υπερπλήρεις οι εκδρομικοί χώροι στο Τρόοδος. Πυκνή τροχαία κίνηση στα ορεινά θέρετρα
12:27
Σε εξέλιξη οι έρευνες της Αστυνομίας για τον πνιγμό, χθες, τρίχρονου κοριτσιού σε πισίνα ξενοδοχείου στην Κάτω Πάφου
12:04
Μήνυση κι από τον Τατάρ στον πρόεδρο της τ/κ ομοσπονδίας ποδοσφαίρου
11:36
Ιράν: Ο ίδιος ο Ρούσντι και οι υποστηρικτές του ευθύνονται για την επίθεση που δέχθηκε
11:21
Συνελήφθη επ’ αυτοφώρω διαρρήκτης στην Επαρχία Αμμοχώστου. Αποπειράθηκε να εισέλθει σε τρεις κατοικίες
10:51
Νησιά Μάρσαλ-κορονοϊός: Η χώρα σε κατάσταση υγειονομικής καταστροφής εξαιτίας της Covid-19
10:29
Ένα χρόνο στην εξουσία στο Αφγανιστάν κλείνουν σήμερα οι Ταλιμπάν - Η ΕΕ ανησυχεί για την κατάσταση των γυναικών
10:07
Σαραντα-δύο χώρες καλούν τη Ρωσία να παραδώσει στις ουκρανικές αρχές τον πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό της Ζαπορίζια.
09:45
Σε εγρήγορση Αθήνα και Λευκωσία καθώς η Άγκυρα συνεχίζει τη στρατηγική της έντασης και των προκλήσεων
09:30
Συνεχίζουν την επιθετική ρητορική οι Τούρκοι. Χάρτη με κατοχή της Κύπρου, εδαφών της Ελλάδας και της Συρίας ανήρτησε στέλεχος των Γκρίζων Λύκων
09:07
Η Moderna θα ανοίξει στην Αυστραλία εργοστάσιο που θα κατασκευάζει εμβόλια με αγγελιοφόρο DNA
08:34
Η Θεομήτωρ εκοιμήθη και μετέστη - Η Ορθοδοξία γιορτάζει
08:12
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand