ΥΠΕΞ: Εάν επαναρχίσουν διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, τότε θα προχωρήσουν και οι προσπάθειες για αξιοποίηση του φυσικού αερίου

Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε ότι δεν προχωρά η έρευνα για την βιωσιμότητα του αγωγού EAST MED, την οποία χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω παρενοχλήσεως της εταιρίας έρευνας από την Τουρκία. Δηλαδή δεν επιτρέπει να γίνει έρευνα για το βυθό σε σημείο το οποίο γειτνιάζει με την Τουρκία.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης επεσήμανε ότι υπάρχουν μόνο ενδείξεις για το μήκος και το κόστος του αγωγού, το οποίο εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται στα γύρο 7 δις ευρώ. Ο Υπουργός Εξωτερικών χαρακτήρισε κακή ένδειξη ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον από εταιρίες για να συμμετάσχουν στο έργο.

Ωστόσο είπε, αν ολοκληρωθεί η έρευνα και διαφανεί ότι είναι βιώσιμος ο αγωγός, τότε ενδεχομένως θα δημιουργηθεί ενδιαφέρον από εταιρίες και ενδεχομένως να συμμετάσχει και η Ευρωπαϊκή Ένωση, στον όλο έργο.

Προς το παρόν είπε, είναι ώριμο το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης μεταξύ Κύπρου και Κρήτης. Τα έργα αναμένεται να ξεκινήσουν το 2024 και ήδη εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση 658 εκ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Και σε αυτό το έργο υπάρχει ακόμη πρόβλημα, αφού η εταιρία ΠΟΣΕΙΔΩΝ η οποία ανέλαβε το έργο, επιθυμεί να αλλάξει την όδευση του αγωγού, ώστε να μην προσεγγίζει περιοχή η οποία γειτνιάζει με την Τουρκία. Η Κυπριακή Δημοκρατία, δεν έδωσε ακόμη την συγκατάθεση της, για την αλλαγή της όδευσης.

Ο Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε και την ανησυχία του, για το ενδεχόμενο η Τουρκία το επόμενο διάστημα, να προχωρήσει με το 40 γεωτρύπανο της, σε αδειοδοτημένα οικόπεδα από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Ο Ιωάννης Κασουλίδης αναφέρθηκε και στην διαφορά μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ, για το τεμάχιο ΙΣΙΑΪ, το οποίο εφάπτεται του τεμαχίου Αφροδίτη. Η εταιρία η οποία κατέχει το ΙΣΙΑΪ ζητά το 10% του φυσικού αερίου στο Αφροδίτη, ενώ οι εκτιμήσεις της Λευκωσίας, μιλούν για 2%. Σε διαπραγματεύσεις μεταξύ των εταιριών, δεν κατέστη δυνατό να υπάρξει συμφωνία.

Ο Υπουργός Εξωτερικών προτείνει να προχωρήσει η εκμετάλλευση και αν η εταιρία στο ΙΣΙΑΪ έχει παράπονο τότε αυτή να καταφύγει σε διεθνές δικαστήριο.

ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτόκριτου 28-6-22.png

Η αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτόκριτου δήλωσε ότι είναι επάναγκες να προχωρήσει το ΑΦΡΟΔΙΤΗ το οποίο γειτνιάζει με το ΛΙΒΙΑΘΑΝ. Εκκρεμεί η εκμετάλλευση από το 2011.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΛΑΜ 28-6-22.png

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου δήλωσε ότι πρέπει να προχωρήσουμε τους υδρογονάνθρακες. Έρευνα για την βιωσιμότητα του ΙΣΤ ΜΕΤ παρεμποδίζεται από την Τουρκία. Πως άραγε αντιδρούν οι Βρυξέλλες για ένα έργο το οποίο χρηματοδοτούν.

Πηγή: ΡΙΚ

M.X

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιουνίου 2022 - 18:49

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταγγέλλει την Τουρκία για παράνομες απελάσεις Σύρων
16:03
Στην πρώτη γραμμή της δράσης για το κλίμα - 24 Μαρτίου 2024
15:50
Το ποσό των 140 εκατομμυρίων θα καταβάλει στο κράτος η ΚΕΔΙΠΕΣ
15:16
Το ΔΗΚΟ χαιρετίζει την έγκριση των νέων μέτρων κατά της ακρίβειας
14:54
Αυξημένα μέτρα ασφαλείας στο Κίεβο
14:45
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.