Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για ένταξη Ουκρανίας και Μολδαβίας: Ιστορική στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση

Με την παραχώρηση του καθεστώτος υποψήφιας χώρας στην ΕΕ στην Ουκρανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας, η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδεικνύει την ακλόνητη δέσμευσή της προς αυτές τις χώρες και την ελεύθερα επιλεγμένη ευρωπαϊκή πορεία τους τονίζει σε δήλωση του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων Ντείβιντ Μακάλιστερ.

Υπογράμμισε πως η απόφαση σηματοδοτεί μια ιστορική στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Είναι μια επίδειξη ηγεσίας, ευθύνης, αποφασιστικότητα και πολιτικό όραμα αρχών καθώς και ένδειξη ελπίδας για τους πολίτες στην Ουκρανία και τη Δημοκρατία της Μολδαβίας.

Χαιρετίζω τη σημερινή απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε μια περίοδο άνευ προηγουμένου γεωπολιτικών προκλήσεων όταν η κυβέρνησή του θα έχει τηρήσει τις προτεραιότητες που υποδεικνύονται».

Σημείωσε επίσης ότι «καθώς η ένταξη αυτών των χωρών στην ΕΕ θα βασίζεται στην αξία, θα βασίζεται στην τήρηση των σχετικών διαδικασιών και θα υπόκειται στην εκπλήρωση των καθορισμένων κριτηρίων, καλώ τις αρχές της Ουκρανίας, της Δημοκρατίας της Μολδαβίας και της Γεωργίας να συνεχίσουν τις σχετικές μεταρρυθμίσεις, ιδίως στους τομείς της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της οικονομίας της αγοράς και της εφαρμογής του κεκτημένου της ΕΕ.

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα παρακολουθεί στενά τις διαπραγματεύσεις για τη διεύρυνση και θα υποστηρίξει και τις τρεις χώρες στην πορεία τους προς την περαιτέρω ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση» καταλήγει η ανακοίνωση.

Δ.Κ.

Τελευταία Ενημέρωση: 24 Ιουνίου 2022 - 13:50

Πηγή: ΕΡΤ

Τελευταιες Ειδησεις

09 Αυγούστου
Στα άκρα η πολιτική αντιπαράθεση στην Ελλάδα για τις παρακολουθήσεις – Νωρίτερα η επιστροφή στα έδρανα
07:36
«Έφοδος» του FBI στην έπαυλη του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα
07:20
Αλ-Σίσι προς Λαπίντ: Αναγκαία η βελτίωση των συνθηκών ζωής των Παλαιστινίων στη Γάζα
06:53
Τμήμα Μετεωρολογίας - 1ο Δελτίο Καιρού 09/08/2022
06:36
Απεβίωσε η πρωταγωνίστρια του Grease, Ολίβια Νιούτον Τζον – Ήταν 73 ετών (Βίντεο)
06:35
Στο κόκκινο η ένταση μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν. Η Ταϊβάν άρχισε ασκήσεις με πραγματικά πυρά εν μέσω ευρείας κλίμακας κινεζικών στρατιωτικών γυμνασίων
06:19
Αμερικανικό Πεντάγωνο: Σχεδόν 80.000 Ρώσοι στρατιωτικοί έχουν σκοτωθεί ή τραυματιστεί από την αρχή της εισβολής στην Ουκρανία
06:09
Σε εγρήγορση βρίσκονται Αθήνα και Κύπρος – Ποια είναι τα πιθανά σενάρια για το «Αμπτουλχαμίντ Χαν»
05:54
08 Αυγούστου
ΟΗΕ, Τουρκία, Ρωσία και Ουκρανία συμφώνησαν για τη διαδικασία επίβλεψης των εμπορικών πλοίων με τα σιτηρά
21:49
Επιπρόσθετη οικονομική στήριξη προς την Ουκρανία ανακοίνωσε η Παγκόσμια Τράπεζα
21:16
Λευκωσία και Αθήνα παρακολουθούν τις τουρκικές κινήσεις με το ''Αbdulhamid Han'' (Βίντεο)
20:54
Ανδρέας Μαυρογιάννης: Η κυβέρνηση τηρεί σιγή ιχθύος για τις υποκλοπές
20:49
Όλες οι ειδήσεις

Video on Demand