Δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Σκωτίας στις 19 Οκτωβρίου 2023 προανήγγειλε η Στέρτζιον

Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο στις 19 Οκτωβρίου 2023 ανήγγειλε η Πρωθυπουργός της τοπικής κυβέρνησης Νίκολα Στέρτζιον.




Αν η προσπάθεια της κυβέρνησής της ευοδωθεί, θα πρόκειται για το δεύτερο δημοψήφισμα μετά από εκείνο του Σεπτεμβρίου του 2014, όταν οι Σκωτσέζοι είχαν επιλέξει την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο σε ποσοστό 55%.


Η Πρωθυπουργός της Σκωτίας και ηγέτιδα του Εθνικού Κόμματος Σκωτίας (SNP) είπε στο τοπικό κοινοβούλιο του Χόλιρουντ ότι το δημοψήφισμα θα είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα, δηλαδή αν κερδίσει η ψήφος υπέρ της ανεξαρτησίας θα πρέπει να περάσει στη συνέχεια σχετική νομοθεσία.


Προανήγγειλε την κατάθεση νομοσχεδίου αναφορικά με το δημοψήφισμα, με το ερώτημα να είναι το ίδιο με εκείνο του 2014: «Θα έπρεπε η Σκωτία να είναι ανεξάρτητη χώρα;»


Η κα Στέρτζιον προχώρησε στην ανακοίνωση αυτή παρά το γεγονός ότι η κεντρική κυβέρνηση του Λονδίνου δεν έχει συναινέσει στη διενέργεια νέου δημοψηφίσματος, όπως ορίζει ο νόμος.


Όπως είπε, η κυβέρνησή της έχει ζητήσει γνωμοδότηση από το Ανώτατο Δικαστήριο για το κατά πόσο είναι σύμφωνη με το νόμο η κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου, ώστε να παρακαμφθεί η αντίδραση του Λονδίνου.


Σημείωσε πως ακόμα και αν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφανθεί αρνητικά, «το ζήτημα δε θα λήξει, κάθε άλλο».


Αποκάλυψε δε ότι θα απευθύνει σήμερα επιστολή στον Βρετανό Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον δηλώνοντας «έτοιμη και πρόθυμη» να διαπραγματευτεί τους όρους του νέου δημοψηφίσματος και ζητώντας τη συναίνεση του Λονδίνου.


Αλλά, πρόσθεσε, «αυτό που δε θα κάνω ποτέ είναι να επιτρέψω να γίνει η σκωτσέζικη δημοκρατία αιχμάλωτη του Μπόρις Τζόνσον ή οποιουδήποτε Βρετανού Πρωθυπουργού».


Η Νίκολα Στέρτζιον αιτιολόγησε την απόφασή της να διεκδικήσει και δεύτερο δημοψήφισμα μόλις εννέα χρόνια μετά από το πρώτο λέγοντας πως η Σκωτία «έχει πληρώσει τίμημα» που δεν είναι ανεξάρτητη και «έχει υποφέρει από τις πολιτικές του Λονδίνου».


Κατηγόρησε μεταξύ άλλων την κυβέρνηση στο Γουέστμινστερ ότι έβγαλε τη Σκωτία από την ΕΕ παρά τη βούληση των πολιτών της και ότι έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση ακρίβειας στο G7.


Αντιδρώντας στην αναγγελία, ο ηγέτης των Συντηρητικών στη Σκωτία Ντάγκλας Ρος κατηγόρησε την Πρωθυπουργό ότι παραμερίζει ξανά τις προτεραιότητες των πολιτών της Σκωτίας για να ικανοποιήσει μία «εγωιστική εμμονή» του SNP.

M.X

Τελευταία Ενημέρωση: 28 Ιουνίου 2022 - 17:13

Πηγή: ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

28 Μαρτίου
Εγκρίθηκε από την ολομέλεια ο προϋπολογισμός του ΡΙΚ
21:06
Μίνι ανασχηματισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο
21:02
Δύο παραιτήσεις στην ελληνική κυβέρνηση
20:59
Τι διέταξε το διεθνές δικαστήριο το Ισραήλ
20:52
Πρόεδρος: Δεν θα ακολουθήσουμε πολιτικές που οδήγησαν στα παντοπωλεία
20:49
Έκπτωση 50% στα εξώδικα των 300 ευρώ σε όσους πληρώνουν εντός 30 ημερών
18:48
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024
18:00
Φεύγει για Γάζα , το πιθανότερο το Σάββατο, το πλοίο Jennifer
17:37
10 Μαΐου η απόφαση για τον Θανάση
17:31
Μονόωρη στάση εργασίας αύριο στο ΡΙΚ, λόγω μη καταβολής μισθών
17:13
ΑΚΕΛ: Η κυβέρνηση αποδεικνύεται για μία ακόμη φορά κατώτερη των περιστάσεων
16:23
Τμήμα Μετεωρολόγιας 3ο Δελτίο Καιρού 28/3/2024
16:21
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.