Κυβέρνηση Μπάιντεν: Θα επιδιώξει να αποτρέψει τις πολιτείες από την απαγόρευση ενός χαπιού που χρησιμοποιείται για την φαρμακευτική διακοπή της κύησης

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν άφησε να εννοηθεί ότι θα επιδιώξει να αποτρέψει τις πολιτείες από την απαγόρευση ενός χαπιού που χρησιμοποιείται για την φαρμακευτική διακοπή της κύησης στον απόηχο της χθεσινής κίνησης του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να ανατρέψει την απόφαση-ορόσημο του 1973 στην υπόθεση "Ρόου κατά Γουέιντ", προεξοφλώντας μια μεγάλη νέα δικαστική διαμάχη. Η κυβέρνηση πιθανόν να ισχυριστεί στο δικαστήριο ότι η έγκριση από τον Αμερικανικό Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) της μιφεπριστόνης--ενός από τα χάπια που χρησιμοποιούνται για την φαρμακευτική διακοπή της κύησης--προηγείται των πολιτειακών περιορισμών, που σημαίνει ότι η ομοσπονδιακή εξουσία υπερτερεί των όποιων πολιτειακών ενεργειών. Το ίδιο επιχείρημα έχει ήδη χρησιμοποιηθεί και από την εταιρεία GenBioPro Inc με έδρα το Λας Βέγκας, η οποία πουλάει ένα γενόσημο του χαπιού αυτού σε μια αγωγή με στόχο να προσβάλει τους πολιτειακούς περιορισμούς στο Μισισίπι σχετικά με την φαρμακευτική διακοπή της κύησης. Περισσότερες από 12 πολιτείες σχεδιάζουν την σχεδόν καθολική απαγόρευση της άμβλωσης έπειτα από την χθεσινή απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ ανέτρεψε χθες την απόφαση-ορόσημο του 1973 στην υπόθεση "Ρόου κατά Γουέιντ" που αναγνώριζε το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση και την είχε νομιμοποιήσει σε όλη τη χώρα, δίνοντας μια σημαντική νίκη στους Ρεπουμπλικάνους και στους συντηρητικούς θρησκευόμενους που θέλουν να περιορίσουν ή να απαγορεύσουν τη διαδικασία. Με ψήφους 6-3 της συντηρητικής πλειοψηφίας το δικαστήριο επικύρωσε τον υποστηριζόμενο από τους Ρεπουμπλικάνους νόμο του Μισισίπι που απαγορεύει την άμβλωση μετά τη 15η εβδομάδα κύησης. Οι δικαστές απεφάνθησαν πως η απόφαση στην υπόθεση Ρόου κατά Γουέιντ που επέτρεπε τις αμβλώσεις προτού το έμβρυο γίνει βιώσιμο εκτός μήτρας --ανάμεσα στην 24η και 28η εβδομάδα της κύησης-- ήταν εσφαλμένη επειδή το Σύνταγμα των ΗΠΑ δεν κάνει καμία ειδική αναφορά στα δικαιώματα άμβλωσης. Οι πολιτείες πιθανόν να αντιμετωπίσουν άλλες δυσκολίες στην προσπάθειά τους να επιβάλουν περιορισμούς στην φαρμακευτική διακοπή της κύησης επειδή οι γυναίκες θα συνεχίσουν να μπορούν να προμηθεύονται τα χάπια από το διαδίκτυο ή από άλλες πολιτείες. Σε σχόλιά του μετά την χθεσινή απόφαση ο πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι η κυβέρνησή του θα επιδιώξει να προστατεύσει την πρόσβαση στην φαρμακευτική διακοπή της κύησης και ότι οι προσπάθειες περιορισμού της θα ήταν "εσφαλμένες, ακραίες και εκτός επαφής με την πλειονότητα των Αμερικανών".

ΓΑ

Τελευταία Ενημέρωση: 25 Ιουνίου 2022 - 16:08

Πηγή: Ραδιόφωνο ΡΙΚ

Τελευταιες Ειδησεις

18 Απριλίου
Τίτλοι Ειδήσεων: Πέμπτη 18 Απριλίου 2024
22:00
Πυραύλοι από τις ΗΠΑ μεταφέρθηκαν στο Ισραήλ, μέσω Κύπρου
21:41
Στο χείλος του γκρεμού η Μέση Ανατολή, τονίζει ο Αντόνιο Γκουτέρες
21:22
Ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από Κυβέρνηση και ΕΕ η Βουλή
21:19
Τριτοκοσμικές συνθήκες στο Νοσοκομείο Τρόοδους, καταγγέλλει ο Διευθυντής του
19:23
Τμήμα Μετεωρολογίας-3ο Δελτίο Καιρού 18/4/2024
19:19
Μείωση της βροχόπτωσης στην Κύπρο τις επόμενες δεκαετίες
19:12
Στην 'Αγκυρα πλέον η ευθύνη ανταπόκρισης για επόμενο βήμα, λέει ο Κόμπος
19:08
Ανησυχία για τον θάνατο ανθρώπων, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τη γρίπη των πτηνών
17:53
Στις 13 Μαϊου η νέα συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν, στην Άγκυρα
17:45
Διασπάθιση χρήματος και κατάχρηση εξουσίας διαπιστώνει η Ελεγκτική Υπηρεσία στο ΥΠΕΞ
17:40
Εξουσιοδότησαν ΣΕΚ-ΠΕΟ για σύμβαση, οι απεργοί στις εταιρείες ηλεκτρολογικών
17:35
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand

Η υπηρεσία ΡΙΚFLIX δίνει την ευκαιρία στους τηλεθεατές που κατέχουν έξυπνες τηλεοράσεις οι οποίες υποστηρίζουν την εφαρμογή της υβριδικής τηλεόρασης (HbbTV) με την χρήση του κόκκινου κουμπιού -που βρίσκεται στο κάτω μέρος του τηλεκοντρολ-να μεταφέρονται σε διαδυκτιακό περιβάλλον απο όπου μπορούν να παρακολουθήσουν εταιροχρονισμένα τα προγράμματα του ΡΙΚ.

Όταν κάποιος τηλεθεατής είναι συντονισμένος στις συχνότητες τις Επίγειας Ψηφιακής Πλατφόρμας (DVB-T) του ΡΙΚ και παρακολουθεί ΡΙΚ 1 , ΡΙΚ 2 ή ΡΙΚHD και ο δέκτης του υποστηρίζει την εν λόγω εφαρμογή στο κάτω μέρος της οθόνης του θα παρουσιαστέι για λίγα δευτερόλεπτα ένα εικονίδιο που θα τον καλέι να πατήσει το κόκκινο κουμπί. Πατώντας το κόκκινο κουμπί εισέρχεται στην πλατφορμα ΡΙΚFLIX. Σε περίπτωση που ο τηλεθεατής θέλει να επανέλθει στην ζωντανή ροή εκπομπής θα πρέεπι να ξαναπατήσει το κόκκινο κουμπί.